Odbyt automobilů koncernu Volkswagen v září prudce klesl, kvůli přísnějšímu testování emisí

Výroba automobilů

Výroba automobilů Zdroj: profimedia.cz

Výroba automobilů
Výroba automobilů
Výroba automobilů
Výroba automobilů
Výroba automobilů
9
Fotogalerie

Odbyt hlavní značky VW z německého automobilového koncernu Volkswagen se v září meziročně propadl o více než 18 procent na 485 tisíc vozů. Důvodem byly zejména komplikace spojené se zavedením přísnějších pravidel pro testování emisí. Oznámila to firma. Za celé třetí čtvrtletí se odbyt nicméně zvýšil o téměř tři procenta na 4,623 milionu vozů.

„Letošní rok je zatím pro Volkswagen tím nejúspěšnějším. Zářijový vývoj představuje útlum, který jsme ale po letních rekordech předpokládali. Říjen bude rovněž ovlivněn přechodem na testovací systém WLTP,“ uvedl šéf prodeje značky VW Jürgen Stackmann.

Na začátku září vstoupila v platnost nová metodika měření emisí a spotřeby automobilů WLTP (Worldwide Harmonized Light Duty Vehicles Test Procedure), která se mnohem více blíží podmínkám reálného provozu. Koncern Volkswagen již dříve varoval, že přechod na systém WLTP by mohl mít negativní dopad na jeho hospodářské výsledky.

V celém loňském roce odbyt značky VW vzrostl o 4,2 procenta na rekordních 6,23 milionu vozů. Mezi další značky koncernu Volkswagen patří například Audi, Bentley, Lamborghini, Porsche či Seat. Jeho součástí je rovněž mladoboleslavská Škoda Auto.

Údaje o souhrnném prodeji všech koncernových značek za září zatím skupina Volkswagen nezveřejnila.