Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prahu zaplnily sdílené koloběžky, jezdci ohrožují lidi jízdou po chodnících

  20:22aktualizováno  17. října 22:51
Segwaye i skútry z centra zmizely, chodci v Praze však stále musejí být na pozoru. Hlavní město zaplavila „zelená vlna“ sdílených elektrokoloběžek americké společnosti Lime. Trend ze Spojených států se rozšířil do Česka, bohužel i se svými nešvary, jako jsou neukáznění jezdci na chodnících či vandalismus na strojích.

Pražanům v minulých týdnech přibyl další způsob dopravy ve formě zelených koloběžek na elektrický pohon. Jsou rozmístěné po celé Praze, zejména v centru, a jsou přístupné komukoli. Systém je stejný jako u už dříve rozšířených sdílených kol a aut. Potřeba je jenom chytrý telefon s propojenou platební kartou, člověk koloběžku odemkne načtením QR kódu a může vyrazit.

Za samotné zpřístupnění stroje uživatel zaplatí 25 korun, dále je sazba 2 koruny za minutu. Po ukončení jízdy by měl uživatel koloběžku odstavit poblíž vozovky tak, aby nikomu nepřekážela. Pak už stačí jen mobilem stroj opět zamknout, peníze se strhnou z karty automaticky. 

Kalifornský start-up Lime, který systém sdílených elektrokoloběžek začal provozovat ve Spojených státech, v posledních měsících expanduje do Evropy. K Madridu, Paříži nebo Berlínu se nyní připojila i Praha.

„Na konci září se Praha dohodla na spolupráci v oblasti provozování systému sdílených kol s místními provozovateli této služby,“ sdělil portálu iDNES.cz mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Mezi poskytovateli kol figurovala i společnost Lime se svými koloběžkami.

„Při příležitosti Dne bez aut podepsali zástupci společností memorandum s městem. Jejich společným cílem je zlepšit mobilitu obyvatel i návštěvníků hlavního města a zároveň zvýšit kvalitu životního prostředí. Společnosti se v memorandu přihlásily k řádnému a bezkonfliktnímu provozování služeb bikesharingu, zejména k motivování svých uživatelů k odkládání kol a dalších obdobných zařízení na místa, kde nebudou překážkou pro ostatní účastníky veřejného prostoru,“ doplnil Hofman.

„S oblíbeností služby přichází také velká zodpovědnost provozovat ji na té nejvyšší úrovni. Zavazujeme se pracovat společně s hlavním městem Prahou, abychom možnost sdílené dopravy poskytovali občanům uctivou formou,“ uvedla společnost Lime ve vyjádření pro iDNES.cz.

Nedodržování zákonů

Dva týdny od zahájení už vykrystalizovaly možné nedostatky systému, a to zejména neukázněnost uživatelů. Po celé Praze občané registrují jezdce, kteří nedodržují pravidla silničního provozu. Koloběžka je totiž podle zákona brána jako jízdní kolo a jezdec by se tomu měl přizpůsobit.

“Zdaleka ne každý člověk si uvědomuje, že koloběžkář je opravdu cyklista. Lidé bývají překvapení, když se jim to řekne, protože se často považují za odlišnou sortu chodců, takže potom jezdí mezi chodci po chodníku, po přechodech pro chodce, a to jsou místa, kam prostě nepatří,“ uvedl pro iDNES.cz dopravní expert Roman Budský.

„Pokud to není místní nebo přechodnou úpravou provozu na pozemních komunikacích dovoleno, může cyklista nebo koloběžkář užít chodník jen pokud kolo nebo koloběžku vede a při tom neohrožuje ostatní chodce,“ připojil mluvčí městské policie Jan Čihák.

„Provoz v Praze stále ještě probíhá krátce, registrujeme však podobné zvyklosti jako v jiných zemích, kde operujeme. Naší snahou je poučovat uživatele k jízdě s respektem a ohledem na ostatní účastníky městského provozu,“ uvedla společnost Lime.

Ohledně možných srážek a zranění není nutné mít takový strach jako třeba u segwayů, myslí si starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). “Nemá to takovou hmotnost. Nicméně pokud toho bude více a lidé na tom budou jezdit poměrně rychle, tak může úrazů přibývat a bude třeba se zamyslet nad soužitím koloběžek a chodců,“ řekl.

Budský je v tomto ohledu méně optimistický. „Zachytit chodce třeba ve třicetikilometrové rychlosti řidítky může znamenat i smrtelné zranění. Takže i ti koloběžkáři by měli náramně dbát na to, aby se chovali bezpečně, nejezdili mezi chodci, ale tam, kde může cyklista,” podotkl. Maximální rychlost koloběžek Lime se uvádí okolo 25 kilometrů za hodinu. 

S vlastní ochranou, tedy přilbou, si většina koloběžkařů hlavu neláme. U dospělých sice není povinná, podle odborníků na dopravu by se však bezpečnost rozhodně neměla přehlížet. „Určitě doporučujeme přilbu, která výrazně zvyšuje ochranu. Z nehod, které se už staly, máme informace, že přilba je tam klíčová, stejně jako u cyklistů. U dětí je to pak jasné, tam je to zákonná povinnost,“ uvedl pro iDNES.cz Tomáš Neřold z BESIPu.

„Ačkoliv české zákony umožňují jízdu bez přilby osobám starším 18 let, doporučujeme všem, aby ji použili,“ uvedla společnost Lime.

