Poslanci ANO, ČSSD a KSČM schválili schodek rozpočtu 40 miliard korun

  6:27aktualizováno  18:40
Poslanci schválili schodek státního rozpočtu na příští rok 40 miliard korun. Pro bylo 101 poslanců ANO, ČSSD a KSČM. Šest dalších stran bylo proti Podpořit rozpočet přišel prezident Miloš Zeman, který mu vytkl výdaje na obnovitelné zdroje energie či na inkluzi.

„Je to skrz naskrz komunistický rozpočet, určitě to není neslaný a nemastný rozpočet,“ byl ještě ostřejší šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Určitě to není neslaný a nemastný rozpočet,“ řekl Kalousek. Není podle něj náhodou, že s jeho prosazováním vládě ANO a ČSSD pomohli komunisté.

„Přifoukly se příjmy a říká se tomu šetření,“ kritizoval vládu také šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Úspora deseti miliard korun, kterou se chlubí vlády, že dokázala snížit navržený schodek z 50 na 40 miliard korun, se ve skutečnosti vůbec nekoná, prohlásil.

Poslanci hlasovali o třech různých návrzích na přepracování - od TOP 09, Pirátů a SPD, ale vzhledem ke spolupráci ANO, ČSSD a KSČM neměl ani jeden šanci. V prvním čtení poslanci schválili jen základní parametry rozpočtu, tedy i výši schodku. Při dalším projednávání pak už poslanci mohou pouze přesouvat peníze uvnitř rozpočtu.

Inkluze bere dítěti radost z úspěchu, je přesvědčen Zeman

Prezident Miloš Zeman, který kvůli rozpočtu přišel do Sněmovny, poslancům řekl, že rozpočet je nejdůležitější zákon roku.

„Růst investic má být vyšší než růst spotřeby,“ uvedl. S výší plánovaných investic není zcela spokojen, situace se však podle něho ve srovnání s minulostí zlepšila. „Pokud jde o plýtvání, nadšen nejsem, to pokračuje,“ uvedl Zeman.

Kritizoval výdaje na obnovitelné zdroje energie. „Kdybychom tyto dotace dokázali zrušit a dali obnovitelným zdrojům tržní prostředí, za pět let bychom měli peníze na výstavbu jednoho jaderného bloku,“ řekl. Pokračoval tak v kritice podpory obnovitelných zdrojů energie, což je jeho dlouhodobé téma.

Dalším Zemanovým terčem byly peníze na inkluzi. Řekl, že kdyby je někdo z poslanců chtěl zrušit, že by se to vyplatilo. „Inkludované dítě v normální třídě ztrácí to nejcennější v životě, a to je radost z úspěchu. Protože vždycky tam bude poslední. Zatímco naopak ve speciální třídě vždy může vyniknout, vždy může být v něčem první a může se z toho radovat,“ uvedl prezident.

„Prostudoval jsem si podrobně metodické pokyny ministerstva školství k inkluzi. Našel jsem tam větu, která zní: postižené dítě spolu se svým pedagogickým asistentem má být od ostatních dětí odděleno paravanem. Takže nemám pocit, že paravan by byl efektivním nástrojem socializace inkludovaných dětí nehledě na to, že místo socializace těmto dětem hrozí spíše šikana. Moje maminka, učitelka, kdysi říkala, že dětská krutost je ta největší a že překonává i krutost dospělých,“ řekl Zeman.

Vadí mu také vysoké výdaje na státní úředníky. „Je hezké, že máme tolik úředníků. Pokusy snížit jejich počet jsou zatím poněkud neuspokojivé,“ řekl. Připomněl, že vetoval nový služební zákon, který brání propouštění úředníků, ale poslanci jeho veto přehlasovali. „Myslím si, že je čas se k novele tohoto služebního zákona vrátit,“ prohlásil prezident.

Nebyl ovšem jen kritický. Uvítal, že vláda Andreje Babiše snížila plánovaný schodek rozpočtu o deset miliard korun na 40 miliard korun. „Přimlouvám se za to, aby ten plánovaný deficit se i v dalších letech postupně snižoval. Všichni bychom uvítali, kdyby se snižoval rychleji, ale protože jsou pořád ty volby, tak se obávám, že toto snižování by bylo na úkor investic,“ uvedl Zeman.

Při odchodu ze Sněmovny ještě novinářům řekl: „Spokojenost je vždy relativní. Jsem spokojen, zejména jak premiér Babiš zvládl ministry, kteří chtějí víc a víc.“ Na otázku, za jakých okolností by rozpočet nepodepsal, až bude přijat, odvětil, že například kdyby tam byly malé investiční výdaje.

