Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

U redakce ruského opozičního listu někdo umístil klece s ovcemi. Na vestách měly nápis Press

Média

  19:41
Moskva - Ruský opoziční list Novaja gazeta čelí sérii výhružek ze strany neznámých pachatelů. Ti v polovině října ke dveřím redakce v Moskvě položili pohřební věnec a koš s uřezanou hlavou berana. V pondělí někdo před budovu umístil tři klece s živými ovcemi v modrých vestách s nápisem press. Jaký měla mít tato akce význam, není jasné, list se nicméně obrátil na policii.

V pondělí někdo před budovu umístil tři klece s živými ovcemi v modrých vestách s nápisem press. foto: Reuters

Novaja gazeta si vydobyla uznání investigativní žurnalistikou, která v minulosti stála život několika jejich novinářů, včetně známé kritičky Kremlu Anny Politkovské nebo novinářky a obhájkyně lidských práv Natalje Estěmirovové. Loni v dubnu čelil list výhrůžkám kvůli článku o údajném pronásledování homosexuálů v autonomním Čečensku.

Ruská novinářka Anna Politkovská se narodila před 60 lety. Kritizovala Kreml i policejní mafii

V polovině října položil neznámý pachatel ke dveřím redakce pohřební věnec s výhrůžkami jednomu z novinářů listu Denisu Korotkovovi. Později se tam objevil i koš s uřezanou hlavou berana a výhrůžkami celé redakci. Korotkov dříve několikrát psal o ruském miliardáři Jevgeniji Prigožinovi a ruských vojenských aktivitách v Sýrii.

Tři klece, v každé z nichž byly tři ovce, v pondělí někdo přivezl v autě a umístil před budovu redakce. List se kvůli tomu obrátil na policii.

„O takových věcech nežertujeme. Bereme bezpečnost (našich novinářů) velmi vážně,“ uvedla v pondělí mluvčí redakce Naděžda Prusenkovová.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!