Hlavní obsah

Chytré telefony konkurují fotoaparátům

Novinky, mif

Ještě před pár lety měla digitální kompakt uložený doma v šuplíku takřka každá rodina. Doba ale pokročila a lidé stále častěji používají k pořizování momentek své chytré telefony, které nosí neustále při sobě.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

A vědomi jsou si toho také samotní výrobci, kteří se snaží poptávku po fotomobilech co nejvíce uspokojit. V uplynulých týdnech tak hned několik výrobců představilo nové modely, u nichž se vylepšení týkají především fotoaparátů.

Díky tomu smartphony dnes již většinou nabízejí totožný počet megapixelů jako kompakty. Některé modely mají dokonce rozlišení ještě výrazně vyšší, většina mobilů ale zatím na rozdíl od digitálů nenabízí optický zoom, tedy možnost přiblížení snímaného objektu.

Proti obyčejným fotoaparátům jsou patrně největší předností smartphonů dotykové displeje, vhod přijdou především při ostření. Zatímco většina kompaktů má pevně dané ostřicí body, ostřit na některých přístrojích můžete kdekoli na ploše dotykového displeje.

Stále více objektivů

Stále častěji se můžeme setkat také s více objektivy na zadní straně smartphonů. Ty slouží zpravidla k tomu, aby si uživatel mohl vybrat mezi klasickým a širokoúhlým záběrem.

Samozřejmostí jsou u chytrých telefonů také pokročilé funkce. Stejně jako kompakty, už i telefony ve dnešní době dokážou na snímku automaticky zachytit úsměv.

Problém jim nedělá ani práce s obrazovými filtry a efekty. Jejich pomocí je možné imitovat kolorovací procesy ze 70. let nebo vytvořit medailonek.

Nastavení většiny telefonů ukrývá možnosti také pro zkušenější uživatele. Pracovat je například možné s hloubkou ostrosti, která zaostří vybraný objekt a zbytek scény rozmaže. Stejně je možné nastavit i expozici, sytost a kontrast.

Fakt, že současné modely chytrých telefonů jsou vybaveny velmi kvalitním foťákem, se projevuje na poklesu zájmu o digitální kompakty – meziročně je to o více než 20 %.

Samsung Galaxy A9: poprvé s pěti objektivy

Vůbec první chytrý telefon na světě s pěti fotoaparáty představila společnost Samsung. Každý přitom slouží k něčemu jinému. Prim hraje hlavní fotoaparát s rozlišením 24 megapixelů, který nabízí autofokus a světelnost f/1.7. Ten bude většina uživatelů pravděpodobně používat nejčastěji. Vedle toho je k dispozici objektiv s dvojnásobným optickým přiblížením, na něj napojený senzor má však rozlišení už pouze 10 MPx.

Třetí fotoaparát je také desetimegapixelový, ale nabízí úhel záběru 120°, jde tedy o vhodnou volbu při focení krajin. Uživatelé se však musí smířit s absencí autofokusu, což na druhé straně právě u krajin patrně příliš vadit nebude.

Samsung Galaxy A9Video: archív výrobce

Jak je z řádků výše patrné, všechny tři fotoaparáty nabízejí jiný úhel záběru. Čtvrtý hlavní senzor pak slouží ke hrátkám s hloubkou ostrosti, aby měly momentky co nejvíce profesionální nádech. Jde totiž o snímač se selektivní hloubkou ostrosti, který má rozlišení pět megapixelů a světelnost f/2.2.

Zmiňovaný pátý fotoaparát je pak umístěný vepředu. Ten pochopitelně slouží pro zachycování autoportrétů a nabízí rozlišení 24 MPx a světelnost f/2.0.

Přestože fotoaparáty jsou u novinky patrně tím nejzajímavějším, přístroj se rozhodně nemusí stydět ani na za svou další výbavu. Galaxy A9 nabízí 6,3palcový Super AMOLED displej s rozlišením Full HD+, tedy 2200 x 1080 obrazových bodů.

Pracovní tempo udává procesor Qualcomm Snapdragon 660, jehož osm jader je rozděleno na dvě poloviny. Čtyři jádra tepou při frekvenci 2,2 GHz a další čtyři při 1,8 GHz. Do vínku dostal přístroj 6 GB operační paměti a 128GB úložiště, které je možné dále rozšířit až o 512 GB prostřednictvím paměťové karty microSDXC.

