Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Automobilky drží na skladě víc aut než obvykle, levnější však nebudou

Nadprůměrné letní registrace většiny automobilek a plné odstavné plochy nových aut po celém Česku svádějí k úvaze, že až se dostanou na trh, budou výrazně levnější. Tak jednoduché to však není, přesto se zajímavé nabídky dají najít a zákazník by z toho mohl těžit. Na plošné masivní slevy však zapomeňte.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Přísnější emisní limity a povinnost nové homologace všech modelů podle norem WLTP a RDE řádně zamíchaly prodejní politikou většiny automobilek. Podle starých pravidel mohly registrovat automobily jen do konce srpna. Od září se smí prodávat jen nově homologované vozy. Zároveň s tím platí i přísnější emisní norma Euro. 

To rozhoupalo statistiky registrací nevídaným způsobem. Třeba v České republice rostly v srpnu registrace meziročně o 31,32 %, v září se naopak propadly o 28,13 %. Podrobnosti o srpnových prodejích čtěte zde a o zářijových tady

Na první pohled by se zdálo, že někde ve skladech je teď obrovské množství aut, které musí automobilky prodat. A aby se jich zbavily, musí to udělat se slevou. Tak jednoduché to však není. Na trhu se potkají tři skupiny aut, které nějak ovlivnila hrozba nové homologace nebo přísnějších emisních předpisů.

V rámci ministerské kvóty mají vždy při každé změně emisní normy automobilky možnost si předregistrovat určitý počet aut (výpočet je složitější, ale pro zjednodušení je to zhruba 10 % ročního prodejního objemu daného modelu). Tato auta se musí registrovat do jednoho roku. Zákazník, který si ho koupí, je v technickém průkazu uveden jako první majitel. 

Tyto vozy se většinou nazývají skladové. Automobilky však podobně chystají auta „do zásoby“ dlouhodobě, protože existuje skupina zákazníků, která chce vůz hned, bez čekání a jsou smířeni s tím, že si musí vybrat z pár nabízených konfigurací.

Automobilky si můžou také registrovat jakýkoli počet aut na sebe nebo na své dealery. Tam už je  zákazník v technickém průkazu uveden jako druhý majitel. Tyto vozy se obvykle prodávají jako „předváděcí“. Řada automobilek si takto uměle navyšuje prodejní čísla. Opět se tak neděje letos v létě poprvé, i když některé značky v srpnu v tomto směru výrazně „šláply na plyn“.

Vývoz do zahraničí a postupné uvolňování zásob

Aut z obou skupin (ke třetí se dostaneme za chvíli) bylo v létě v České republice reálně víc než obvykle. Přesto se nedostaly na trh s nějakými masivními slevami. Automobilky je buď vyvezly do zahraničí, nebo je uvolňují postupně. U každé automobilky je to jiné, žádný velký přetlak nabídky však nevznikl, skladových vozů je plus minus stejně, což popisuje třeba Vítězslav Pelc ze Škoda Auto Česká republika.

„Škoda Auto, na rozdíl od konkurence, prodává z 90 % vozy vyrobené a vybavené přesně podle požadavků jednotlivých zákazníků, tedy na základě individuálních konfigurací. Skladové vozy, resp. automobily k okamžitému dodání, nabízíme dlouhodobě v přibližně stále stejném počtu, nic mimořádného jsme v tomto směru s ohledem na přechod na novou emisní normu nepodnikali.“

„Volkswagen aktuálně na svých webových stránkách nabízí necelých 600 skladových vozů, což je naopak nižší počet než obvykle,“ říká David Valenta z českého zastoupení VW. „Jde o zcela standardní skladové vozy před první registrací. Na tyto vozy byla získána výjimka podle výpočtu ministerstva dopravy a na registraci těchto vozů zbývá ještě celý rok. Tuto výjimku poskytlo ministerstvo dopravy na konkrétní počet vozů podle přesně daného výpočtu samozřejmě také všem ostatním značkám a nejde o nic nestandardního. Pro zákazníka tak při pořízení skladového vozu nevyplývají žádné nevýhody oproti objednání vozu do výroby,“ dodává.

