Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Ministryně Maláčová jmenovala do funkce dva náměstky, Jentschke Stöcklovou a Vaňáska

Česko

  11:06
Praha - Novou politickou náměstkyní ministryně práce se stala dřívější náměstkyně pro sociální a rodinnou politiku Zuzana Jentschke Stöcklová (ČSSD). Náměstkem pro zaměstnanost je znovu Jiří Vaňásek. Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) oba do funkce jmenovala k 1. listopadu. Ministerstvo o tom informovalo na svém webu.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) foto:  Petr Topič, MAFRA

Jentschke Stöcklová nahradila na postu politického náměstka bývalého šéfa protikorupční policie Tomáše Martince. Druhým politickým náměstkem Maláčové je šéf středočeské ČSSD Robin Povšík. Ministerstvu pak chybí podle údajů z jeho webu ještě dva ze šesti odborných náměstků, a to pro ekonomiku a informační technologie a pro evropské fondy.

Maláčová odmítá spojování zrušení karenční doby a e-neschopenek

Jentschke Stöcklová bude zastupovat Maláčovou na jednáních o sociální politice, systému důchodů či nemocenské a evropských fondech. Nynější politickou náměstkyni přivedla do úřadu začátkem roku 2014 tehdejší šéfka resortu Michaela Marksová (ČSSD). Dosadila ji do pozice náměstka pro sociální a rodinnou politiku. V pozdějším výběrovém řízení, které se muselo vyhlásit kvůli služebnímu zákonu, Jentschke Stöcklová post obhájila. Z ministerstva odešla začátkem letošního roku po změnách, které provedla ministryně první Babišovy vlády Jaroslava Němcová (ANO). Vrátila se pak v létě jako poradkyně Maláčové.

Jentschke Stöcklová maturovala v roce 1995. V letech 2002 a 2007 studovala andragogiku na soukromé Univerzitě Jana Amose Komenského. Od studií vystřídala desítku zaměstnavatelů, dvakrát pracovala krátkou dobu také jako OSVČ v poradenství. Od ledna 2002 do února 2009 působila jako asistentka poslance a později europoslance Libora Roučka (ČSSD). Od března 2009 do listopadu 2012 byla středočeskou radní pro sociální oblast.

Vaňásek od roku 1991 do roku 2005 podnikal. Mezitím vystudoval právo na Západočeské univerzitě v Plzni, kterou ukončil v roce 2004. V říjnu 2005 nastoupil na ministerstvo práce. Vypracoval se z pozice referenta přes vedoucího oddělení na ředitele odboru. Uspěl pak ve výběrovém řízení a od března 2016 se stal náměstkem pro zaměstnanost. Letos na jaře z čela resortu, který vedla Němcová, odešel. Zpět ho v létě přivedl ministr Petr Krčál (ČSSD). Od té doby byl až do svého nynějšího jmenování zastupujícím náměstkem.

Autor: