Česká města střeží kamery, nejvíce Ostravu. Dispečeři ale nestíhají, říká odborník

Události: Počet kamer ve městech přibývá (zdroj: ČT24)

V českých městech ubývá míst, která nesleduje žádná kamera. Za poslední tři roky jejich počet v krajských městech stoupl o třetinu. Policie systém chválí a radnice rády rozšiřují. Odborníci ale upozorňují na nadměrné zasahování do soukromí i na to, že dispečeři stejně všechny kamery nestíhají sledovat.

V Novém Bydžově na Královéhradecku dohlíží na sedm tisíc obyvatel padesát kamer. „Když jdu v noci z práce nebo od autobusu, tak se cítím bezpečně,“ pochvaluje si jedna z obyvatelek. Záznam z kamer v Bydžově nedávno pomohl třeba najít pachatele, kteří rozbili dveře kostela.

K jinému případu došlo v Ostrově na Karlovarsku. „Hlídka přijala oznámení od obsluhy kamerového systému. Jedna z dívek v červeném tričku odhodila do křoví obal od sušenky,“ napsala na svém facebookovém účtu Městská policie Ostrov. Dívka skončila v poutech na policejní služebně. Příspěvek s popisem zásahu Městská policie z profilu kvůli vlně kritiky stáhla.

Podle právníka Jana Vobořila, který se specializuje na ochranu osobních údajů a soukromí, by k podobným zásahům kamery sloužit neměly. „Kamery mají sloužit ke stíhání nebo k vyšetřování závažné kriminality a ne k tomu, aby se šetřily takovéto banality,“ míní ředitel Iuridicum Remedium a dodává, že by mnohde stačilo zavést lepší osvětlení.

Dispečeři všechno neusledují

Nejstřeženějším tuzemským městem je Ostrava. Lidé si nestěžují, naopak. „Spíše žádají, aby některé lokality byly posíleny o nové kamery,“ sdělila mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Jenže kamer je někde už tolik, že je dispečeři nestíhají sledovat. „Deset až dvacet strážníků denně sedí sedm dní v týdnu a 24 hodin denně u kamerových systémů,“ uvedla mluvčí Městské policie Ostrava Michaela Michnová.

„Nemají šanci všechno usledovat. Jsou města, kde jsou kamer desetitisíce,“ řekl Vítězslav Beran z Vysokého učení technického v Brně. Na fakultě informačních technologií tak pracují na kamerách, které se zapnou až tehdy, když v davu zaregistrují třeba hledaného člověka. Takový systém by ani neukládal kontinuální záznam. Teď na serverech zůstává i měsíc.