Drahé a nedostupné. Sehnat bydlení v Paříži je oříšek, reaguje na to i radnice

Události: Drahé a nedostupné. Sehnat byt v Paříži je oříšek (zdroj: ČT24)

Vysoké nájmy a poptávka výrazně převyšující nabídku. Sehnat byt ve francouzské metropoli je čím dál obtížnější. Tisíce míst chybí i pro ubytování lidí bez domova před zimou. Paříž proto bezdomovcům otevře radnice městských částí i magistrát. Ubytování by v jejich budovách měly podle primátorky najít hlavně ženy. Podle úřadů žijí na ulicích francouzské metropole asi tři tisíce lidí.

Cena za pronájem pokoje o devíti metrech čtverečních v Paříži se pohybuje v přepočtu kolem 20 tisíc korun měsíčně. Najít ho přesto není vůbec snadné.

Přesvědčila se o tom i třiadvacetiletá Tereza, která je ve francouzské metropoli na stáži a dostupný byt hledala několik měsíců. V malé garsonce má postel, sprchu nebo vařič, ale třeba záchod je až na chodbě, jak to v podobných typech garsonek v Paříži bývá.

Nestaví se a ceny rostou i na předměstích

Ve vnitřní Paříži se téměř nestaví. Průměrná cena bytu vychází v přepočtu na 250 tisíc korun za metr čtvereční. Ceny navíc stoupají i na předměstí. „Poptávka je velmi vysoká a nabídka jí neodpovídá. To jsou základní elementy, které se nemění,“ říká ředitel realitní kanceláře ERA Eric Allouche.

Stále víc lidí si ani jednoduché bydlení v centru nemůže dovolit. Opouští proto lepší části města a končí ve čtvrtích, kde jsou byty obvykle v mnohem horším stavu.

Radnice se snaží před zimou vyřešit alespoň situaci bezdomovců, kterých jsou v hlavním městě podle posledního sčítání asi tři tisíce.

„Takže nám chybí skoro tři tisíce míst nouzového ubytování. Zavázala jsem se, že město odvede polovinu práce. Více než 800 míst od února vzniklo v našich prostorách, 700 bude otevřeno do začátku roku 2019. Vytvořit zbývajících 1500 je úkolem státu,“ řekla starostka metropole Anne Hidalgová v rozhovoru pro nedělník Le Journal du Dimanche.

Ubytovna podle ní vznikne také v historické budově Hôtel de Ville na břehu Seiny, kde pracovníci městské správy sídlí už od 14. století. Zařízení bude určené pro ženy bez domova a otevřít se má na konci listopadu. Dva sály budovy se promění v přijímací středisko s jídelnou, noclehárnou a zdravotnickým zázemím, uvedla starostka.