30 nejlepších českých sportovních fotek roku 2018 podle Czech Press Photo

30 nejlepších českých sportovních fotek roku 2018 podle Czech Press Photo
Jiří Křenek (volný fotograf): F1, nehoda Fernanda Alonsa. Snímek nominovaný v kategorii Sport - single.
Filip Singer (EPA): Zimní olympijské hry 2018, Pchjongčchang, Jižní Korea. Snímek ze série nominované v kategorii Sport - série.
Václav Pancer (ČTK): Tisíce sokolů z Česka i zahraničí přijely na začátku července do Prahy, kde se uskutečnil 16. všesokolský slet v Praze. Snímek ze série nominované v kategorii Sport - série.
Michal Svítok (TASR): Rozhodčí kontroluje situaci na brankové čáře slovenského týmu v zápase USA–Slovensko na zimních olympijských hrách. Snímek nominovaný v kategorii Sport - single.
Foto: Czech Press Photo 2018
Tomáš Vocelka Tomáš Vocelka
23. 10. 2018 14:19
Český lezec Adam Ondra, který posouvá hranice lidských možností, slet sokolů, olympijské hry nebo třeba havárie formule 1, která ukázala, že nový systém ochrany hlavy jezdců má své opodstatnění. To jsou nejlepší sportovní snímky roku 2018 podle Czech Press Photo. V novém seriálu, který právě začíná, postupně představíme všechny nominované snímky v jednotlivých kategoriích, včetně celých sérií.

Autory nejlepších novinářských fotografií roku, kteří se utkají o vítězství v jednotlivých kategoriích soutěže Czech Press Photo 2018, už jsme ve stručnosti představili ihned po vyhlášení nominací.

Nyní se pojďme podrobně podívat na nejlepší snímky, nominované v jednotlivých kategoriích. Seriál zahájíme dvěma kategoriemi, ve kterých byli nominováni na cenu autoři fotografující pro vydavatelství Economia, pod které spadá i Aktuálně.cz. Jako první představíme kompletní nominace v kategorii sport, kde o vítězství ve fotoseriálech bojuje mimo jiné fotograf Lukáš Bíba, (s jehož snímky se můžete setkávat v titulech vydávaných Economií).

Snímky Lukáše Bíby zachycují českého lezce Adama Ondru na mistrovství světa v lezení 2018 v Innsbrucku. Získal tam stříbrnou medaili v lezení na obtížnost i v olympijské kombinaci, která bude poprvé součástí olympijských her v Tokiu v roce 2020. Adam Ondra je v současnosti jedním z těch českých sportovců, kteří ve své disciplíně posouvají hranice lidských možností.

Dalším nominovaným seriálem jsou snímky Filipa Singera z agentury EPA, které zachycují atmosféru Zimních olympijských her 2018 v jihokorejském Pchjongčchangu. 

Třetím nominovaným ve fotoseriálech je pak Václav Pancer z ČTK. Jeho záběry ukazují tisíce sokolů na sletu v Praze. 

S jednotlivými snímky pak byli nominováni Martin Kozák, Jiří Křenek (oba jsou volní fotografové) a Michal Svítok z agentury TASR. 

Martin Kozák zachytil moment, při kterém porotci hodnotí styl skoků během soutěže mladých skokanů v Lomnici nad Popelkou. Jiří Křenek vyfotografoval nehodu Fernanda Alonsa ve formuli 1, která ukázala, jaký význam má nový systém ochrany hlavy jezdce. A snímek Michala Svítka ukazuje dramatické okamžiky z hokejového utkání Slovensko-USA na zimní olympiádě v Pchjongčchangu.

Slavnostní vyhlášení Fotografie roku, vítězů jednotlivých kategorií, Grantu Prahy a zvláštních cen se uskuteční 20. listopadu 2018 na Staroměstské radnici v Praze. O den později začne na stejném místě výstava Czech Press Photo 2018.

 

Právě se děje

Další zprávy