Penam z Agrofertu znovu kupuje lucemburskou United Bakeries. Nákup prověří ÚOHS

ČTK ČTK
Aktualizováno 19. 10. 2018 15:03
Agrofert už o koupi United Bakeries, která vyrábí pečivo značky Delta, Odkolek nebo Cerea, jednou usiloval. Nakonec však obchod nevyšel.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: United Bakeries

Praha - Společnost Penam z koncernu Agrofert koupila jediného akcionáře čelního českého výrobce pečiva United Bakeries, společnost UB Holding, ovládanou lucemburskou rodinnou firmou Moulins de Kleinbettingen. Dnes o tom informoval Penam. Nákup bude posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, cenu transakce firma nezveřejnila.

United Bakeries

V Praze sídlící skupina United Bakeries je tuzemskou jedničkou a přední pekárenskou skupinou ve střední Evropě. Vznikla v roce 2006 spojením největších českých skupin Delta Pekárny (1991) a Odkolek, založené v roce 1850 Františkem Serafinem Odkolkem.

 Loni v lednu pekárny United Bakeries definitivně ovládla skrze své firmy lucemburská rodinná společnost Moulins de Kleinbettingen, která již dříve část akcií držela a která byla založena v Lucembursku již v roce 1704. Dříve pekárny ovládali skrze lucemburskou firmu European United Bakeries zakladatelé společnosti bratři Jaroslav (zemřel v roce 2014) a Marko Paříkovi.

"Jsme rádi, že jsme dosáhli dohody o spojení United Bakeries s naší společností. Podle našeho názoru je to nutný krok k zachování dlouholeté tradice české pekárenské výroby v prostředí velmi náročného a konkurenčního trhu.

Doufáme, že tímto krokem budeme schopni zajistit dlouhodobou perspektivu obou společností," uvedl předseda představenstva Penam Jaroslav Kurčík. Vztahy s obchodními partnery a zaměstnanci by měly pokračovat v nynější podobě.

Penam v tuzemsku provozuje 11 pekáren a čtyři mlýny, převážně na Moravě. Loni měl tržby 3,6 miliardy korun. United Bakeries má více než 1000 zaměstnanců pracujících ve 13 pekárnách v různých částech ČR, většina výrobních kapacit je v Čechách. Za loňský rok firma vykázala tržby 2,2 miliardy korun.

Podle agrárního analytika Petra Havla Penam ovládá zhruba 30 procent českého trhu, v některých segmentech ještě více, United Bakeries kolem 15 procent. Jde tak podle něj o jedničku a dvojku na českém trhu. České pekárenské umění je podle Havla jedinečné, a to i světově.

"Jestliže je někde vytvořená takováhle jedinečnost, tak tento typ monopolizace, byť to jako monopol nemusí být posuzováno, něco z pestrosti ubírá," řekl Havel. Na druhou stranu může podle něj budoucí velký podnik lépe tlačit na obchodní řetězce ohledně cen, pekaři by tak mohli mít vyšší obraty. V současnosti jsou podle něj prodejní ceny základního pečiva dodávaného do řetězců podhodnocené.

United Bakeries je přední pekárenská skupina ve střední Evropě. Vznikla spojením největších českých skupin Delta Pekárny a Odkolek. Loni v lednu pekárny United Bakeries ovládla přes své firmy lucemburská Moulins de Kleinbettingen, která již dříve část akcií United Bakeries držela. Předtím pekárny řidili bratři Jaroslav a Marko Paříkovi.

Agrofert usiloval o spojení United Bakeries se svým Penamem už v roce 2010. Agrofert tehdy zaplatil zálohu 100 milionů korun, jenže v roce 2013 spojení padlo. Transakci sice schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, odmítl ji ale schválit slovenský antimonopolní úřad.

Agrofert pak po pekárnách požadoval vrácení stomilionové zálohy. Loni v dubnu rozhodl Vrchní soud v Praze, že United Bakeries musí Agrofertu zálohu vrátit, a to i s úroky. United Bakeries se dovolaly k Nejvyššímu soudu, letos v létě ale své dovolání stáhly. Nyní Agrofert kupuje pouze českou společnost.

Koncern Agrofert převedl loni v únoru jeho tehdejší vlastník premiér Andrej Babiš (ANO) do svěřenských fondů.

Češi se naučili péct chleba, dnes už každý zná někoho, kdo to doma dělá, říká foodblogerka Juliana Fischerová, která si říká Maškrtnica. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy