Hlavní obsah

Manželé si postavili nevšední rodinný dům podle vlastních představ

Romana s manželem toužili po rodině a vlastním domě. Ten si postavili na okraji Olomouce. Podařilo se jim najít optimální pozemek, kde bylo možné vybudovat nevšední moderní dům podle vlastních představ.

Foto: Lukáš Hausenblas

Jídelní stůl z kovu a bíle lakovaných prken doplňují čalouněné židle a lavice ze stejného materiálu jako stůl. Přehlídku řemeslného zpracování kovu a dubových fošen zjemňuje černá textilní tapeta Arte. Hrnkové rostliny nahrazuje živý obraz z mechu.

Článek

Prostředí vyniká skvělou občanskou vybaveností i v oblasti sportovních a jiných volnočasových aktivit, není daleko do centra ani do přírody a poblíž mají manželé i práci.

Než rodina přesídlila do vlastního domu, bydlela nějaký čas opodál v pronajatém domě a měla tak ideální příležitost místní prostředí dobře poznat.

Foto: Lukáš Hausenblas

Nápadný akcent chodby s industriálně laděným schodištěm, vyrobeným místním uměleckým kovářem, tvoří kontrastní žlutá skříň (Hanák nábytek) lakovaná do vysokého lesku.

Až na nějaké drobnosti se Romana s manželem v představách vlastního domu skvěle shodli. O jeho vzhled ani vybavení interiéru nesoupeřili odlišnými vizemi. Mají stejný vkus a líbí se jim podobné věci.

Foto: Lukáš Hausenblas

Vyvýšený barový pult zhotovený z masivního kusu dřeva a kovu od Vladana Běhala prakticky zastiňuje pohled na pracovní desku v kuchyni.

Postavili moderní, techničtěji vyhlížející dům. Jde však o dokonale nadčasovou stavbu, kterou navrhl Miroslavův kamarád, architekt Tomáš Vymetálek. Musel se však přidržet regulačního plánu vydaného městem a respektovat jistá omezující nařízení, která se k pozemku vztahují. To však nebránilo vzniku atraktivní, velmi atypické kostky s rovnou střechou, která je nejen velmi pohledná, ale současně i praktická, protože nevyžaduje žádnou zvláštní péči.

Foto: Lukáš Hausenblas

Otevřený společenský prostor propojený s jídelnou a kuchyní si vyžádal uhlazenější vzhled kuchyňského nábytku (Hanák nábytek) zhotoveného na míru, který je sestaven výhradně z černobílé kombinace uzavřených skříněk lakovaných do vysokého lesku.

Všechny celky tu na sebe logicky navazují. Stavba se pyšní fundermaxovými deskami a pohledovým betonem, ovšem nepůsobí chladně ani přísně.

Přízemí domu z velké části zabírá otevřený společenský prostor, který tvoří obývací pokoj, jídelna, kuchyň a navazující spíž.

Foto: Lukáš Hausenblas

S ostatním vybavením barevně dokonale sladěnou sedací soupravu (Kare) doplňuje na míru zhotovený kovový stoleček na kolečkách, stolek pod televizorem, květinový stolek i poličkový modul (vše Vladan Běhal Design).

Ze vstupní chodby je možné vstoupit do koupelny s klozetem, technické místnosti, garáže či pokračovat po schodech do prvního podlaží, kde jsou umístěny tři dětské pokoje, ložnice rodičů, šatna, hlavní koupelna a toaleta.

Nevšední partnerství

Zdánlivě neslučitelné se tu spojilo a dobře si spolu rozumí. Nic nepůsobí chaoticky a nepatřičně. I v industriálněji laděných místech vyzařuje interiér harmonii a útulnost.

Záměrně chybějící záclony, surový beton i na míru vyrobený nábytek z kovu od architekta Vladana Běhala krásně vyvažuje tmavá dřevěná podlaha, decentní vzor textilní tapety, měkkost dalších textilií na pohovce i židlích či obraz z přírodního mechu.

Foto: Lukáš Hausenblas

Přestože růžová barva nepatří mezi muži k oblíbeným, akcent růžovofialové barvy tapety je v této ložnici svornou volbou manželů, dělá jim dobře a právě zde spolu se zdobnými tvary a plyšem příjemně vyvažuje průmyslově vyhlížející strop.

„Přáli jsme si vytvořit prostředí, které by nás vystihovalo. Manžel má velmi rád typické industriální interiéry, já spíš jejich sofistikovanější výraz,“ vysvětluje paní domu.

