Leonardo da Vinci zřejmě šilhal. Oční vada mu pomohla při malování

Magazín Magazín
22. 10. 2018 9:57
Vzácná oční choroba pomohla slavnému renesančnímu malíři namalovat celosvětově známé obrazy. Studie totiž tvrdí, že Leonardo da Vinci trpěl šilhavostí.
Salvator mundi (Spasitel světa), jeden ze zkoumaných obrazů Leonarda da Vinciho
Salvator mundi (Spasitel světa), jeden ze zkoumaných obrazů Leonarda da Vinciho | Foto: Reuters

Renesanční umělec, vynálezce a vzdělanec Leonardo da Vinci zřejmě trpěl oční vadou, která mu pomohla při tvorbě jeho mistrovských děl. Vyplývá to z analýzy odborníků ze školy očního lékařství při univerzitě v Londýně, napsal britský list The Independent. Všestranně nadaný mistr podle odborníků trpěl strabismem, tedy šilhavostí.

Nemoc pomohla da Vincimu s precizním zachycením vzdálenosti a hloubky objektů na plátně, tvrdí studie profesora Christophera Tylera.

"Když jsem se díval na jeho práce, všiml jsem si zřetelné rozbíhavosti očí ve valné většině jeho portrétních maleb," vysvětlil podnět pro výzkum Tyler.

Šilhající socha Davida

Tyler analyzoval směr pohledu postav v pracích da Vinciho. Vybral si sochy, olejové malby i kresby, například bronzovou sochu Davida, obrazy Salvator Mundi (Spasitel světa) či Svatý Jan Křtitel. Zjistil, že portrétované osoby vykazují znaky šilhavosti, jejich oči směřují ven.

Některá zkoumaná díla byla pravděpodobně autoportréty. Sám da Vinci navíc napsal, že jakákoliv portrétní práce malíře odráží umělcův vzhled.

Tyler vyhodnotil stav oka tím, že na každé malbě zakreslil kroužky na oční panenky, duhovky a víčka a měřil jejich pozice. Následně měření převedl na úhly. Výsledky ukázaly, že da Vinci měl sklon k exotropii (forma šilhavosti), jedno oko se stáčelo o 10,3 stupně směrem ven. O výsledcích studie informoval mimo jiné server CNN.

Podobné výzkumné techniky vědci použili již dříve. Dokazovali, že i další velcí malíři jako Rembrandt, Edgar Degas či Pablo Picasso rovněž trpěli různými formami poškození zraku.

Da Vinci viděl ploše

Šilhavost dovolila da Vincimu vidět svět z jiného úhlu. "Co viděl, připomínalo spíše ploché plátno než 3D obrazovku, jak je tomu běžně," řekl profesor Tyler. 

Pro malíře však tato oční vada může být přínosná. Některé formy strabismu totiž podle odborníků usnadňují malbu a kresbu tím, že potlačují postižené oko, což umožní umělci vidět dvojrozměrně. Přenesení trojrozměrného objektu na plátno je obtížnější, když se na objekt zaměřujeme oběma očima, protože každé oko vidí objekt mírně vlevo nebo mírně vpravo.

Video: Podívejte se na celý záznam aféry, která hýbe současným světem uměním

Banksy: Shred the Love
 

Právě se děje

Další zprávy