Jiří Korec z ANO se stane primátorem Zlína

Jiří Korec

Jiří Korec Zdroj: ČTK

Jiří Korec (ANO) se stal primátorem Zlína, do čela krajského města ho zvolilo ustavující zastupitelstvo. V minulém volebním období byl náměstkem primátora. Pro Korce hlasovalo 27 z 39 přítomných zastupitelů, deset zastupitelů se zdrželo, jeden byl proti a jeden nehlasoval. Korec neměl protikandidáta.

Město příští čtyři roky povede koalice vítězného hnutí ANO, STAN, lidovců, ODS a Pirátů. V jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu má 29 křesel. V posledních čtyřech letech vedla město koalice STAN a ANO.

„Údržba města je samozřejmostí, ale rozvojové investice budou naším cílem v tomto volebním období. Hlavní body volebních programů byly velmi podobné, proto věřím, že opozice bude věcná a konstruktivní, jak tomu bylo v minulém volebním období,“ uvedl po svém zvolení dvaatřicetiletý Korec, který je nejmladším zlínským primátorem a patří mezi nejmladší primátory v zemi.

Zastupitelé zvolili také jedenáctičlennou radu města, počet členů je stejný jako v minulém volebním období. ANO obsadilo podle koaliční dohody čtyři křesla, stejně i STAN, po jednom křesle mají lidovci, ODS a Piráti.

Funkci uvolněných náměstků budou vykonávat Miroslav Adámek (STAN), který byl v uplynulých dvou volebních obdobích primátorem, Pavel Brada (ANO) a Bedřich Landsfeld (STAN). Neuvolněnými náměstky byli zvoleni Kateřina Francová (STAN) a Aleš Dufek (KDU-ČSL). Uvolněným radním je Michal Čížek (ANO), jako neuvolnění budou působit radní Jana Bazelová (ANO), Pavel Simkovič (STAN), Miroslav Chalánek (ODS) a Jiří Jaroš (Piráti).

ANO má v zastupitelstvu devět mandátů, stejně tak STAN, kteří ve volbách skončili těsně druzí. Třetímu hnutí Zlín 21 připadlo sedm mandátů, čtvrtí lidovci jich mají pět. Po třech mandátech mají ODS, Piráti a uskupení Rozhýbejme Zlín, které tvoří Soukromníci, Svobodní a Nezávislí. SPD má dva zastupitele.