Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Projekt videorozhodčího v rámci ligy funguje velmi dobře, zastala se LFA Hrubeše

Ačkoli Ligová fotbalová asociace respektuje právo předsedy komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR Jozefa Chovance odvolat člena komise Romana Hrubeše, ohrazuje se proti tomu, že tento krok s ní nebyl konzultován dopředu. Hrubeš je totiž hlavním garantem projektu videorozhodčích směrem k zahraničním organizacím FIFA a IFAB, proto se asociace LFA obává možného poškození dobré reputace procesu zavádění videa (VAR) do českého fotbalu.

Videorozhodčí Roman Hrubeš
zdroj: ČTK autor: David Šváb

"LFA považuje za krajně nevhodné, že tak zásadní krok v podobě odvolání Romana Hrubeše, který je rovněž šéfem projektu VAR pro ČR, nebyl konzultován s LFA a nebyla tak možnost s předstihem vysvětlit situaci Mezinárodní pravidlové komisi IFAB a FIFA," uvedla LFA v tiskové zprávě. "Uvedený krok může mít negativní dopad na jinak velmi dobré vnímání procesu zavádění VAR ve FORTUNA:LIZE. Tento postup vnímáme jako vyjádření nerespektu k Ligové fotbalové asociaci," dodala.

Podle FAČR však jde pouze o účelové prohlášení. "Po dnešní komunikaci s pravidlovou komisí IFAB a zástupci UEFA vnímá FAČR prohlášení Ligové fotbalové asociace o možném negativním dopadu odvolání Romana Hrubeše jako účelové, s cílem ovlivnit veřejné mínění v neprospěch FAČR," stojí v prohlášení asociace.

Chovanec na úterním zasedání výkonného výboru FAČR navrhl odvolat Hrubeše kvůli váznoucí spolupráci, malému respektu vůči jeho osobě, ale vyčítal mu i malý progres projektu videorozhodčích či pomalé proškolování sudích na práci s videem. Výbor návrh přijal a Hrubeše odvolal, když pro něj hlasovalo 11 z 12 členů. Pouze předseda LFA Dušan Svoboda byl proti.

Výbor tak údajně rozhodl mimo jiné na základě informace jednoho z členů výkonného výboru za LFA, kterou ve výboru vedle Svobody zastupuje šéf Plzně Tomáš Paclík, že tento krok byl diskutován s ligovými kluby, které jej většinově vnímají jako součást dalšího rozvoje projektu videa.

Hrubeš se následně ohradil proti tomu, že by projekt videa váznul a dnes ho v tom podpořila i LFA s tím, že česká nejvyšší soutěž je dávána za vzor ostatním asociacím. Rovněž Hrubešovi dala plnou podporu v dalším působení v roli šéfinstruktora videorozhodčích.

"Stal se hlavním stavebním kamenem projektu videorozhodčí. Jeho odbornost, přístup a entusiasmus přispěly k tomu, že se zavedení VAR ve FORTUNA:LIZE stalo realitou a ne pouhým přáním," prohlásila LFA. "Jsme přesvědčeni, že projekt videorozhodčího v rámci ligy funguje velmi dobře, byť je jistě velký prostor pro jeho další zdokonalování a posouvání vpřed," dodala.

Do zlepšování projektu chce zapojit i FAČR a komisi rozhodčích. "Velmi bychom uvítali aktivní zapojení Komise rozhodčích a jejího předsedy. A to nejen proklamativními vyhlášeními, ale rovněž konkrétními skutky včetně finanční participace," stojí v prohlášení.

Předseda LFA Dušan Svoboda proto vyzve předsedu FAČR Martina Malíka k jednání. LFA je pak připravena aktivně zapojit i Chovance do dalšího rozvoje v projektu videorozhodčí.

Fotbalová asociace už v minulých dnech uvedla, že se bude podílet na dalším rozvoji projektu VAR. Už v příštím týdnu proběhne školení rozhodčích za účasti předních odborníků na problematiku VAR, jimiž jsou Nicola Rizzoli z Itálie a Polák Pawel Gil, který se účastnil projektu VAR v rámci MS 2018 v Rusku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články