Smrt novináře: Západ vidí saúdskou verzi o bitce skepticky, Trump s dodávkami zbraní Rijádu nechce přestat

Šéf Bílého domu Donald Trump zatím považuje vysvětlení Rijádu ohledně smrti saúdského novináře v Istanbulu za věrohodné. Odvetná opatření by podle něj neměla zahrnovat zrušení prodeje amerických zbraní tomuto království. Podle tureckých úřadů přitom mohlo jít o předem připravenou vraždu. Stanovisko Saúdů zpochybňuje i řada amerických zákonodárců, kteří vyzvali k uvalení sankcí. Skepsi vyjádřily také Nizozemsko, Německo a Velká Británie, která nyní zvažuje další kroky. Emiráty, Bahrajn či Egypt naopak Rijádu věří.

Saúdská Arábie v sobotu přiznala, že opoziční saúdský novinář Džamál Chášakdží byl na konzulátu v Istanbulu zabit. Zemřel prý po bitce s lidmi, s nimiž se v budově sešel. Co se stalo s tělem, ale Rijád neprozradil. Později zdůraznil, že případ se stal na svrchovaném saúdskoarabském území a ujme se ho saúdský soud, jakmile skončí všechny náležité procedury.

Trump označil incident za nepřijatelný. Oznámení Saúdské Arábie je ale podle něj dobrým a velkým prvním krokem. Šéf Bílého domu si chce promluvit se saúdskoarabským korunním princem Muhammadem bin Salmánem, pak teprve hodlá přijmout případná opatření.

Podle Trumpa by měla být Saúdská Arábie potrestána „nějakou formou sankcí“. Šéf Bílého domu by ale byl rád, kdyby nepostihly americký prodej zbraní této zemi. Trump zdůraznil, že Spojené státy potřebují Rijád jako protiváhu Íránu na Blízkém východě. Na dalším postupu bude spolupracovat s Kongresem.

Události: Saúdové přiznali smrt Chášakdžího, o těle mlčí (zdroj: ČT24)

Rychlou odvetu žádají i někteří republikáni

K zastavení zbrojních dodávek již vyzvali někteří senátoři. „Bojoval o život s lidmi poslanými, aby jej unesli anebo zabili,“ prohlásil demokratický člen Sněmovny reprezentantů Adam Schiff. „Říkat, že jsem skeptický k novému saúdskému vyprávění o Chášakdžím, je málo,“ uvedl republikánský senátor Lindsey Graham. „Měli bychom okamžitě zastavit veškeré vojenské prodeje, pomoc a spolupráci. Saúdská Arábie musí zaplatit vysokou cenu za takové akce,“ napsal pak na Twitteru republikánský senátor Rand Paul.

Mluvčí turecké vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) Ömer Çelik řekl, že Turecko nechce nic v případě zabitého novináře skrývat či zamlčovat, ale zároveň nehodlá nikoho předem obviňovat. „Turecko odhalí vše, co se mohlo stát. Nikdo by o tom neměl mít pochybnosti,“ citovala Çelika agentura Anadolu.

V průběhu dopoledne na přiznání Rijádu reagovaly i evropské státy. Násilnou smrt Chášadžího odsoudila německá kancléřka Angela Merkelová. Od Saúdů očekává transparentnost ohledně okolností incidentu, současné vysvětlení totiž považuje za nedostatečné.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas řekl, že dokud se smrt novináře nevyšetří, Německo by nemělo schválit dodávky zbraní do Saúdské Arábie. Zpochybnil tak zářijové rozhodnutí Berlína prodat do Rijádu dělostřelecký systém.

Nizozemský premiér Mark Rutte zdůraznil, že je zapotřebí pokračovat ve vyšetřování případu. „Hodně stále nebylo vyjasněno. Co se stalo? Jak zemřel? Kdo je za to zodpovědný … důkladné vyšetřování je nezbytné,“ uvedl. Rovněž francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian upozornil, že v případu zůstává stále ještě mnoho otazníků, násilná smrt Chášakdžího podle něj vyžaduje zevrubné prošetření.

Odporný zločin, reagoval Londýn

Londýn oznámil, že přiznání Rijádu stále vyhodnocuje a zvažuje další kroky. Rodině Chášakdžího už ministerstvo zahraničí kondolovalo a jeho zabití označilo za odporný zločin, jehož pachatelé musí být postaveni před spravedlnost.

Austrálie v sobotu odřekla účast na investiční konferenci v Rijádu, poté co ji v uplynulých dnech vypověděli mimo jiné ministři z USA, Británie, Nizozemska a Francie.

Ať případ prošetří OSN, volá Amnesty International

Organizace hájící lidská práva v čele s Amnesty International (AI) vyzývají, aby se vyšetřování Chášakdžího případu chopila OSN. „Celou dobu jsme byli znepokojeni zastíráním nebo vyšetřováním, které vede subjekt podezřelý, že je do případu zapleten. Nad nestranností saúdského vyšetřování se nadále vznáší otazník,“ uvedla Rawya Ragehová z AI.

Za dostačující naopak vysvětlení Rijádu považují Spojené arabské emiráty (SAE), Bahrajn a Egypt. Káhira uvedla, že kroky učiněné saúdským králem v souvislosti s kauzou jsou příkladem respektování zákona. Postup krále Salmána podobně pochválily také SAE.

Nejvyšší náboženská instituce Saúdské Arábie krále Salmána pochválila za snahu „docílit spravedlnosti a rovnosti v souladu s islámským zákonem“.

Saúdskoarabská verze událostí je v rozporu s informacemi, které zveřejnila v uplynulých dnech turecká provládní média s odvoláním na nejmenované turecké představitele. Podle nich byl novinář Chášakdží, žijící v dobrovolném exilu v USA, brutálně zavražděn komandem speciálně vyslaným z Rijádu.

Korunní princ o akci věděl, nebo ztratil kontrolu nad svým okolím

Podle zpravodaje BBC existují pouze dvě alternativy. Buď za vraždou Chášakdžího stojí korunní princ Muhammad bin Salmán, nebo ztratil kontrolu nad svým nejužším okruhem, což pozorovatelé považují za těžko uvěřitelné. Korunní princ, který je označován za velkého reformátora, má mezi mladými obyvateli Saúdské Arábie mnoho stoupenců. V případě, že by jeho podpora klesla, byl by na královském dvoře nebezpečně izolován.