Vláda vyhověla ministryni Maláčové, Klokánky dostanou navíc 25,5 milionu korun

Zařízení pro pobyt dětí v nouzi typu Klokánek získají dodatečně dotace na letošní rok 25,5 milionu korun. Vláda ve středu schválila požadavek ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) na jejich navýšení. Ministerstvo nyní vyhlásí dotační řízení a provozovatelé budou moci žádat o peníze. Ohroženým dětem mohou podle Maláčové pomáhat i dočasní pěstouni, které chce z přidělené částky také podpořit. Informovala o tom na twitteru.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti v Klokánku - rodinné alternativě ústavní péče (ilustrační foto).

Děti v Klokánku - rodinné alternativě ústavní péče (ilustrační foto). | Foto: Jan Schejbal / Empresa Media | Zdroj: Profimedia

Resort plánuje novelu zákona s navýšením státního příspěvku, který zařízení pro okamžitou pomoc dětem (ZDVOP) na péči dostávají.

Dostali miliony od Zemana, peníze na provoz přesto nestačí. ‚Situace je kritická,‘ říká šéf Klokánků Vaněk

Číst článek

V Česku funguje šest desítek dětských azylových domů včetně 15 Klokánků. Provozovatelé si dlouhodobě stěžují na nedostatek peněz kvůli nynějšímu způsobu financování. Stát dává těmto zařízením na dítě příspěvek 22 800 korun měsíčně.

Částka se ale krátí za dobu, kdy dítě v domově nepobývá. Zařízení poukazují na to, že i když se zrovna o dítě nestarají, lůžko pro ně stále mají připravené. Peníze jim pak chybějí.

Dofinancování slíbila Klokánkům a dalším zařízením pro děti v tísni začátkem letošního roku bývalá ministryně práce Jaroslava Němcová (ANO).

O dofinancování jednali začátkem týdne zástupci ZDVOP a ministerstva práce. Šéf Fondu ohrožených dětí Jan Vaněk poté řekl, že by klíčem k rozdělení dodatečných dotací mohl být počet dětí, o které se letos klokánky a další domovy staraly. Stejně by se pak mohla péče doplatit i v příštím roce.

Úřad plánuje změnu zákona

Ministerstvo chce připravit novelu o ochraně dětí, v níž by měla být i valorizace státního příspěvku. Částka bude výsledkem dohody ve vládě a při projednávání zákona v Parlamentu. Resort má kabinetu návrh normy poslat do září příštího roku. Podle plánu by měla být účinná od července 2020.

Prezident Zeman poslal klokánkům 2,3 milionu z kampaně. Stejnou částku dostane nadace jeho ženy

Číst článek

Podle dosavadních informací měla od roku 2020 financování změnit novela o sociálních službách. Mezi ně se měly ZDVOP zařadit. Zařízení, která by kraj potřeboval, měla místo státního příspěvku na pobyt dítěte dostávat paušál na lůžko a k němu ještě částku na každé dítě.

Tuto změnu začala prosazovat v minulém volebním období ministryně Michaela Marksová (ČSSD). O stejném záměru pak mluvila i její nástupkyně z první Babišovy vlády Jaroslava Němcová (ANO). K tomu, jestli bude v přípravě plánu pokračovat, se ministerstvo nyní nevyjádřilo.

Nedostatek financování měla v minulém volebním období vyřešit senátní novela, podle níž měly krizové domovy dostávat na lůžko 20 000 korun a k tomu částku na děti, o něž se starají. Horní komora návrh senátora Zdeňka Papouška (za KDU-ČSL) podpořila, sněmovna ho pak ale neprojednala.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme