Hlavní navigace

BIS v Česku přispěla k odkrytí a vypnutí hackerských serverů Hizballáhu

8. 10. 2018

Sdílet

BIS - Bezpečnostní a informační služba Autor: BIS

Bezpečnostní informační služba České republiky se pochlubila internetovým úspěchem. Jejím agentům se podařilo ve spolupráci se zahraničními partnery odhalit a nechat vypnout síť hackerských serverů patřících Hizballáhu.

Servery, z nichž část operovala na Českém území, sloužily ke kybernetické špionáži. Samotné útoky přicházely z Blízkého východu.

Základní model byl přitom poměrně jednoduchý, hackeři založili na populárních sociálních sítích falešné profily atraktivních dívek, ty pak flirtovaly s neznámými muži z Evropy, ale také ze Středního a Blízkého východu. Ve chvíli, kdy se jejich oběti chytily do pasti lechtivé konverzace, byly vyzvány, aby se dopisování přemístilo na soukromější a bezpečnější aplikaci. 

Pokud oběť na návnadu zabrala, stáhla si ze zaslaného odkazu upravenou verzi komunikační aplikace, v níž byl skryt špionážní kód. Napadené mobilní zařízení se instalací aplikace dostalo pod kontrolu hackerů. Ti tak získali nepřetržitý přístup mimo jiné k osobním údajům, kontaktům, fotografiím, hovorům, SMS zprávám, informacím o pohybu majitele zařízení, ale také k možnosti nahrávat zvuky v okolí přístroje.

„Nemůžu komentovat podrobnosti, ale potvrzuji, že se BIS významným způsobem podílela na identifikaci a rozkrývání hackerského systému. Identifikovali jsme oběti a vysledovali zdrojová zařízení. Na základě našich zpravodajských informací byly hackerské servery odstaveny z provozu,“ potvrzuje ředitel BIS Michal Koudelka.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Externí spolupracovník serveru Lupa.cz a expert na blockchain a kryptoměny. Jako šéfredaktor v minulosti vedl ADASTRA Business Intelligence Magazine a server ITbiz.cz. Dnes pracuje jako redaktor časopisu Forbes.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).