Babiš: Budeme investovat tam, kde se to Česku vrátí

Podle premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše, který k rozpočtu vystoupil, než odletěl na zahraniční cestu do Velké Británie, navržený státní rozpočet zlepší život občanům.

„Předpokládá, že zadlužení země neporoste, že budeme investovat do potřebných projektů a důležitých priorit, jako je školství, zdravotnictví, životní úroveň seniorů, vědy a výzkumu a dalších oblastí, kde se to České republice v budoucnosti vrátí,“ řekl Babiš. Důležitý je podle něj ani ne tak plán, ale výsledek rozpočtu.

Ministryně financí Alena Schillerová řekla, že návrh státního rozpočtu přináší rekordní investice na potřebné projekty i víc peněz na důchody. „Průměrný starobní důchod bude činit po zvýšení 13286 korun,“ řekl Babiš.

Opoziční politici s výjimkou komunistů rozpočet kritizovali

S kritikou navrženého státního rozpočtu vystoupil ve Sněmovně předseda opoziční ODS Petr Fiala. „Hlavní problém tohoto rozpočtu není v jednotlivostech, není v jednotlivých položkách, ale skutečný problém spočívá v nedostatku ambice, v neexistenci plánu, v absenci srozumitelných užitečných politik. Tedy chybí tam vize, plány a jejich realizace,“ uvedl šéf občanských demokratů a místopředseda Sněmovny Fiala.

24.října 2018 v 09:29, příspěvek archivován: 24.října 2018 v 12:23

ODS rozpočet nepodpoří, protože neodráží ani potřeby ani ambice ČR. Tento rozpočet nepřibližuje ČR do skupiny nejlepších zemí. Neodráží možnosti ekonomického růstu, nezvyšuje konkurenceschopnost ČR jako celku, ani nevytváří nové příležitosti pro lepší život občanů.

Schodek v době ekonomického růstu nemá podle ekonomického experta občanských demokratů Jana Skopečka odůvodnění.

„Je to rozpočet přerozdělovací a protireformní,“ řekl Kalousek. Meziroční nárůst výdajů rozpočtu o 140,9 miliardy korun je podle Kalouska poměrně raketový nárůst, většina z nich míří do spotřeby.

 „Ve své rozhazovačnosti je ten rozpočet potenciálně asociální,“ řekl ke zvýšení starobních důchodů s tím, že stát na ně v letech ekonomického poklesu nebude muset mít dost peněz. .

„Rozpočet není dobře připraven a budeme podporovat jeho vrácení zpět,“ řekl předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Deficitní rozpočet v době ekonomického růstu je „zapomnění budoucnosti“, uvedla poslankyně Věra Kovářová za klub STAN.

Základní parametry rozpočtu v prvním čtení podpoří komunisté

Vládu ANO a ČSSD podrželi při schvalování schodku komunisté. Nedávají tím vládě bianco šek, že podpoří i konečné schválení rozpočtu. „Hlasování ve třetím čtení je otevřené, je to příběh s otevřeným koncem,“ řekl rozpočtový expert KSČM Jiří Dolejš. Komunisté umožnili již vznik vlády, když menšinovému kabinetu ANO a ČSSD dali podporu.

Návrh deficitu je o deset miliard nižší než schodek schválený na letošní rok. Ministryně financí Schillerová ale v úterý ve Sněmovně při projednávání daňového balíčku vlády řekla, že konečný výsledek bude nejspíš jiný, že rozpočet skončí jako vyrovnaný. „Letos rozhodně bude a bude i příští rok,“ řekla Schillerová. Za to jí pak kritizovali někteří poslanci ODS, že předkládá rozpočet s čísly, jimž sama nevěří. A znovu to ve středu Schillerové připomněl poslanec občanských demokratů Skopeček.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

V Tádžikistánu zadrželi devět lidí v souvislosti s teroristickým útokem v Moskvě

29. března 2024  13:32

Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely devět lidí, kteří podle nich mají vazby na...

OBRAZEM: Přes deset ukřižovaných, další zbičovaní. Filipínci si připomněli smrt Ježíše

29. března 2024  13:11

Více než deset hluboce věřících lidí se na Filipínách nechalo přibít na kříž, aby na Velký pátek...

KOMENTÁŘ: Smrtelné hříchy strany lidové aneb proč je KDU-ČSL na dně

29. března 2024

Premium KDU-ČSL je nejvíce „nemocným mužem“ vládní koalice, její podpora zamrzla kolem dvou procent. Proč...

V Choťánkách na Nymbursku hořel rodinný dům, hasiči museli vynést tlakové lahve

29. března 2024  12:03

Škodu 1,5 milionu korun způsobil ve čtvrtek požár rodinného domu v Choťánkách na Nymbursku....

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...