V 99 letech zemřel muž, který za druhé světové války v Norsku zničil nacistům továrnu na těžkou vodu

Ve věku 99 let zemřel norský hrdina z druhé světové války, který v roce 1943 vyhodil do povětří továrnu na výrobu takzvané těžké vody nutné k vývoji atomové bomby. O smrti Joachima Roenneberga, který po nacistické invazi do Norska v roce 1940 uprchl do Velké Británie, kde ho tamní rozvědka vycvičila a úkolem pověřila, informoval v neděli norský tisk.

Tento článek je více než rok starý.

Oslo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve věku 99 let zemřel norský hrdina z druhé světové války, který v roce 1943 vyhodil do povětří továrnu na výrobu takzvané těžké vody nutné k vývoji atomové bomby. O smrti Joachima Roenneberga, který po nacistické invazi do Norska v roce 1940 uprchl do Velké Británie, kde ho tamní rozvědka vycvičila a úkolem pověřila.

Ve věku 99 let zemřel norský hrdina z druhé světové války, který v roce 1943 vyhodil do povětří továrnu na výrobu takzvané těžké vody nutné k vývoji atomové bomby. O smrti Joachima Roenneberga, který po nacistické invazi do Norska v roce 1940 uprchl do Velké Británie, kde ho tamní rozvědka vycvičila a úkolem pověřila. | Foto: Andrew Winning | Zdroj: Reuters

V době nebezpečné akce byl třiadvacetiletý Nor nejmladším účastníkem Operace Gunnerside, při níž mělo komando proniknout do klíčových sekcí továrny Norsk Hydro a zničit je výbuchem.

Největší útěk z koncentračního tábora za druhé světové války. Před 75 lety uprchla polovina lidí ze Sobiboru

Číst článek

Útok se podařilo provést bez jediného výstřelu. Předchozí pokus přitom selhal, když útočící skupina ani nedosáhla cíle a desítky jejích členů nacisté dopadli a zabili.

Roennebergovu skupinu britské letadlo dopravilo nad zasněženou planinu, na kterou její členové seskočili padákem. K cíli své mise pokračovali na lyžích. Po splnění úkolu a stovkách kilometrů na lyžích Roenneberg dorazil do sousedního neutrálního Švédska.

Po válce se norský hrdina stal rozhlasovým reportérem, ale o svých válečných zážitcích prý moc nemluvil. Útok na továrnu se ale stal tématem mnoha dokumentárních i hraných filmů. Loni například Česká televize vysílala norský seriál Boj o těžkou vodu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme