Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Dopravu v Česku komplikuje sníh. Tvoří se sněhové jazyky

Česko

  8:14
LIBEREC - V Libereckém kraji v noci na úterý připadlo kolem pěti centimetrů sněhu a silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Sníh je i na rychlostní silnici z Liberce na Prahu.

Ledovka a sníh komplikují dopravu. Na Jablonecku je kalamita. foto: ČTK

Pro nákladní auta nad 3,5 tuny je už od pondělního večera uzavřena silnice z Tanvaldu na Jablonecku směrem na Harrachov a dál až na česko-polskou státní hranici. Problémy ale mohou mít kamiony i jinde, podle dopravního webu je pro nákladní dopravu uzavřena silnice mezi Jabloncem a Libercem přes Kunratice. Jeden kamion uvízl na rychlostní silnici na Jeřmanickém kopci.

Sněžení by mělo přes den postupně ustávat, podle předpovědi meteorologů by mělo připadnout do večera až deset centimetrů sněhu, na horách až 20 centimetrů.

Zlínský kraj

Vozovky druhé a třetí třídy na Vsetínsku i cesty ve vyšších polohách ostatních okresů v úterý pokrývá ujetý sníh. Silnice jsou ošetřené posypem a sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Ostatní komunikace ve Zlínském kraji jsou většinou holé a suché, místy vymrzlé.

V kraji je polojasno až zataženo, místy fouká slabý vítr. Teplota se ráno pohybovala mezi minus devíti až minus jedním stupněm Celsia. Přes den by podle Českého hydrometeorologického ústavu měla stoupnout na dva stupně nad nulou. Podle předpovědi bude sněžit, místy i vydatněji. Oblačnost by se měla protrhávat odpoledne.

Rozbředlý sníh

Na silnicích v Plzeňském kraji zůstávají po nočním sněžení zbytky rozježděného a rozbředlého sněhu. Silničáři jsou v terénu od pondělního večera a prohrnují a solí silnice. Úseky, kde se vozovky nesolí, pokrývá vrstva ujetého sněhu krytá drtí, řekl v úterý dispečer plzeňských krajských silničářů Jiří Slapnička.

„Sněžení kolem zhruba 5:00 většinou ustalo. V nejvyšších polohách na Šumavě, na Tachovsku a kolem Bezvěrova na Plzni - severu napadlo do deseti centimetrů, v nižších polohách do pěti centimetrů,“ řekl. Cestáři úseky silnic projeli za noc dvakrát až třikrát, v době nejhustšího sněžení se přechodně na některých místech tvořily sněhové jazyky, které komplikovaly sjízdnost především nákladním autům.

Olomoucký kraj

Silnice v Olomouckém kraji v úterý opět pokryl sníh. Sněžit začalo časně ráno a na mnoha místech stále hustě sněží. Podle správců cest sníh pokrývá všechny komunikace, v terénu jsou veškeré stroje. Řidiči by měli dbát na zvýšenou opatrnost, sněžit by mělo celé dopoledne.

Pozor na sněžení

Silnice v Ústeckém kraji jsou v úterý s opatrností sjízdné, řidiči musí počítat s novým sněhem. Vyplývá to z informací silničářů. Žádná vážnější nehoda ale dopravu v kraji podle policejního webu nekomplikuje. Teploty v kraji se pohybují od minus dvou do plus dvou stupňů Celsia.

S novým sněhem by měli řidiči počítat v celém kraji. Na silnicích prvních tříd leží místy zbytky rozbředlého sněhu kryté chemickým posypem. Především v Krušných horách je na silnicích druhých a třetích tříd ujetá vrstva nového sněhu. Ledovka se tvoří na silnici mezi obcemi Slavošov a Javory na Ústecku. Všechny silnice jsou však s opatrností sjízdné.

Podle meteorologů bude v úterý v Ústeckém kraji zataženo, občas se sněžením, postupně až oblačno, sněhové přeháňky, v polohách pod 400 metrů budou srážky většinou smíšené. Nejvyšší denní teploty jeden až čtyři stupně nad nulou, na horách minus tři stupně Celsia až nula. Na horách se mohou místy tvořit sněhové jazyky.

Zvýšená opatrnost

V Karlovarském kraji od časného rána sněží. Sníh padal i v pondělí večer, ale do rána na silnicích roztál. Nový sníh může na silnicích zejména nižších tříd a ve vyšších polohách zůstávat. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost.

