Německá automobilka BMW celosvětově svolá 1,6 milionu naftových vozů. Příčinou jsou problémy s problémy s EGR ventilem, tedy s recirkulací výfukových plynů, které by mohly vést až ke vznícení auta. Výrobce luxusních vozů to uvedl ve svém úterním sdělení. Akce je dobrovolná. Letos v srpnu již jednou své vozy kvůli stejnému problému svolával, tehdy bylo pozváno ke kontrole 480 tisíc automobilů.

Firma nyní zjistila, že podobný problém se vyskytuje ještě u dalších typů vozů. Jejich majitele sama vyrozumí a rizikové zařízení jim v dílnách vymění. Svolávat se budou automobily se čtyř- a šestiválcovými motory vyrobené v letech 2010 až 2017.

Již předchozí svolávací akce se negativně promítla do hospodářských výsledků BMW. Spolu s náklady způsobenými přísnějšími pravidly pro testování emisí a pokračujícími spory v mezinárodním obchodě doprovázenými uvalováním cel zapříčinila zhoršení výhledu na letošní rok. Automobilka koncem září oznámila, že předpovídá mírný pokles svého hrubého zisku, zatímco doposud počítala s jeho stagnací.