Hospodářské noviny získaly po zavedení placeného obsahu HN+ na webu během čtyř měsíců už přes 6000 nových předplatitelů, dalších 12 tisíc článků si čtenáři koupili jednorázově. Economia chce do čtyř let navýšit tržby z elektronického předplatného zhruba na 40 milionů korun. Novinářům to v úterý řekl člen představenstva vydavatelství Vladimír Piskáček.

Economia vydává placený obsah v rámci HN+ od 17. května. Vedle měsíčního a ročního předplatného nabízí možnost koupení jednoho článku. Součástí prémiového obsahu jsou všechny články uveřejněné v tištěném vydání Hospodářských novin nebo na internetu. Volné jsou pouze agenturní zprávy a krátké zpravodajství. Předplatné Hospodářských novin v elektronické podobě včetně IHNED.cz vyjde na 345 korun měsíčně.

Economia podle Piskáčka zpoplatnila obsah na internetu z důvodu hledání nových zdrojů příjmů kvůli poklesu významu tištěných verzí novin. Podle něj budou touto cestou muset jít i další vydavatelství, protože internetová reklama jim nebude schopná dostatečně pokrýt náklady.

Úplně nebo částečně zpoplatněný obsah internetového zpravodajství nabízejí také například tituly E15 Premium, Isport Premium, Echo Prime nebo Borovan.cz. V září začal fungovat nezávislý zpravodajský titul Nový Deník, který si prostřednictvím crowdfundingové kampaně předplatilo po dvou týdnech provozu přes 3000 uživatelů. Například předplatné Echo Prime stojí 199 korun a E15 Premium 99 korun měsíčně.

Vydavatelství Economia loni vykázalo konsolidovaný zisk 1,8 milionu korun po předchozí ztrátě téměř 20 milionů. Tržby stouply o čtyři procenta na 878,6 milionu korun. Vydává deník Hospodářské noviny, týdeníky Ekonom a Respekt a několik odborných titulů. Zároveň provozuje weby Aktuálně.cz, IHNED.cz, Atlas.cz nebo Volný.cz. Jediným akcionářem společnosti je finančník Zdeněk Bakala.