Komunikace s radnicemi vázne

Také odkládání koloběžek na správná místa, k jehož dodržování se společnost zavazuje v memorandu, po relativně krátké době provozu neprobíhá úplně podle plánu. „Koloběžky jsou relativně malé a uživatelé mají mnohem výrazněji pocit, že mohou jezdit po chodníku a tam koloběžky odkládat,“ podotkl Hofman.

„Zaznamenali jsme jejich umístění na chodnících, kde jsou někdy nevhodně postaveny a překážejí chodcům,“ připojila mluvčí městské části Praha 1 Veronika Blažková. Společnost Lime však dosud s jednotlivými městskými částmi nekomunikovala. „Žádný kontakt ohledně umisťování těchto elektrických koloběžek ani o jejich provozování mezi Prahou 1 a společností Lima zatím neproběhl,“ sdělila portálu iDNES.cz Blažková.

Podobnou zkušenost mají i na Praze 2. „Z přílohy memoranda vyplývá, že provozovatel systému projedná s příslušnými městskými částmi vhodná a bezpečná místa k odkládání jízdních kol, kde kola nebudou omezovat ani ohrožovat ostatní účastníky provozu, což se nestalo. Doposud jsme žádné stížnosti neřešili, ale jak je z memoranda patrné, provozovatel porušil základní kritéria bezpečného systému sdílení jízdních kol v Praze a mělo by to především řešit hlavní město,” tvrdí vedoucí tamního odboru dopravy Josef Gál.

Velký test carsharingu: v centru Prahy seženete auto do deseti minut

Náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) pro iDNES.cz vysvětlil, že pravidla uvedená v memorandu jsou celopražská. „Já sám v Praze vidím, že se koloběžky rozšiřují na různá vhodná i nevhodná místa. My jsme jako město nijak speciálně neregulovali jejich vstup. Nemůžeme regionalizovat dopravu ve smyslu městských částí u cyklistiky nebo těchto koloběžek,“ řekl.

Podotkl však, že memorandum má sloužit ke komunikaci s poskytovatelem. „To znamená, že pokud si ty koloběžky budou různě překážet, budou na špatných místech, tak my je budeme upozorňovat. Protože oni jsou majitelé těch koloběžek a mají garantovat, že stojí tam, kde nevadí. Sám jsem dnes viděl dvě koloběžky velmi nevhodně postavené uprostřed stezky pro pěší.“

Při řešení problému by se podle Dolínka mohli inspirovat dohodou s poskytovatelem sdílených kol Rekola. „Oni vymezí místa, vybrané ulice, kde nelze vrátit to kolo. Pokud ho tam uživatelé vrátí, jsou za to pokutováni.“

„Nástroje na to mají, aby ovlivnili své klienty. Je to díky tomu, že vše probíhá přes inteligentní systémy, které lze nastavit, aby donutily klienty k nějakému pořádku,” dodal.

Společnost Lime ve vyjádření sdělila, že svým uživatelům poskytuje podporu zejména skrze mobilní aplikaci. „Podle našich zkušeností je tento komunikační kanál velmi používaný. Máme také informační linku, kde nás zákazníci mohou zastihnout,“ stojí ve vyjádření.

Policie zatím žádný případ nevyšetřovala

Přes různé problémy však pražští policisté zatím podle mluvčího žádné přestupky spojené s používáním elektrokoloběžek neřešili. „Sdílená kola nebo koloběžky a přestupky jejich uživatelů nejsou předmětem statistické evidence,“ uvedl Čihák.

Ani na radnicích či magistrátu dosud nezaznamenali stížnosti občanů. „V současné době shromažďujeme podněty na provoz společností. Jakmile se k nám dostane nějaká stížnost, a zatím jsme nezaznamenali žádnou konkrétní, tak to se společnostmi budeme řešit,“ sdělil Hofman.

„Na předchozí turistické atrakce, např. pivní kola, jsme měli mnoho desítek stížností. V tomto případě je to novinka, na kterou zatím stížnosti nedorazily,“ přidala Blažková.

Podle Dolínka je zatím brzy na hodnocení či vyvozování závěrů. „Jsou to věci, které bude nutné do budoucna řešit, ale po dvou týdnech provozu by bylo předčasné svolávat nějaká jednání. Čekáme, jak to v Praze poběží několik týdnů a potom samozřejmě proběhne jednání s poskytovateli, abychom si vysvětlili, jaké je vhodné umístění nebo neumístění koloběžek,“ uvedl.

„Jsme stále ve zkušební fázi, sbíráme data k analýze. Bylo by předčasné vytvářet si na věc názor, ale zaznamenali jsme rychlé přijetí služby. Obecně si ji vyzkoušely už zhruba tisíce lidí, většina jízd trvá okolo deseti minut a vzdálenost bývá jeden až dva kilometry,“ uvedla společnost Lime.

Terč vandalů

V Americe nemají koloběžky Lime snadný život, jejich provozování tam vadí mnoha občanům. Na internetu lze nalézt spoustu videí, na kterých rozhořčení lidé s koloběžkami mrskají vší silou o zem, hází je ze střechy či do moře, nebo je dokonce zapalují. V Česku zatím tak extrémní případy nezaznamenali, se zničenými koloběžkami se už občané v ulicích setkali.

13.října 2018 v 20:11, příspěvek archivován: 16.října 2018 v 17:20

Kolobezky @limebike jsou tercem vandalstvi. Jak dlouho tento koncept v Praze vydrzi? https://t.co/JfnJRqCfxe

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...