Ráno se teploty v Karlovarském kraji pohybovaly mezi minus třemi stupni a nulou. Na silnicích v kraji jsou většinou zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Sněžení spolu s větrem ale mohou vytvářet na otevřených místech i sněhové jazyky. Podle předpovědi by sněhové přeháňky měly pokračovat i přes den.

Královéhradecký kraj

V Královéhradeckém kraji v noci na úterý napadlo přibližně do pěti až deseti centimetrů sněhu. Na chemicky ošetřovaných hlavních silnicích leží rozbředlý sníh, na silnicích nižších tříd je ujetá sněhová vrstva. Řidiči by jízdě měli věnovat zvýšenou pozornost. Na některých místech měly problém kamiony. Policie řešila několik nehod, havarovaly dva autobusy, vyplývá z údajů silničářů a policie.

Hrozba sněhových jazyků

Sněhové jazyky a návěje v úterý mohou komplikovat dopravou řidičům projíždějícím Moravskoslezským krajem. V regionu sněžilo a v některých částech vane vítr. Silnice jsou ale s opatrností sjízdné, řekla mluvčí silničářů Šárka Vlčková. V regionu je kvůli proměnlivému počasí uzavřena už od pondělí cesta mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku. Uzávěra, která zakazuje vjezd kamionům a nákladním automobilům s přívěsem, by měla platit minimálně do dnešních 15:00.

V regionu v noci na úterý napadlo do pěti centimetrů sněhu, místy stále drobně sněží. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření holé a mokré, na silnicích nižších tříd může ležet ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Mluvčí varovala, že v některých místech mohou silnice namrzat, protože teploty jsou pod bodem mrazu.

Upravené silnice

Na většině silnic v Pardubickém kraji v úterý ráno ležel sníh. Na státních silnicích je většinou po solení rozbředlý, na cestách nižších tříd uježděný, uvádí Správa a údržba silnic Pardubického kraje.

Velmi opatrní by měli být motoristé zvláště ve výše položených oblastech. Zasněžené vozovky je čekají například v okolí Ústí nad Orlicí, Hlinska, Lanškrounu, Moravské Třebové, Poličky, Svitav či Žamberku. Několikacentimetrová vrstva sněhu pokrývá silnice v Železných horách.

V úterý ráno bylo v Pardubickém kraji převážně zataženo, na mnoha místech chumelilo nebo se objevily sněhové přeháňky. Teploty se pohybovaly mezi minus šesti a plus jedním stupněm.

Středočeský kraj

  • Ve středních Čechách napadl sníh, řidiči by v úterý měli být velmi opatrní. Obezřetnost cestáři doporučují i na některých hlavních tazích, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.
  • Zatímco dálnice jsou podle silničářů bez omezení sjízdné, na některých rychlostních silnicích leží rozbředlý sníh po chemickém ošetření. Při jízdě po menších silnicích musejí řidiči počítat se zbytky sněhu po pluhování. Cestování komplikuje i špatná viditelnost.

Kamiony stojí

Kvůli ledovce stojí v úterý kamiony v kopcích na Žďársku mezi Novým Městem na Moravě a Bystřicí nad Pernštejnem. Na Vysočině sněží, v noci napadlo až osm centimetrů nového sněhu. Ostatní silnice v kraji jsou sjízdné. Řidiči však musejí podle silničářů věnovat jízdě zvýšenou opatrnost.

„Kamiony blokují vozovku u Divišova a mezi Netínem a Radostínem nad Oslavou na Žďársku. Jinde v kraji zatím problémy s kamiony nejsou,“ řekl dispečer krajských silničářů Jan Krejčí. Silničáři podle něj pracují na údržbě vozovek celou noc se stovkou sypačů, radlic a další technikou. Silnice první třídy jsou mokré po chemickém ošetření, na vozovkách druhé a třetí třídy leží ujetá a místy zledovatělá vrstva ujetého sněhu krytá posypem.

Na Vysočině je zataženo, sněží, vane slabý vítr. Teploty se pohybují od nuly do minus tří stupňů Celsia. Oblačnost by se podle meteorologů měla odpoledne částečně protrhávat. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat kolem nuly. Vítr může v nárazech dosahovat rychlosti až 55 kilometrů v hodině.

Autoři: ,

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...