Mladíci kopali cizince do hlavy a okradli ho. Nejstarší útočník si odpyká 10,5 roku

ČTK ČTK
Aktualizováno 23. 10. 2018 11:39
Cizinec utrpěl mnohačetná poranění hlavy a zemřel po vdechnutí krve do plic.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Plzeň - Plzeňský krajský soud poslal na 10,5 roku do vězení dvacetiletého Patrika Danka za spoluúčast na loňské loupeži v Dobřanech na Plzeňsku. Trest si má vykonat ve věznici s ostrahou.

Podle soudu loni v září se sedmnáctiletým mladíkem vylákali podnapilého devětadvacetiletého Ukrajince z baru, protože ho chtěli okrást. Muže venku čtyři mladíci napadli, bili a kopali do hlavy a dupli mu na ni. Pak mu vzali batoh. Cizinec utrpěl několik otevřených zlomenin v obličeji a další vícečetná poranění hlavy. Zemřel po vdechnutí krve do plic.

"Rozsudek není pravomocný, Danko se proti němu na místě odvolal," řekl soudce Martin Kantor. Státní zástupce Jiří Richtr, který požadoval jedenáctiletý trest, si nechal lhůtu na odvolání. Dankovi hrozilo za loupež až 18 let vězení. K útoku se doznal.

Ze čtyř útočníků byl jen Danko plnoletý. Dva mladistvé útočníky soudy už dřív pravomocně odsoudily, jednoho rovněž za loupež a druhého za výtržnictví a ublížení na zdraví. Policie před rokem vyšetřovala i dalšího chlapce, kterému ale ještě nebylo 15 let. Danko po činu uprchl do Anglie. Na základě evropského zatýkacího rozkazu byl zadržen v Londýně letos v březnu a později převezen do Česka.

V batohu, který útočníci cizinci vzali, bylo přes 3000 korun, ukrajinské peníze, deštník, mobilní telefon a elektronická cigareta. Batoh pak útočníci odhodili, a to včetně tří tisíc korun.

Cizinec podle spisu s Dankem a dalším mladíkem popíjel loni 10. září v baru, kupoval jim alkohol a dal jim peníze na hraní na automatech. Čtyřčlenná parta se pak rozhodla, že muže, který jim údajně ukazoval peněženku s bankovkami, okrade. Podle obžaloby ho vylákali na temné místo pod záminkou prodeje marihuany. Tam opilého muže srazili na zem, bili ho a kopali.

Při pátrání pomohly policii záznamy městského kamerového systému. Mimo jiné ukázaly, jak si pachatelé po činu před jedním z barů ukazují, co při útoku dělali.

Napadený byl podle znalců vystaven hrubému násilí a útokům vedeným velkou intenzitou. Odborníci usuzují, že mu útočníci museli dupnout na hlavu a kopat ho do ní. Na krku se našly otisky podrážky. Většina útoku mířila proti obličejové a mozkové části hlavy. Napadený zřejmě omdlel a v bezvědomí vdechl krev.

Danko podle znalců nerespektuje společenské normy, autority, zákony ani pravidla. Je zvýšeně agresivní, má nízký práh pro uvolnění agrese, kterou pak nekoriguje.

 

Právě se děje

Další zprávy