Hyundai Motor Group

| Hyundai Motor Group

 Hyundai Motor Group

| Hyundai Motor Group

 Hyundai Motor Group

| Hyundai Motor Group

Hyundai Ioniq

Hyundai Ioniq

Hyundai Ioniq

Hyundai Ioniq

Hyundai Ioniq

Hyundai Ioniq

Hyundai Ioniq

Hyundai Ioniq

Hyundai Ioniq

Hyundai Ioniq

 Hyundai Motor Group
 Hyundai Motor Group
Hyundai Ioniq
Hyundai Ioniq
8
Fotogalerie

Na vozech Kia a Hyundai se objeví solární panely. Nepůjde jen o elektromobily

V zájmu aktivního vytváření elektrické energie a úspory paliva budou některé vozy značek Hyundai a Kia vybaveny solárními panely. Automobilky plánují technologii uvést do produkce v roce 2020.

Hyundai a Kia vidí v solárních panelech ideální způsob, jak nadcházejícím modelům zajistit ještě úspornější provoz. Technologii přitom nebudou využívat pouze elektrické a hybridní vozy, ale chystá se i pro klasické varianty se spalovacími motory. Novinku dostane řada nových modelů od roku 2020 a uvedena bude ve třech různých konfiguracích.

Nejprve budou solární panely umístěny do střech hybridních modelů. Hyundai tvrdí, že v závislosti na počasí budou panely během dne schopny zajistit dodatečných 30 až 60 procent elektrické energie bateriím vozu.

Další generace solárních panelů bude použita u tradičních spalovacích modelů, kdy má podle korejských značek „posbíraná“ energie ulehčit práci motoru s dobíjením baterie a napájením elektrického příslušenství. V tomto případě navíc Hyundai a Kia pracují na částečně transparentních solárních panelech, které budou součástí panoramatických střech vozu. Má se jednat o vůbec první využití této technologie v produkci.

Nakonec je plánováno použití solárních panelů také pro čistě elektrické vozy. Toto stádium projektu je stále ve vývoji, automobilky mají ovšem záměr panely aplikovat nejen na střechách vozů, ale zabudovat je také do předních kapot. Zde bude samozřejmě hlavní funkcí dobíjet baterie elektromobilu za jízdy.

Hyundai a Kia sice nebudou prvními automobilkami, které začnou na svých vozech používat solární panely, každopádně ale mají záměr tuto technologii uplatnit v mnohem větším měřítku než doposud.   

„V budoucnu se v našich vozech objeví mnoho různých technologií pro generování elektrické energie. A solární panely na střechách jsou právě jednou z nich. Bude to znamenat, že automobily již nebudou pasivně spotřebovávat energii, ale začnou ji i aktivně vytvářet,“ okomentoval projekt Jeong-Gil Park, výkonný ředitel vývoje techniky a designu koncernu Hyundai Motor Group.

Hyundai

Výroba automobilů je u jihokorejského Hyundaie jen jednou z částí rozsáhlého, především strojírenského zaměření. Společnost byla založena v roce 1947. V roce 1998 koupila značku Kia.

Hyundai i10Hyundai i20Hyundai i30Hyundai i40Hyundai KonaHyundai TucsonHyundai NexoHyundai Sante FeHyundai GenesisHyundai IONIQ

Doporučujeme

Články odjinud