Hyperloop TT odhalil podobu své přepravní kapsle. Je vyrobena z vibrania a jede přes 1 000 km/h

Filip HouskaFilip Houska

htt_czechcrunch-1
0Zobrazit komentáře

Kalifornský startup Hyperloop Transportation Technologies (HTT) ukazuje, jak bude ultrarychlá hyperloopová přeprava vypadat v jeho podání. Odhalil podobu své první transportní kapsle Quintero One, která je založena na futuristickém „štikovitém“ vzhledu. Díky použitým technologiím by se pak v podtlakových tubusech mohla pohybovat rychlostí okolo 1 100 kilometrů za hodinu.

Vedle svého vzhledu, který připomíná moderní asijské rychlovlaky, a slibované rychlosti zaujímá kapsle, představená během slavnostní události ve znamení pátého výročí vzniku HTT ve španělském městě Puerto de Santa Monica, také materiálovým provedením.

htt_czechcrunch-87

Na výrobu, za kterou stojí firma Airtificial, byla použita speciální dvouvrstvá kombinace karbonových vláken, jež mají být až osmkrát silnější než hliník a desetkrát silnější ve srovnání s ocelí při zachování pětinásobně nižší hmotnosti. Tento materiál si ostatně HTT patentovalo pod označením Vibranium, který vychází z marvelovského komiksového univerza. V něm byl za vibranium označen fiktivní materiál, ze kterého byl vyroben štít Kapitána Ameriky.

O návrh výsledné podoby se staralo britské designové studio PriestmanGoode, které s náznakem takového návrhu přišlo již minulý rok. Tehdy to jeho spoluzakladatel Paul Priestman přirovnával spíše k vesmírné lodi než k prostředku, jenž by se pohyboval na magnetických železnicích v rámci hyperloopového systému.

htt_czechcrunch-81

Co se týče velikosti, Quintero One je 32 metrů dlouhé a jeho vnitřní kabiny nabízí prostor o 15metrové délce. To by mělo být dostatečné k tomu, aby se do něj dokázalo usadit až 40 cestujících. Naneštěstí nejsou zatím zveřejněny žádné snímky interiéru celého zařízení.

„Za pouhých pět let jsme dokázali vyřešit a vylepšit všechny potřebné hyperloopové technologie pomocí našeho nového levitačního systému, vakuových pump, baterií a dalších komponent. Tato kapsle bude součástí jednoho z nejefektivnějších transportních systémů, které byly kdy vybudovány,“ říká spoluzakladatel HTT Dirk Ahlborn.

V provozu již v příštím roce

HTT chce Quintero One uvést do provozu už v roce 2019. Do této doby by měla být plně optimalizovaná a připravena k reálnému nasazení. Je však otázkou, jaké země budou mít plnohodnotně vybudované přepravní tubusy, po nichž by se tato ambiciózní kapsle mohla pohybovat. Vzhledem k tomu, že HTT v průběhu letošního roku podepsala memoranda s Čínou, Ukrajinou nebo Spojenými arabskými emiráty (včetně Brna z minulého roku), lze očekávat, že tyto země budou mezi prvními, kde Quintero One debutuje.

htt_czechcrunch-8.jpg

Renderový snímek chystané hyperloopové stanice od HTT

Momentálně se má však kapsle přepravit do vývojové a výzkumného centra HTT ve francouzském Toulouse, kde se postupně budují a testují přepravní tunely. Tam má tým inženýrů ještě ladit potřebné detaily nezbytné k ostrému provozu.

HTT

HTT není samo

O zajímavé pojetí hyperloopové budoucnosti se starají i další firmy, jmenovitě Virgin Hyperloop One či The Boring Company, za kterou stojí Elon Musk. Konkrétně Virgin Hyperloop One také odhalil před pár měsíci podobu své kapsle, a to včetně vyladěného interiéru.

CC48BE47-6A06-4F97-B0E3-0A41E9FC6567

Na druhou stranu The Boring Company se snaží neustále získávat různá povolení, díky kterým by mohl začít budovat tento důmyslný systém. Muskova firma má v tomto oboru ostatně dvě zaměření – vedle toho, že chce nabízet specifické výtahy pro auta, díky kterým by se vozy dostaly do podzemních tunelů a na železničním systému se automaticky přepravovaly z bodu A do bodu B, chystá také transport pro lidi, což dokazují například zveřejněné návrhy na trase v Chicagu.

The Boring Company

Foto: HTT; Virgin Hyperloop One; The Boring Company

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym