České politické špičky vyjely na Slovensko. Připomínají si Martinskou deklaraci

Oslavy republiky

České politické špičky vyjely na Slovensko. Připomínají si Martinskou deklaraciNOVÉ 1
Domov
Sdílet:

Položením věnců v severoslovenském Martině začaly slovenské oslavy 100. výročí takzvané Martinské deklarace, kterou se slovenští představitelé v roce 1918 přihlásili k vzniku společného nezávislého státu s Čechy. Ceremoniál za účasti politických špiček Slovenska i Česka byl zároveň součástí připomínky kulatého výročí založení Československa v roce 1918.

Český prezident Miloš Zeman, šéf českého Senátu Milan Štěch (ČSSD), předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), premiér Andrej Babiš (ANO) a jejich slovenští kolegové položili věnce k pamětní desce na budově, kde byla Martinská deklarace schválena.

Součástí oslav je slavnostní program za účasti vrcholných politiků ČR a Slovenska, které si výročí Martinské deklarace letos mimořádně připomíná i státním svátkem.

Česko slavilo výročí vzniku Československa o uplynulém víkendu. Vzpomínkových akcí v Praze se zúčastnili také slovenský prezident Andrej Kiska, premiér Peter Pellegrini, jakož i předseda slovenského parlamentu Andrej Danko. Na rozdíl od ČR si Slovensko 28. říjen 1918 jako den vzniku ČSR státním svátkem nepřipomíná a jubilejní oslavy výročí založení společného státu svolalo právě do Martina.

Čtěte také: Itálie a Rakousko bojují se silnými bouřemi, Benátky jsou zaplaveny

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články