Nejslavnější český vojenský kuchař Servác z pohádky Tři veteráni by zíral. Tenhle povoz by nakrmil všechny vojáky, které si jeho kolega Bimbác nabrnká na kouzelnou harfu. I kdyby jich bylo třeba 900.

Čtěte také: Z bakalářky mezinárodní projekt. Čech svou aplikací zachraňuje životy

Řeč je o polní kuchyni PK4 Kaga, která si odvezla ocenění v kategorii Zabezpečení a ochrana osob z mezinárodních veletrhů obranné techniky v Bratislavě a v Brně. Nejde ale o výrobek specializovaných zahraničních firem. Tenhle dvoukolák pochází z dílny společnosti Agados z Velkého Meziříčí.

Pokud se vám toto jméno zdá povědomé, ale nedokážete ho hned přesně zařadit, patrně jste si nápisu Agados všimli koutkem oka při řízení, konkrétně při předjíždění vozidel s přívěsem. Tahle firma působí na trhu od roku 1992 a za tu dobu se vypracovala nejen na post největšího výrobce přívěsných vozíků v České republice, ale i na pozici jednoho z největších výrobců v Evropě.

Kde se v portfoliu, kterému dominují především přívěsy do 750 a do 3500 kilogramů, vzala polní kuchyně? Hlavní motivací vývoje kagy byla skutečnost, že poslední výrobek tohoto druhu využívá česká armáda a integrovaný záchranný systém už 60 let.

„Vyplývá to z naší celkové znalosti potřeb trhu, kam patří nejen civilní sektor, ale právě také armáda a všechny složky integrovaného záchranného systému,“ vysvětluje jednatel Agadosu Petr Ostrý, proč se jeho firma rozhodla pustit do nových projektů.

Polní kuchyně, ale taky třeba mobilní úpravnu vody a další dělají ve Velkém Meziříčí druhým rokem. Nejedná se sice o velkosériovou výrobu, ovšem v rámci vývoje zaujímají významné místo. Do budoucna by mohly zaujímat významné místo i v účetní závěrce, i když od výroby přívěsů pro široké využití se firma, která zatím nechce zveřejňovat konkrétní čísla, odklonit nehodlá.

Celosvětově rozhodně ale nejde o malý byznys. Podle studie Orbis Research by do roku 2020 měl trh s vojenskou podporou a logistikou dosáhnout 42 miliard dolarů. Konkurenci Agados vidí především v zemích západně od našich hranic.

Polní kuchyně jsou dnes mnohem vyspělejší než praotec mobilních vývařoven – slavné „Gulášové dělo“, které pro německou armádu zkonstruoval v roce 1892 Karl Rudolf Fissler. Zvláštním prvkem kuchyně PK4 jsou čtyři neobsazená místa, která je možno volně konfigurovat podle individuálních požadavků.

Smažení, pečení, vaření v tlakovém kotli i v páře, blanšírování a pošírování, dušení, to všechno je tu možné. Na výběr je i z různých typů hořáků, od plynových až po ty na pevné palivo. V neposlední řadě může tenhle přívěs vézt i konvektomat, chladničku nebo mrazák o objemu 400 litrů.

Kaga je připravena k použití do 30 minut a zvládne kompletní menu až pro 350 osob. Při záchranných operacích je podle konfigurace možné její pomocí zajistit jednoduché jídlo až pro 900 osob v jedné směně.

Právě kapacita je jednou z předností českého výrobku. Srovnatelně velká francouzská polní kuchyně Sert RCMP 500 přitom zvládne 250 dvouchodových menu, respektive 500 jídel. TFK 250 od německé firmy Kärcher Futuretech nakrmí nanejvýš 600 lidí.

Specializované přívěsy z Velkého Meziříčí v současnosti využívá nejen česká armáda, jejíž zastaralé polní kuchyně má kaga ambici nahradit. Stejně tak slouží armádě finské, švédské, nebo dokonce katarské.

„Naše přívěsy jsou využívány zejména v zemích EU a NATO, ale pomáhají i v Asii, na Blízkém východě a v Africe,“ vypočítává Ostrý s tím, že možnými zákazníky jsou kromě armád a záchranných složek také humanitární organizace.

Nejde ale jen o PK4. Mezi oněmi speciálními projekty Agadosu je i větší sestra kagy s označením PK6, cisterna, mrazicí box do extrémních podmínek, úpravna vody nebo osvětlovací věž vhodná k nasvícení míst havárií. Samozřejmě všechno na kolech a s ojí, aby bylo možné je zapřáhnout za automobil a odvézt, kam je třeba.