  • Klady: pokročilý fotoaparát nabízí různé úhly záběru, hrátky s hloubkou ostrosti
  • Zápory: vyšší pořizovací cena
  • Cena: 14 900 Kč

Huawei Mate 20 Pro: nová vlajková loď

Hned na úvod se sluší zdůraznit, že Mate 20 Pro je tím nejvýkonnějším smartphonem, jaký kdy společnost Huawei vyrobila. To je zásluha především nového procesoru Kirin 980, který pochází taktéž z dílen tohoto výrobce. Jde mimochodem o vůbec první čipset na světě, který je vyrobený 7nm technologií.

V praxi by tak měla být novinka v porovnání s předchůdcem o 20 % výkonnější, a přitom až o 40 % šetrnější k baterii. Celý osmijádrový čip se skládá ze tří částí. V praxi toto řešení funguje tak, že velká jádra zabezpečují trvalý výkon, zatímco ultra-efektivní jádra jsou určená na řešení běžných, nenáročných aktivit s extrémní energetickou účinností.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Huawei představil nový model Mate 20Video: AP

Do vínku dostal přístroj dále 6 GB operační paměti, 128GB úložiště a akumulátor s kapacitou 4200 mAh. Už při pohledu na tyto parametry se chce napsat, že jde o přístroj bez kompromisů. Stroj nabízí 6,4palcový displej s rozlišením 3120 x 1440 obrazových bodů a technologií AMOLED, který zabírá prakticky celou čelní stranu telefonu.

Velkou předností novinky je také nový trojitý fotoaparát Leica, jehož objektivy jsou tak trochu netradičně uspořádány do čtverce. I díky tomu ale mimochodem zadní strana působí originálně a neokoukaně. Není velkým překvapením, že každý objektiv dělá něco jiného. Hlavní senzor nabídne rozlišení 40 MPx, standardní úhel záběru, světelnost f1.8, ohnisko 27 mm. Dále je pak k dispozici teleobjektiv s 8Mpx barevným senzorem, světelností f2.4, ohniskem 80 mm, u kterého je k dispozici OIS. Trojlístek objektivů pak uzavírá širokoúhlý objektiv s 20Mpx barevným senzorem (f2.2, ohnisko 16 mm). Samozřejmostí je dvoutónový LED blesk či laserové a fázové ostření.

  • Klady: systém tří objektivů, vysoký výkon
  • Zápory: vysoká pořizovací cena, která nicméně odpovídá špičkovým parametrům
  • Cena: 25 000 Kč

Google Pixel 3: evoluce se povedla

Pixel 3 od společnosti Google sází na kombinaci kovu a skla. Přední i zadní stranu smartphonu kryje odolné sklo Corning Gorilla Glass 5, obě tyto části pak spojuje kovový rámeček. Celkově je konstrukce kvalitnější než u předchůdce, dokazuje to i vyšší odolnost proti vodě a prachu IP68, dvojka se totiž chlubila pouze IP67.

BEZ KOMENTÁŘE: Pixel 3 a Pixel 3 XLVideo: archív výrobce

Úhlopříčka telefonu narostla na 5,5 palce z původních pěti palců. Rozměry ale zůstaly takřka totožné s předchůdcem, neboť protáhlý dotykový panel nabízí úhlopříčku 18:9. Rozlišení je 2280 x 1080 pixelů, jde tedy o Full HD+ standard. OLED panel je stejně jako u celé řady konkurentů v horní části vykrojený, aby rámečky byly co možná nejtenčí.

O výkon telefonu se stará osmijádrový procesor Snapdragon 845, který aktuálně patří k tomu nejvýkonnějšímu na trhu. Tento čip má k dispozici 4 GB operační paměti a 64GB nebo 128GB úložný prostor. Slot pro paměťové karty byste u novinky bohužel hledali marně.

Na rozdíl od celé řady konkurentů výrobce nevsadil na duální fotoaparát, na zadní straně tak nalezneme pouze jeden objektiv. Senzor s rozlišením 12,2 Mpx se chlubí optickou stabilizací a světelností f/1.8. Video lze nahrávat až v rozlišení 4K, nechybí ani zpomalené záběry až 240 FPS v HD rozlišení, případně 120 FPS ve standardu Full HD.

