V Istanbulu otevřeli první část obřího letiště. Zanedlouho bude největší na světě

V pondělí turecký prezident Erdogan otevřel v Istanbulu první část nového letiště. To nahrazuje dosavadní Atatürkovo letiště, které bude uzavřeno v prosinci. Právě dokončovaná stavba aktuálně obslouží přibližně 90 milionů cestujících za rok, po dokončení by to mělo být až 200 milionů. Stane se tak největším letištěm na světě.

Slavnostní otevření se konalo symbolicky 29. října v den 95. výročí vzniku Turecké republiky, samotné letiště začne ale v běžném provozu fungovat až od prosince tohoto roku. Prozatím bude otevřena jen jeho část, zbytek bude v roce 2020. Do té doby by mělo být vybudováno i metro pro dopravu cestujících z 35 kilometrů vzdáleného Istanbulu.

Nové letiště nahradí dosavadní, které již nebylo s ohledem na jeho polohu blízko města dále rozšiřovat. Po dokončení zvládne za rok odbavit až 200 milionů cestujících, čímž se zařadí na první příčku. Tu teď drží letiště v americké Atlantě se 104 miliony, následované Pekingem s necelými 96 a Dubají s 88.

Celý megalomanský projekt budí značné kontroverze ať už svou velikostí, tak i dopadem na životní prostředí, který je dle ochránců přírody velmi špatný. Stavbu také doprovázely nejrůznější stávky a dle úřadů od zahájení prací v roce 2015 zemřelo na staveništi přibližně 30 osob.

Takto bude letiště vypadat až bude zcela hotové:

Diskuze (5) Další článek: Dobré vědět: Jaké jsou nejrychlejší stroje, které kdy člověk vyrobil

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,