Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Bolsonaro chce v Brazílii ještě před inaugurací usnadnit držení zbraní. Věří, že tím sníží kriminalitu

Svět

  7:31
Brasília - Vítěz brazilských prezidentských voleb, krajně pravicový politik Jair Bolsonaro, chce liberalizovat držení zbraní ještě tento rok, tedy ještě před svým nástupem do funkce, informovala v úterý agentura Reuters. Bývalý armádní důstojník, jemuž se přezdívá brazilský Trump, krátce po přátelském telefonátu s americkým prezidentem uvedl, že brzy navštíví Bílý dům.

Jair Bolsonaro slibující skoncovat s érou vlády tradičních stran. foto: ČTK

Brazilským prezidentem bude Bolsonaro, podle odhadů získal přes 55 procent

První Bolsonarova zahraniční cesta nicméně povede do Chile, další jihoamerické země, kde v březnových prezidentských volbách vyhrál pravicový kandidát, 68letý podnikatel Sebastián Piňera.

V pondělním večerním rozhovoru s televizí TV Record budoucí prezident Brazílie uvedl, že vyvine tlak na brazilský kongres, aby zmírnil restriktivní zákon regulující držení zbraní, a že tak učiní ještě před svým nástupem funkce. Bolsonaro se úřadu chopí počátkem příštího roku.

Bude-li moci zbraň legálně držet více lidí, sníží se podle Bolsonara kriminalita. V Brazílii bylo minulý rok zavražděno bezmála 64 000 lidí a kritici tohoto kroku se obávají, že by se pak počet vražd ještě zvýšil.

Vítěz brazilských prezidentských voleb, jehož agentura Reuters pod hlavičkou pravicového populismu přirovnává vedle jeho amerického protějšku i k maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi či filipínskému prezidentovi Rodrigovi Duterteovi, se nechal dále slyšet, že některým „lživým“ médiím odejme příjmy z vládní reklamy.

Favorit v brazilských prezidentských volbách Jair Bolsonaro přišel volit v...
Brazilský prezidentský kandidát Jair Bolsonaro.

Budoucí hlava Brazílie také uvedla, že si přeje, aby se protikorupční soudce Sergio Moro stal buďto ministrem spravedlnosti, anebo zasedl v nejvyšším soudu. Moro je hlavním soudcem v korupční aféře zvané Lava Jato (Automyčka). Jde o největší korupční kauzu v dějinách země, týká se mnoha desítek manažerů a politiků z různých stran. Do vězení za korupci Moro mimo jiné poslal exprezidenta Luize Inácia Lulu da Silva.

Mnozí považují třiašedesátiletého bývalého armádního důstojníka Bolsonara, který se v minulosti netajil obdivem k brazilské diktatuře z let 1964 až 1985, za hrozbu pro demokracii a obávají se, že země se vrátí o krok zpět i v boji za práva menšin a za rovnost mužů a žen. Bolsonaro proslul radikální výroky, za něž si vysloužil obvinění z rasismu a kvůli kterým byl i v kampani na mítinku vážně zraněn. Politik například dříve řekl, že „chybou dikatury bylo, že mučila a nezabíjela“ a o homosexualitě prohlásil, že „je důsledkem nedostatečného bití“.

Autor:

Pronájem bytu 2+1 61 m2
Pronájem bytu 2+1 61 m2

Masarykova, Ústí nad Labem - Ústí nad Labem-centrum
15 000 Kč/měsíc