Snímek dvou vzácných langurů vyhrál cenu pro nejlepšího fotografa divoké přírody

Fotografie Marsela van Oostena ukazující dvojici odpočívajících ohrožených opic z Číny zvítězil  v soutěži o nejlepší snímek přírody Wildlife Photographer of the Year. Tradičně ji pořádá Muzeum přírodních věd v Londýně, přičemž letošní ročník je čtyřiačtyřicátý. Podívejte se na galerii oceněných snímků.

Tentokrát do soutěže dorazilo zhruba 45 tisíc fotografií, jejichž autoři pocházejí z 95 zemí světa. Všech 100 nejlepších snímků, které vybrala odborná porota, budou moci vidět návštěvníci londýnského muzea od 21. října. Později se výstava přesune do Španělska, Kanady, USA a Německa.

Vítěznou  fotografii ocenila předsedkyně poroty Roz Kidman Coxová: „Tento snímek je vlastně velmi tradiční, jde o klasický portrét. Ale úžasný, s velmi magickými zvířaty. Je to symbolická ukázka krásy přírody i toho, jak chudneme s tím, jak přírody ubývá. Je to umělecké dílo, které je hodné toho, aby viselo v jakékoliv galerii světa.“

Ohrožení languři

Na světě existuje už jen posledních dvaadvacet tisíc langurů čínských, kteří přežívají v rozptýlených populacích v horách střední Číny. Jsou považováni za kriticky ohrožené. Především kvůli ničení jejich přirozeného životního prostředí a také tím, jak do oblastí, v nichž přežívají, pronikají lidé.

Žijí v pralesích, a to až do nadmořské výšky kolem 3400 metrů. Většinu dne tráví hledáním potravy, shlukují se ve skupinách o deseti členech a občas vytvoří tlupy až o šesti stovkách opic.

V létě se živí mladými listy a ovocem, velkou část jejich stravy tvoří lišejníky, které se nacházejí na mrtvých a umírajících větvích. A právě toto dřevo lidé rádi a často sbírají na otop – čímž ohrožují hlavní zdroj potravy těchto fascinujících zvířat.