„Na rozdíl od většiny konkurence jsme na sebe v srpnu registrovali opravdu jen minimum vozů,“ tvrdí Martin Hejral z Opelu, jakkoli zrovna tato značka nabízí proti ostatním nadprůměrný počet skladových vozů (v úterý 16. října to bylo přesně 1 331 aut). „Žádné speciální WLTP kampaně nechystáme, naopak se chlubíme plnou dostupností homologovaných modelů k okamžitému dodání,“ dodává Hejral.

„S přechodem na WLTP v našem případě nemáme žádný problém ve smyslu registrací vozů v srpnu. Naopak se potýkáme s nedostačující produkcí díky pomalejšímu náběhu nových specifikací,“ dodává Filip Stoulil z českého Seatu.

Prohlášení zástupců automobilek by mohly působit nepravděpodobně vzhledem k tomu, že různě po Evropě, Českou republiku nevyjímaje, jsou k vidění velké odstavné plochy s nově vyrobenými auty (např. letiště v Milovicích). 

Automobilky nestihly homologovat všechny vozy

To je ta třetí „skupina“ aut, která nejdou hned po vyrobení k zákazníkovi. Některé automobilky nestihly včas homologovat všechny svoje modely. Částečně se to dá pochopit, protože jde o náročnou proceduru a třeba vozy koncernu VW jsou známé velkým množstvím kombinací motorů, převodovek a pohonů předních nebo všech kol. Nově homologovat se musí úplně všechny kombinace, což je samozřejmě náročnější než třeba u některých japonských automobilek, které do Evropy dovážejí jen pár verzí konkrétního modelu. 

Výroba se však kvůli tomu zastavit nemůže. Až budou auta, dnes stojící na odstavných parkovištích, homologována (a stane se to spíš v řádu týdnů než měsíců), nevrhnou je automobilky najednou na trh s velkou slevou. Poptávka, třeba ve zmíněném případu Škodovky, je aktuálně tak velká, že některé z vyrobených vozů už mají svého zákazníka - buď už má auto objednané nebo čeká, až bude k dispozici.

Sečteno a podtrženo – aut je nyní na trhu o něco více než normálně, neznamená to však, že většina z nich plošně zlevnila. Příležitost k nákupu to však je, protože zajímavé nabídky se u některých značek dají najít.

Autoři:
  • Nejčtenější

Nejhorší je, když sháníte auto narychlo, varuje expert na ojetinový byznys

6. května 2024

Byznys s ojetinami v Česku stále roste. Po období, kdy ceny rostly a auta z druhé ruky šla na...

Fiat 500X je tajný tip z bazaru. Když měníte olej, vydrží věčně

29. dubna 2024

Premium Kompaktní crossover je na trhu od roku 2014 a v roce 2018 prodělal facelift spolu s přechodem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Autosalon v Pekingu ukazuje, jak moc Čína ujela zbytku světa

30. dubna 2024

„Auto není mrtvé a autosalony také ne. Když vidíte, kolik stovek influencerů a moderátorů, převážně...

Hračka do terénu CFMOTO v akci. Novinku roku jsme zkusili jako první z Česka

30. dubna 2024

Exkluzivně Největší novinka letošního roku je tady. Enduro CFMOTO 450MT jsme vyzkoušeli mezi prvními na světě....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Francouzský kodiaq se otočí na pětníku. Nabídne však milionové svezení?

3. května 2024

Vpředu tříválcová dvanáctistovka, vzadu větší „batoh“. Slavné jméno Renault Espace se vrací v nové...

Hvězda motorsportu v Praze. V Česku jezdil pod pseudonymem

7. května 2024

Na velkolepou, dva a půl tisíce kilometrů dlouhou cestu se o uplynulém víkendu vydala čtyřicítka...

OBRAZEM: Všechna tato auta západních značek vyrábějí v Číně. Znáte je?

7. května 2024

Zástupci Evropské unie brojí proti dováženým čínským automobilům a zvažují restrikce. Značnou část...

Tajný tip v bazaru: HR-V je typická honda, vzor spolehlivosti

6. května 2024

Premium Nedá se říct, že by Hondy HR-V druhé generace byla levná auta. Nejdostupnější bazarovky jsou pořád...

V bahnění, brodění a tahání vejtřasky závodily i traktoristky

6. května 2024  12:30

Brodění traktorů bahnem, vyjíždění prudkých svahů či vybírání zatáček viděli návštěvníci...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...