„Místní umělecký kovář nám vyrobil schodiště a architekt Vladan Běhal nábytek do obývacího pokoje a jídelny. Protože je dům hodně přístupný dennímu světlu a situovaný k jihu, zvolili jsme tmavou podlahu. Od počátku jsme měli jasnou základní koncepci domu. Přála jsem si velkou sedací soupravu i jídelní stůl.“

Foto: Lukáš Hausenblas

Hlavní koupelna v patře je vybavena vanou (Kaldewei) ze smaltované oceli i sprchovým koutem a dvěma umyvadly (Duravit) v designu Philippa Starcka, který je také autorem baterií ze série Axor Organic (Hansgrohe).

Originalitu svého domova manželé vystavěli na jednoduchém základu s ústředním prvkem, který je poněkud drsnějšího vzhledu a doplnili ho zdobnějšími prvky, místy až křiklavými efekty. Proto zde najdete stropy z pohledového betonu v přátelském spojení moderních svítidel, bizarního stolečku v podobě pudla či barokní lavičky čalouněné plyšem. A k tomu kus živé přírody na stěně – zelené mechy a armatury inspirované větvičkami...

Nemožné? Nikoli! Romana s Miroslavem vyjádřili sebe. Měli odvahu obklopit se předměty, které mají rádi, které jim přinášejí radost, a citlivě je zahrnuli do svého domova. Perfektní soulad eklektických prvků nenarušila ani růžová lampa z plastu či zrcadlové stolky v ložnici.

Atmosféru oblíbených barů navozuje domácí, osvětlený a prosklený barový pult. Je vyvýšený, ale prostor zcela nerozděluje. Člověk pohybující se v kuchyni je stále konfrontován s okolním děním. „Přála jsem si být nepřetržitě v kontaktu s rodinou. Zvýšený barový pult brání pohledu na pracovní desku a prakticky tak kryje běžný chaos na pracovní desce při vaření,“ oceňuje výhody řešení Romana.

Foto: Lukáš Hausenblas

Druhá koupelna v přízemí má sprchový kout a je tu také klozet. Další WC se nachází v patře, kde je i umyvadlo.

Mimořádná pozornost je věnovaná použitým materiálům, jejich konkrétní aplikaci a propojení v celém domě. Ani kamenná pracovní deska z Technistonu nezůstává osamocena. Ze stejného materiálu jsou zhotoveny parapety. Také tapety, které se Romaně zalíbily v dětských pokojích, sice v jiném designu, ale objevují se i v obývacím pokoji a v ložnici. Jde o speciální textilní tapety s 3D efektem, které interiér příjemně zútulňují. Manželé si své bydlení pochvalují.

„To, že nyní nemáme potřebu něco měnit a jsme spokojení, je nepochybně i odrazem našich dlouhodobých a pečlivých příprav, které předcházely samotné realizaci domu a jeho vybavení. O všechno jsme se intenzivně zajímali a našemu domu věnovali hodně času a energie,“ vyjadřuje své přesvědčení Romana, která se doma cítí spokojeně a v bezpečí.

Dětské sny

Zklidnění přináší světlejší intimní zóna v patře. I zde jsou obnaženy betonové stropy a osazeny centrálními svítidly (Prolight). Dům s rodiči obývají tři děti, z nichž každé tu našlo své vlastní království.

Foto: Lukáš Hausenblas

Pokoje všem dětem navrhla Martina Konštiaková ze studia Space4kids a vybavila je individuální sestavou skladebného a velmi variabilního nábytku z lamina španělského výrobce JJP. Drobné doplňky – vaky či koše – nesou značku Nobodinoz.

Romana se v časopise inspirovala dětskými pokoji, které na českém trhu nabízí společnost Space4kids a přizvala k jejich realizaci Martinu Konštiakovou. Ta připravila každému z dětí praktický pokojíček na míru. Podle navržených vizualizací pak s majitelkou doladily jen drobnosti.

Díky mimořádné variabilitě španělského nábytku značky JJP bylo možné perfektně vybavit každou místnost a vytvořit tak účelné zázemí dětem v odlišném věku.

Foto: Lukáš Hausenblas

„Paní majitelka měla o dětských pokojích poměrně jasnou představu včetně barevnosti,“ vzpomíná Martina Konštiaková a upozorňuje na dětmi velmi oblíbený prvek magnetických tabulí, na něž je možné i psát.

Pokoje jsou navrženy tak, aby je mohly děti spokojeně obývat, dokud tu budou s rodiči žít.

Foto: Lukáš Hausenblas

Přízemí: Obývací pokoj s kuchyní, spíž, koupelna + WC, technická místnost, schodišťová hala, garáž, bazén

Foto: Lukáš Hausenblas

1. patro: Koupelna, WC, šatna, ložnice, terasa, schodiště, chodba, 3x dětský pokoj

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz 

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám