Americký startup Lime představil odolnější elektrickou koloběžku. Hodit se bude i do Prahy

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

Lime-S-Generation-3

Foto: Lime

Nový a bytelnější model elektrické koloběžky Lime

0Zobrazit komentáře

V Praze se již několik týdnů potkáváme s elektrickými koloběžkami od amerického startupu Lime, který si Českou republiku vybral mezi prvními evropskými destinacemi. Někteří jsou z nové možnosti přepravy nadšení, jiní protestují, protože je jezdci na koloběžkách ohrožují na chodnících. Lime ale každopádně v Praze trápí ještě jiný problém – rozlámané koloběžky.

Prozatím není úplně jasné, co přesně za rozlámanými koloběžkami Lime v Praze stojí. Jasné je ale to, že jsme jich v prvních týdnech mohli zahlédnout víc, než by asi bylo zdrávo. Buď se stávají černobílozelené koloběžky obětí vandalismu, což by u nás asi nemohlo příliš překvapit, ale neméně pravděpodobné je i to, že tyto stroje nevydrží náročný terén Prahy, obzvlášť takzvané kočičí hlavy.

Pochopitelně to ale není jen případ Prahy. Lime dnes má své koloběžky zhruba ve stovce amerických měst a také ve Francii, Německu, Španělsku a Švýcarsku a náročnější terén není jen v Praze. I v Paříži, kde dnes už proběhne kolem 30 tisíc jízd na ekoloběžkách denně, je kamenná dlažba běžná. Právě proto nyní Lime přichází s novou a mnohem bytelnější variantu své koloběžky. Označená je jako Lime-S Generation 3, byť se jedná za osm měsíců od první koloběžky už o její šestou iteraci.

lime-s-gen-3-suspension

Foto: Lime

Lime-S Gen 3 má malou přední vidlici a lepší odpružení

Nejdůležitější na ní však je, že je mnohem více robustní a má být tak připravena i na tu nejvyšší zátěž. Všechny koloběžky od Lime dosud měly osmipalcová kola, nová generace nabídne kola desetipalcová, což má zajistit pohodlnější jízdu i přes hrboly a jiné nerovnosti. Na kočičích hlavách by pak mělo způsobit rozdíl nové vestavěné odpružení, které se na předním kole skrylo do miniaturní vidlice.

revolt-praha

Přečtěte si takéČeský carsharing Revolt nabral první tisíce uživatelů a rozšiřuje se po Praze. Nově má i elektromotorkyČeský carsharing Revolt nabral první tisíce uživatelů a rozšiřuje se po Praze. Nově má i elektromotorky

Zážitek z jízdy a lepší ovladatelnost má zajistit i nový systém brzd, který kombinuje elektrickou a bubnovou brzdu s nášlapnou brzdou nad zadním kolečkem. Když se na novou koloběžkou Lime-S Generation 3 podíváte, okamžitě také spatříte mnohem robustnější konstrukci hliníkového rámu, což má za výsledek opět několik změn.

Nový model je o 2 až 7 kilogramů těžší než předchozí generace, což už je při jízdě poznat. Baterie je pak díky nové konstrukci skryta v dolní části pod nohama, nikoliv pod řidítky. I to bude mít vliv na lepší manipulaci s celou koloběžkou, protože se sníží její těžiště. Navíc má třetí generace elektrických koloběžek Lime o 20 procent vyšší dojezd (celkem vydrží necelých 50 kilometrů).

lime-s-gen-3-display

Foto: Lime

Lime-S Gen 3 má vylepšený displej na řidítkách

Vylepšením nakonec prošel také displej na řidítkách, který nově umí barevně ukazovat stav nabití baterie a také jezdce upozorňuje na to, jak bezpečně s koloběžkou jezdit. Do budoucna pak Lime plánuje, že by mohlo zavést virtuální parkovací zóny, aby se koloběžky neodkládaly úplně kdekoliv, ale na různých pozicích v tzv. hnízdech. I k tomu by sloužil vylepšený displej. Podle magazínu Wired pak v Lime řeší i to, že by v případě jízdy na chodníku, což už prý umí detekovat, mohli na displeji jezdce upozornit, že tam nemá co dělat.

Právě na podobné problémy zatím koloběžky Lime naráží i v Praze a bude zajímavé sledovat, jak se vše vyvine. Americký startup, jehož hodnota se po necelých dvou letech od založení pohybuje kolem 1,1 miliardy dolarů, totiž podepsal memorandum o svém provozu s magistrátem hlavního města Prahy, ale některým městským částem se volně umístěné koloběžky v ulicích nelíbí. Navíc ne vždy tam stojí tak, jak mají, ale jsou rozlámané a pohozené po ulicích.

Minimálně tu druhou část by však měla řešit nová generace, kterou by už nemělo být tak snadné poničit, ať už půjde o opotřebování z provozu nebo hloupý vandalismus. Nové koloběžky Lime-S Generation 3 mají prý proti dosavadním modelům vydržet na silnicích jednou tolik oproti předchozím generacím, tedy celý rok. Navíc jsou voděodolné, veškeré dráty již mají schované a celkově je Lime postavilo částečně modulárně, aby je bylo v případě potřeby jednodušší servisovat. Lépe uzpůsobené tak budou i zimním měsícům, pokud je Lime nechá v ulicích.

Do prvních měst by se měly robustnější černobílé koloběžky se zelenými prvky dostat už letos v listopadu. Prozatím není jasné, zda mezi prvními bude i Praha, ale nejpozději po novém roce bychom se měli dočkat i v Česku.

lime-s-gen-3

Diskuze (0)

Novinka

Anonym