Český přebytek zahraničního obchodu poklesl v srpnu na 2,3 miliardy korun

Přebytek zahraničního obchodu ČR v srpnu meziročně klesl o 2,6 miliardy na 2,3 miliardy korun. Bilanci negativně ovlivnil obchod s ostatními dopravními prostředky a prohloubení schodku v obchodu s ropou a zemním plynem.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zahraniční obchod, export, ekonomika

zahraniční obchod, export, ekonomika | Zdroj: Reuters

Vyplývá to z předběžných výsledků, které v úterý zveřejnil Český statistický úřad.

Export v srpnu stoupl v meziročním srovnání o 4,4 procenta na 288,5 miliardy korun. Dovoz posílil o 5,5 procenta na 286,2 miliardy korun.

Česko v pololetí získalo z unie nejméně peněz od roku 2012. Důvodem je pomalé čerpání

Číst článek

Negativní vliv na srpnovou bilanci měl zejména obchod s ostatními dopravními prostředky, jako jsou například lodě, letadla, motocykly či jízdní kola. Meziroční pokles o 3,7 miliardy korun znamenal, že se obchodní bilance z přebytku propadla do schodku.

V srpnu se také prohloubil schodek bilance s ropou a zemním plynem, a to o 3,3 miliardy korun. Přebytek bilance motorových vozidel se meziročně snížil o 1,9 miliardy korun.

Pozitivní vliv obchodu s počítači

Naopak pozitivně ovlivnil údaje hlavně obchod s počítači, elektronikou a optickými přístroji. Jeho bilance se meziročně zlepšila o 6,9 miliardy korun.

Zahraniční obchod Česka se státy Evropské unie skončil v srpnu v přebytku 49,1 miliardy korun, meziročně tak byl o 3,9 miliardy vyšší. Schodek obchodu se státy mimo unii se se zvětšil o 6,5 miliardy na 45,7 miliardy korun.

Za prvních osm měsíců letošního roku je bilance obchodu s cizinou v přebytku 101,1 miliardy korun. To představuje meziroční pokles o 27 miliard. Dovoz rostl rychleji (o 3,4 procenta) než vývoz (o 2,1 procenta).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme