Pokud sestřelí náš letoun, zničíme systémy S-300 dodané Ruskem do Sýrie, varuje Izrael

Izraelský ministr životního prostředí Zeev Elkin varoval, že Izrael může zničit odpalovací zařízení raket S-300, které Rusko dodalo Sýrii, pokud sestřelí izraelské letouny. Experti předpokládají, že tyto moderní rakety obsluhují Rusové.

Tento článek je více než rok starý.

Jeruzalém Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protiraketový systém S-300 vystavený během letecké přehlídky v Moskvě

Protiraketový systém S-300 vystavený během letecké přehlídky v Moskvě | Zdroj: Wikimedia Commons

"Rusko dodáním těchto zbraní Sýrii nese částečnou odpovědnost za jejich použití. Je pravidlem, že Izrael na útoky na své území a na svá letadla nereaguje protestními nótami, ale praktickými činy. Ty při takovém výsledku (sestřelení izraelských letadel raketami S-300 ze syrského území) nepochybně budou zaměřeny proti zařízením, ze kterých se vedla střelba proti izraelskému území či letadlům," řekl ruským novinářům Elkin, který je spolupředsedou rusko-izraelské mezivládní komise. Velice přitom doufá, že při izraelské odvetné akci nebudou u odpalovacích zařízení S-300 ruští specialisté, dodal podle agentury TASS.

Rusko dodá Sýrii protiraketové systémy. Krok má v oblasti ‚zchladit horké hlavy‘

Číst článek

Izrael podle ministra roky dělal vše, co bylo v jeho silách, aby se nic nestalo ruským vojákům - přestože "Íránci využívají ruské vojáky jako živý štít" a "dokonce došlo k pokusům speciálně využít ruské základny v Sýrii" pro íránské operace. "Máme dostatečně dobré informace od rozvědky o íránském počínání a dokážeme včas varovat naše ruské kolegy před podobnými pokusy," dodal.

Moskva poskytla Sýrii rakety S-300 v reakci na sestřelení ruského výzvědného letadla Il-20 v září nad Středozemním mořem. Syrská protivzdušná obrana stroj mylně pokládala za izraelskou stíhačku. Při incidentu přišlo o život 15 lidí, kteří byli na palubě. Po incidentu dalo Rusko najevo, že viní výhradně Izrael, jehož stíhačky podnikající nálet v Sýrii se prý kryly za ruským strojem. Izrael ruskou verzi událostí popřel.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme