Kubera předsedou Senátu? Funkci by se nebránil, podpořil by ho i lidovec Čunek

Boj o předsedu Senátu

Kubera předsedou Senátu? Funkci by se nebránil, podpořil by ho i lidovec ČunekAKTUALIZOVÁNO
Jaroslav Kubera (ODS) Foto:

FOTO: Wikimedia Commons / Občanská demokratická strana

2
Domov
Sdílet:

Dosavadní místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), který obhájil mandát člena horní komory, by se podle svého nedělního vyjádření nebránil funkci šéfa Senátu. V prvním kole zvolený senátor a zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) by naopak dal spíše přednost práci pro své hejtmanství. Uvedl ale, že by neměl problém případně Jaroslava Kuberu do čela Senátu podpořit. Řekl to v pořadu Partie na TV Prima.

Končící teplický primátor Jaroslav Kubera, který v sobotu oznámil, že už se o primátorský řetěz dále ucházet nebude, se o svých případných ambicích na křeslo předsedy Senátu vyjádřil neurčitě. Podle něj bude také záležet, do jakých klubů se přidají dosud nezařazení senátoři. 

„Politický systém u nás je založen na politických stran. Teď je taková móda, že by se mohl udělat klidně klub nezařazených v Senátu. Měli by asi devět členů. Vadí mi, že člověk nemůže předpokládat, a platí to i v komunálních volbách, jak budou hlasovat. Je mi milejší sociální demokracie, od které alespoň vím, co můžu čekat. Teď jsem třeba přišel o výbornou náměstkyni, protože se vůbec nedostala do zastupitelstva,“ řekl Kubera k aktuální situaci v Senátu.

Dosavadní teplický primátor také zmínil situaci, kdy je po zvolení do Senátu několik politiků, kteří kandidovali jako nezávislí nebo s podporou více stran a nyní není jasné, do jakých senátorských klubů se zařadí. Jedná se například o Mikuláše Beka, Herberta Paveru, Pavla Fischera, Hanu Žákovou, Jitku Chalánkovou, Marka Hilšera nebo Ladislava Faktora.

To, zda se Kubera bude chtít ucházet o křeslo předsedy horní komory parlamentu, zatím ani nevyloučil, ani nepotvrdil. „Není to nic, bez čeho bych nemohl žít. Je to obrovská čest, ale spíš myslím na ODS než na sebe,“ dodal místopředseda horní parlamentní komory.

Čunek by si Kuberu podle svých slov v čele horní komory dovedl představit, své schopnosti prokázal podle něj v Teplicích, předpoklady pro tuto funkci mají podle něj i někteří další senátoři. „Umím si představit mnoho lidí, kteří by mohli být předsedou Senátu, určitě ne všichni, počkejme, jak se to vyvine,“ dodal.

Zlínský hejtman a senátor Jiří Čunek, který obhájil svůj mandát už v prvním kole voleb, řekl, že funkce předsedy Senátu a hejtmana, by se „asi spojit nedala“. „To by asi určitě nešlo, abych tyto dvě funkce spojoval. To se asi spojit nedá. Myslím si, že ta výkonná funkce, co jsem chtěl dokončit ve Zlínském kraji, mě láká daleko víc. Určitě neznevažuji funkci předsedy Senátu, ale přeci jenom se musíme každý dívat na to, jakou jinou máme ještě odpovědnost,“ vyjádřil se Čunek. 

Ten zatím neoznámil, zda se jako úspěšný valašský politik bude ucházet o post předsedy KDU-ČSL poté, co dosavadní šéf křesťanských demokratů Pavel Bělobrádek oznámil, že po osmi letech přestane stranu vést. Podle svých předchozích vyjádření své rozhodnutí zveřejní v lednu či únoru. 

Jiří Čunek ale pochválil dosavadního předsedu Pavla Bělobrádka. Je podle něj obdivuhodné, jak práci zvládá i s roztroušenou sklerózou. „Myslím si, že tu svou roli zvládl dobře. Stranu dostal do parlamentu, ale ona teď neroste. Je to asi osm let, ale po osmi letech, navíc s tím zdravotním hendikepem, je vůbec obdivuhodné, co dokázal. Že člověk s roztroušenou sklerózou dokáže tolik, to je obdivuhodné,“ řekl Čunek. 

„Premiér je příklad pro ostatní,“ kritizoval Babišovu volební neúčast Kubera

Podle Jaroslava Kubery nebylo premiérovo rozhodnutí nevyužít volebního práva příkladné. Premiér Andrej Babiš místo účasti ve druhém kole senátních voleb odjel do zahraničí navštívit svou dceru Vivien, která zde studuje. Babišovi se následně pochlubili rodinnými fotografiemi od moře. Psali jsme o tom zde.

„Kde se mají občané poučit, když si vláda půjčuje a má schodek 50 miliard? Kolik let už jim to vychází...To je pro mě něco nepředstavitelného, aby moje město mělo nějaké dluhy. Nikdy jsme si nic nepůjčili, ani já osobně. Premiér je, ať chceme, nebo nechceme, jistým příkladem pro veřejnost. Bylo by to stejné, jako bychom my neuspěli a já nešel volit do druhého kola,“ vyčetl Babišovi Kubera.

Jiří Čunek byl v tomto ohledu zdrženlivější a předsedy vlády se zastal s tím, že „jako premiér moc času nemá.“ „On by nejspíš hodil prázdnou obálku. Ale faktem je, že jel navštívit rodinu, nebo něco takového. On jako premiér moc času nemá. To je oběť politiky. Mnohdy musíme jít na nějakou akci, a tím zdevastovat rodinu a obětovat sobotu a neděli, být někde, kam bych běžně jako občan nešel. Souhlasím ale s tím, že to není dobrý příklad, vybrat si, že nepůjdu volit,“ řekl senátor a zlínský hejtman.

ODS se stala vítězem letošních voleb třetiny senátorů. V klubu má zatím 16 senátorů, což je i předpokládaný počet členů klubu Starostové a nezávislí (STAN). Obě frakce usilují o to, aby jako početně nejsilnější klub mohly nominovat předsedu Senátu. Lidovecký klub má mít 15 senátorů. Všechny frakce ale vedou jednání s nově zvolenými nezávislými senátory, za jakých podmínek by do jejich klubů vstoupili. Rozložení sil se tak může ještě výrazně změnit.

Čtěte také: Velké šachy o šéfa Senátu. Kam se přidá Fischer a Drahoš?

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články