  • Klady: ve všech ohledech lepší než předchůdce
  • Zápory: zatím není jisté, že se bude prodávat v ČR
  • Odhadovaná cena: 25 000 Kč

Nokia 7.1: po vzoru legendární značky

Nokia 7.1 navzdory příznivější cenovce nabízí některé prvky, na které jsou zvyklí spíše majitelé dražších přístrojů. Novinka například láká na prémiové výrobní materiály. Přední i zadní stranu tak zdobí odolné sklo, které je uprostřed spojeno hliníkovým rámem série 6000. Zaujmout mohou také kontrastní prvky, jako například rozdílné povrchové úpravy kovu, které se doplňují spolu se sklem v různých barevných provedeních.

BEZ KOMENTÁŘE: Nokia 7.1 Video: Archív výrobce

Přestože jde o smartphone střední třídy, výkonu má více než dost. To je zásluha především procesoru Qualcomm Snapdragon 636, u kterého jsou čtyři jádra taktována na 1,8 GHz a další čtyři na 1,76 GHz. K dispozici má telefon dále 4 GB operační paměti a 64GB úložný prostor, nechybí ani slot na paměťové karty. Smartphone má tedy dostatek výkonu například pro plynulé streamování HDR obsahu.

Jedním z dalších lákadel modelu 7.1 je obrazovka s technologií PureDisplay. Ta má úhlopříčku 5,84“ a rozlišení Full HD+, nabízí poměr stran 19 : 9 a podporuje standard HDR10. Špičkový je i kontrastní poměr 1 000 000 : 1, který by měl být využitelný i při sledování běžných videí. Panel totiž pomocí 16bitového enginu dokáže zvýšit kontrast u jakéhokoliv obsahu – u videí i fotografií.

Na zadní straně přístroje nalezneme duální fotoaparát, který se skládá ze senzorů s rozlišením 12 MPx a 5 MPx. Díky optice ZEISS či například dvoufázové detekci s rychlým automatickým ostřením výrobce slibuje, že testovaný kousek na tom bude po fotografické stránce o třídu lépe, než bývá v dané kategorii zvykem.

Během natáčení videí se pak lze spolehnout na elektronickou stabilizaci obrazu a 360° prostorové nahrávání zvuku. Nové uživatelské rozhraní telefonu poskytuje možnost nastavit vyvážení bílé, ISO a rychlost závěrky v režimu Pro Camera Mode. Novinka nabídne také přední fotoaparát s AI a rozpoznáním tváře pro 3D filtry a masky.

  • Klady: prostorný displej, technologie HDR
  • Zápory: zatím se neprodává
  • Odhadovaná cena: 8000 Kč

Honor 8X: duální fotoaparát a velký displej

Řada X představovala historicky vždy smarpthony s atraktivním poměrem cena/výkon, které kladou důraz na kvalitu fotoaparátů. A v tomto ohledu nebude Honor 8X výjimkou, s ohledem na nabízenou cenovku je výbava novinky více než slušná.

V útrobách přístroje se ukrývá osmijádrový procesor Kirin 710, kterému sekundují 4 GB operační paměti. U obou verzí nechybí slot pro paměťové karty, který případně může posloužit i pro vložení druhé SIM karty. Baterie nabízí kapacitu 3750 mAh, při sledování videí tak vydrží telefon nabitý více než 15 hodin.

Foto: archív výrobce

Honor 8X

Důraz byl kladen na kvalitu fotoaparátů. Vepředu tak nalezneme 16megapixelový fotoaparát, vzadu pak duální senzor s rozlišením 20 a 2 megapixely. Všechny tři fotoaparáty pracují se systémem umělé inteligence. Například přední kamera díky tomu nabídne detekci pohybu a inteligentní rozpoznávání snímků, podle kterého nastaví správné hodnoty pro různé scény.

To samé zvládá umělá inteligence také u zadního duálního fotoaparátu. U něj navíc spolupracuje i se systémem optické stabilizace, dokáže tak lépe eliminovat třes rukou při delších expozicích nebo natáčení videí.

Displej nabízí úhlopříčku 6,5 palce a rozlišení 2340 x 1080 pixelů. I díky tloušťce 7,8 mm působí přístroj daleko kompaktnějším dojmem, než by úhlopříčka displeje nasvědčovala. Mimochodem skleněná je také zadní strana telefonu. Displej zabírá plných 91 % čelní strany.

Nový smartphone běží na Androidu 8.1 Oreo s nadstavbou uživatelského rozhraní EMUI 8.2. Samozřejmostí je plná podpora LTE ve všech lokálních pásmech, podpora technologie NFC, či možnost odemykání obličejem nebo čtečkou otisků prstů.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: pro některé uživatele již příliš velké rozměry kvůli úhlopříčce displeje
  • Cena: 8900 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám