Strojvedoucí z Twitteru končí u Českých drah, kvůli podmínkám přechází k Jančurovi

map map
Aktualizováno 1. 11. 2018 13:52
Michal Kopťár patří k nejznámějším strojvedoucím v Česku, alespoň na sociálních sítích, jen na Twitteru ho sleduje přes osm tisíc lidí. Aktivní propagátor železnice jezdil tři roky pro České dráhy, teď ale kvůli podmínkám u národního dopravce končí, odchází do RegioJetu.
Kopťár DVTV
Kopťár DVTV | Foto: DVTV

Kopťár oznámil konec u Českých drah na svém Twitteru. "Podal jsem u ČD výpověď, protože již nevidím možnost vést osobní život paralelně s tím pracovním, a ačkoliv lidi chybí, dráhy se k tomu nestaví," napsal.

Ubezpečil, že u vlaků zůstává, od nového roku bude řídit žluté mašiny RegioJetu podnikatele Radima Jančury.

Za důvod výpovědi uvedl, že nedokáže skloubit osobní čas s pracovním, a odkázal se na nový grafikon Českých drah. "Nacházím se v současné době v turnuse, který se zmiňovaným příchodem grafikonu bude rapidně ponížen o délku volna, zhoršuje se skladba směn a posouvají se nástupy například na 0:52.  Máte-li takto složené směny, tak ve volném čase budete spíš dospávat nebo budete fungovat v lehce apatickém stavu, protože další den opět budete vstávat ve dvě hodiny ráno," řekl v rozhovoru pro web Zdopravy.cz.

Výpověď u Českých drah dali podle Kopťára i další strojvůdci. "Nespokojenost je enormní a ostatní dopravci nabízejí, si troufám říct, lepší nebo srovnatelné podmínky," vysvětlil.

České dráhy mají momentálně 3500 strojvedoucích, ročně přijmou zhruba dvě stovky adeptů na toto povolání. "Drtivou většinu z nich tvoří nováčci, které si firma sama a za své prostředky připraví. Tento počet nově přijatých vykryje přirozené odchody, ale už nestačí na vytvoření zálohy nad rámec plánované personální potřeby," popsal situaci Radek Jolík z Českých drah s tím, že za přesčasy můžou i výkyvy ve výlukách. Dodal, že konkrétní pracovněprávní vztahy nemohou dráhy komentovat.

Kopťár byl u národního dopravce navíc vázán pětiletou pracovní dobou kvůli výcviku, závazky strojvůdce vůči národnímu dopravci uhradí od nového roku právě RegioJet.

Třicetiletý Kopťár na sebe upozornil zejména na sociálních sítích Twitter a Instagram, kde ukazoval zákulisí železnice a práci strojvedoucího. Je členem aktivních armádních záloh.

Video: Podívejte se na rozhovor Kopťára v DVTV

Vnímám sílu toho stroje, železnice navíc nabízí jistý druh atmosféry, líčí Michal Kopťár, který je strojvedoucím Českých drah. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy