Živě: Trump vyměnil ministra spravedlnosti. Před kamerami se ostře střetl s novinářem

Živě
Ve Spojených státech skončily volby do Kongresu. Američané rozhodli o tom, že Sněmovnu reprezentantů povede Demokratická strana, zatímco v Senátu si většinu udrží republikáni. Vůbec poprvé tak zhodnotili politiku prezidenta Donalda Trumpa. Povolební dění v USA sledujeme on-line.
Jste hrozný a nevychovaný člověk. Trump se na tiskovce ostře střetnul s novinářem CNN | Video: Reuters

Americké volby do Kongresu online

Živě
Aktualizovat reportáž
22:21

Americké akcie dnes výrazně vzrostly. Výsledky voleb, v nichž demokraté v úterních volbách ve Spojených státech získali kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů a republikáni posílili kontrolu nad Senátem, obchodníci očekávali. Trh věří, že rozdělený Kongres je pro akcie příznivým faktorem. Dolar na výsledky voleb reagoval oslabením, později se trh zaměřil na probíhající zasedání americké centrální banky a dolar část ztrát smazal.

22:11

Demokratická poslankyně Nancy Pelosiová, hlavní kandidátka na vedení Sněmovny reprezentantů, po oznámení výsledků vyzvala Trumpa, aby jako gesto dobré vůle stáhnul všechny žaloby, které podal na systém zdravotního pojištění dřívějšího prezidenta Baracka Obamy známý jako Obamacare. Likvidace Obamacare byla jedním z hlavních bodů Trumpova politického programu.

Demokratická většina bude v dolní kongresové komoře stát za svým programem, ale bude zároveň usilovat o kompromis s prezidentem, prohlásila dále Pelosiová. Demokratičtí poslanci podle ní nebudou vyhledávat boj za každou cenu. "Víme, co budeme dělat, a budeme to dělat správně," shrnula.

21:02

Šéf Bílého domu Sessionse víc než rok opakovaně kritizoval, zejména za jeho pasivní roli ve vyšetřování údajného vlivu Ruska na americké prezidentské volby v roce 2016.

Nástupce Sessionse ve funkci ministra spravedlnosti a generálního prokurátora oznámí Trump později. Dočasně má funkci vykonávat personální šéf ministerstva Matthew Whitaker.

21:00

Americký ministr spravedlnosti Jeff Sessions na výzvu prezidenta Donalda Trumpa odstoupil z funkce. Podle agentury Reuters zaslal do Bílého domu rezignační dopis a prezident mu za vykonanou práci poděkoval.

20:56

Reportér CNN Jim Acosta po tiskové konferenci objal kolegu Petera Alexandera z NBC News, který se ho při tiskové konferenci před Trumpem zastal.

Jim Acosta objímá kolegu z NBC News po tiskové konferenci v Bílém domě.
Jim Acosta objímá kolegu z NBC News po tiskové konferenci v Bílém domě. | Foto: Reuters
20:38

Trumpovo jednání na tiskové konferenci podpořil také mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček.

20:06

Najdou se ale i kritici druhé strany. Někteří například redaktorovi vyčítají odstrčení ženy, která se mu snažila sebrat mikrofon.

20:03

Na sociálních sítích se kvůli incidentu Trumpa s novinářem vzedmula vlna kritiky.

20:00

Podívejte se na střet Trumpa s novinářem CNN.

19:38

Po celý zbytek tiskové konference zůstal Trump roztržkou s žurnalistou rozladěný, dalším novinářům často otázky vůbec nezodpověděl, několikrát je utnul a nechal jim poté sebrat mikrofon.

19:27

Další novinář se poté pokusil reportéra CNN zastat. "Musím se Jima zastat, je to skvělý reportér," prohlásil, když mu Trump už poněkolikáté skočil do řeči. "Nejste nejlepší," zaútočil pak prezident znovu na redaktora CNN. Když se pokusil ohradit, prezident jej uzemnil slovy: "Sedněte si! Když zveřejňujete fake news, což CNN dělá, a to hodně, tak jste nepřítelem Američanů!"

19:18

Žurnalista se přesto pokusil na ruské vyšetřování zeptat a mikrofon odmítl odevzdat, Trump poté demonstrativně odešel od pultu a vrátil se, až když se mikrofon dostal k dalšímu novináři. "Jste drzý a strašný člověk, CNN by se za vás měla stydět!" prohlásil ještě na adresu reportéra.

Foto: Reuters
19:12

Když se po prohlášení o invazi pokusil Trumpovi oponovat redaktor CNN Jim Acosta, prezident opáčil: "Měl byste mě nechat řídit naši zemi, vy si řiďte CNN." Když chtěl poté novinář položit další otázku ohledně vyšetřování ruského vlivu ve volbách, okřikl jej: "To stačí, pusťte ten mikrofon!"

19:06

Trump zopakoval svůj úmysl vystavět na hranicích s Mexikem zeď proti imigrantům. "Potřebujeme tu zeď, protože k nám přicházejí lidé, hranice jsou propustné. Mnoho lidí s tímto nápadem souhlasí," uvedl. Karavanu přistěhovalců poté označil za invazi.

19:02

Podle Trumpa jsou různé oblasti, kde lze s Demokraty bez problémů spolupracovat. Očekává například návrhy demokratů o životním prostředí či ceně léků na předpis, které by rád podpořil. "Na spoustě věcí se shodneme. Chci, aby fungoval bipartismus, chci, aby fungovala jednota," řekl.

19:00

Prezident zároveň vyjádřil uznání možné budoucí předsedkyni sněmovny Nancy Pelosiové, která podle něj tvrdě pracuje a post v čele komory si zaslouží.

18:57

Kromě rozvoje těžebního průmyslu a obchodu zmínil Trump také zájem o životní prostředí, přestože sám rozhodl o odstoupení USA od pařížské dohody o globálním oteplování. "Chceme křišťálově čistou vodu a fantasticky čistý vzduch. Vzduch a voda musí být perfektní," řekl.

18:55

Trump označil současnou situaci země za 'americký ekonomický zázrak'. "Daří se nám fantasticky!" dodal.

18:50

Americký prezident také uvedl, že by byl rád, kdyby Demokraté i Republikáni ve Sněmovně reprezentantů i v Senátu spolupracovali a pracovali společně pro Ameriku, která je podle něj nyní ve fantastickém rozkvětu. Navrhl spolupráci například v oblasti zdravotnictví či infrastruktury.

18:40

"Já pořád slyším o nějakém vyšetřování, v podstatě od začátku, co jsem začal kandidovat. No, je to už docela dlouho. Zatím nezjistili nic. Nula. A víte proč nic nezjistili? Protože se nic nestalo. Ale tuhle hru můžou klidně hrát, my ji budeme hrát líp, protože my tu máme věc, která se jmenuje Senát Spojených států amerických," řekl Trump.

18:38

Trump vyjmenoval seznam lidí, kteří uspěli, ale i ty, kteří odmítli některé Trumpovy postoje nebo kteří jej kritizovali s tím, že podle něj mohli vyhrát, ale uškodili si tím, že se postavili proti němu.

Foto: Reuters
18:35

Lidé podle Trumpa ve volbách jasně odmítli ty senátory, kteří se stavěli proti zvolení soudce Kavanaugha obviněného ze znásilnění a sexuálního obtěžování. Podle něj tato kauza sehrála ve volbách významnou roli.

18:30

"Republikáni budou mít ve Spojených státech většinu guvernérských úřadů," řekl Trump.

18:20

Trump připomněl, že při prvních volbách v Obamově volebním období přišli Demokraté o 63 kongresmanů. Podle něj to zatím vypadá, že Republikáni přijdou zhruba o 27.

Donald Trump na tiskové konferenci k výsledkům voleb.
Donald Trump na tiskové konferenci k výsledkům voleb. | Foto: Reuters
18:10

"Naše strana dokázala uspět neuvěřitelným způsobem, co se týče voleb do Senátu. Od Kennedyho pouze čtyřikrát dokázala strana prezidenta získat jedno jediné křeslo v Senátu navíc. My jsme získali dvě, tři nebo čtyři," řekl Trump. 

18:05

Trump zahájil brífink optimisticky. "Včerejšek byl velkým dnem pro republikánskou stranu. Dokázali jsme posílit většinu v Senátu, dokázali jsme překonat očekávání i pokud jde o volby do druhé komory parlamentu, navzdory velké finanční nevýhodě oproti bohatým Demokratům," řekl.

18:00

Americký prezident Donald Trump právě vystoupil na tiskové konferenci k výsledku voleb.

16:46

Nejmladší ženou ve Sněmovně reprezentantů bude 29letá dcera přistěhovalců,  demokratka Alexandria Ocasiová-Cortezová. Dcera přistěhovalců získala v jednom z newyorských volebních obvodů 78 procent hlasů

Nejmladší ženou ve Sněmovně reprezentantů bude 29letá dcera přistěhovalců

0:47
Nejmladší ženou ve Sněmovně reprezentantů bude 29letá dcera přistěhovalců | Video: Reuters
16:18

36. volební obvod ve státě Nevada si kongresmana bude teprve vybírat. V úterních volbách sice vyhrál známý majitel nevěstinců a striptýzového klubu Dennis Hof, jenže ten v polovině října zemřel po oslavách svých 72. narozenin. Úřady tak za něj budou muset jmenovat zástupce z Republikánské strany, za kterou Hof kandidoval. 

 

Nevadská volební pravidla posmrtnou kandidaturu umožňují. Hlasy mu dalo 63 procent voličů, a to přesto, že Republikánská strana dala v červnu najevo, že Hofa nepodporuje.

Foto: Reuters
15:49

Letošní kongresové volby se těšily velké volební účasti. Řada států, například Florida a Virginie, zaznamenala rekordní zájem obyvatel, který léta nepamatuje. Přesná čísla ale ještě nejsou známá, zatím jde pouze o odhady. 

Podle amerického deníku The New York Times hodili letos lidé do volebních uren přibližně 114 milionů hlasovacích lístků. Při kongresových volbách v roce 2014 to bylo pouze 83 milionů, v roce 2016 ale naopak 138 milionů.

Foto: Reuters
15:11

Prezident Trump považuje výsledek voleb, ve kterých republikáni přišli po osmi letech ve Sněmovně reprezentantů o většinu, za velmi úspěšný. Opačný názor  považuje za šíření "falešných zpráv".

14:38

Demokratka Nancy Pelosiová si zaslouží být předsedkyní Sněmovny, věří Trump.

14:30 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Z výsledků voleb do amerického Kongresu vyplývá, že Donalda Trumpa čeká silná opozice. Přes všechny své skandály a nepříjemnosti má ale šanci obhájit za dva roky prezidentský mandát, tvrdí ve svém komentáři zahraniční reportér Aktuálně.cz Martin Novák.

Trump zůstal po kongresových volbách ve hře. Je to neprohra, řekl by Klaus

0:56
Z výsledků kongresových voleb vyplývá, že Trumpa čeká silná opozice, ale přes všechny skandály má šanci obhájit prezidentský post, tvrdí Martin Novák. | Video: Martin Novák
14:10

Demokraté ovládli Sněmovnu, co s tím hodlají dělat? Britský list The Guardian upozorňuje, že návrh na impeachment prezidenta není nutně na pořadu dne. Demokraté budou chtít prosadit politiku, na které budou s administrativou Donalda Trumpa spolupracovat.

Předsedkyně demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová vytyčila základní témata, kterým se strana chce věnovat:

  1. Reforma financování kampaní.
  2. Zdravotnictví a snížení nákladů na léky.
  3. Ochrana "Dreamers" - potomci nelegálních imigrantů, které přišli do USA s rodiči jako malé děti.
  4. Prevence incidentů a útoků střelnými zbraněmi.
  5. Zákon o rovném postavení žen a LGBT komunity
13:48

Jaký výsledek kongresových voleb Donald Trump potřeboval? Podle amerického deníku Wall Street Journal Trump nepotřeboval ani tolik vyhrát, jako se hlavně vyhnout katastrofě. A to se mu povedlo.

13:22

Prezident Donald Trump na Twitteru chválí republikánské kandidáty, například Rona DeSantise, který zvítězil v těsném souboji o křeslo guvernéra Floridy.

"Ron DeSantis ukázal velkou kuráž ve svém těžkém boji o guvernéra Floridy," napsal prezident.

12:59

Prezident Trump nakonec tiskovou konferenci uspořádá, a to v 11:30 dopoledne (17:30 SEČ). Potvrdila to mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová.

12:27

Kromě nových členů Sněmovny reprezentantů, senátorů či guvernérů hlasovali Američané také o více než 150 návrzích v regionálních referendech.

Například na Floridě voliči podpořili návrh, aby se odsouzeným zločincům po odpykání trestu vrátila automaticky voličská práva.

V Ohiu odmítli snížit tresty za drogovou kriminalitu. V Michiganu přijali návrh na legalizaci rekreačního užívání marihuany, stejný návrh v Severní Dakotě voliči zavrhli.

11:40

Podrobná volební mapa Spojených států. Demokraté tradičně bodovali zejména ve velkých městech na východním pobřeží USA a v Kalifornii:

11:31

Normalizace rusko-amerických vztahů není v dohledu, řekl novinářům v reakci na výsledek voleb do amerického Kongresu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Sdělil také, že Rusko bude případné další protiruské sankce, o nichž USA uvažují kvůli chemickým zbraním, považovat za nelegální.

"Můžeme s velkou dávkou jistoty říci, že se nerýsují velké šance na normalizaci americko-ruských vztahů. To však neznamená, že nemáme zájem o dialog, protože stále čelíme problémům, k jejich vyřešení je třeba komunikace mezi Ruskem a Amerikou. Jde o problémy související se stabilitou a kontrolou zbraní. Bez dialogu se tyto problémy samy nevyřeší," sdělil Peskov.

Foto: ČTK
11:09

Začali jste sledovat výsledky voleb až nyní? Nabízíme deset nejdůležitějších zpráv americké volební noci:

  1. Demokraté ovládli Sněmovnu reprezentantů.
  2. Republikáni udrželi většinu v Senátu.
  3. Pro vládnutí prezidenta Donalda Trumpa výsledky voleb znamenají komplikace. Demokraté začnou návrhy zákonů jeho administrativy blokovat.
  4. Trump přesto označil výsledky voleb jako "obrovský úspěch". Tiskovou konferenci k volbám neuspořádá.
  5. Co kongresové volby znamenají pro možné znovuzvolení Trumpa ve volbách za dva roky? Prezidentské volby budou novým, samostatným soubojem a Trump není fatálně diskvalifikován, zhodnotil Daniel Anýž, zpravodaj Aktuálně.cz v USA.
  6. Republikánům se podařilo uhájit některé důležité posty na místech guvernérů, například v Ohiu a na Floridě. Připomínáme, že Američané volili guvernéry ve 36 státech.
  7. Do Kongresu se dostal rekordní počet žen.
  8. Američané poprvé zvolili muslimské členky Sněmovny reprezentantů i zástupkyně původních obyvatel Ameriky.
  9. V Kongresu usednou i bývalí prezidentští kandidáti - republikáni Ted Cruz a Mitt Romney.
  10. V některých státech Američané souběžně hlasovali také v referendech. V Michiganu voliči povolili marihuanu bez lékařského receptu, v Severní Dakotě naopak ne.
10:50

Prokremelský republikán Dana Rohrbacher nebyl zvolen do Sněmovny reprezentantů. A to i přesto, že mu před volbami vyjádřil podporu prezident Trump.

10:46

Další reakce z Česka. Předseda ODS označil výsledek amerických kongresových voleb za úspěch republikánů.

10:35

Většina, kterou získali během úterních voleb ve Spojených státech demokraté ve Sněmovně reprezentantů, může podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) vyvážit kroky současné americké administrativy a zmírnit některé dopady politiky prezidenta Donalda Trumpa.

Petříček komentoval výsledky voleb před novináři během zasedání vlády. "Pro mne jako sociálního demokrata je velmi potěšující, že demokraté budou mít většinu ve Sněmovně, což by nám mělo umožnit zmírnit některé dopady Trumpovy politiky, například v oblasti mezinárodního obchodu a posílit také transatlantické vztahy," uvedl ministr.

Foto: ČTK
10:25

"I přes prohru v Kongresu budou nadcházející prezidentské volby 2020 novým, samostatným soubojem a Trump není fatálně diskvalifikován," píše v povolební analýze Daniel Anýž.

9:58

Podívejte se na děkovnou řeč Kristi Noemové, historicky první guvernérky státu Jižní Dakota.

 

Jižní Dakota má historicky první guvernérku. Je jí republikánka Kristi Noemová

0:36
Americký stát Jižní Dakota bude mít historicky první guvernérku. Stala se jí republikánka Kristi Noemová, která děkovala za modlitby svým příznivcům. | Video: Reuters
9:42

Republikáni ovládali Sněmovnu reprezentantů od roku 2010, kdy byl ještě šéfem Bílého domu demokrat Barack Obama.

Ztráta většiny v polovině volebního období ale není pro americké prezidenty ničím výjimečným, ba naopak se jedná spíše o pravidlo.

9:31

Agentura AP připomněla, že ovládnutí Sněmovny reprezentantů demokratům umožní například zahájit případně vůči prezidentovi proces impeachmentu, který může skončit až sesazením hlavy státu. Takové rozhodnutí by ale musel odhlasovat Senát dvoutřetinovou většinou. Ten ale i po těchto volbách bude s těsnou většinou nadále ovládat Republikánská strana.

9:23

Takhle teď vypadají průběžné výsledky voleb do Sněmovny reprezentantů. Demokraté už mají 218 křesel, tedy většinu.

9:19

Jared Polis, kterého voliči zvolili guvernérem státu Colorado, se stane prvním americkým guvernérem, který se otevřeně hlásí ke své homosexuální orientaci. 

"Dnes jsme dokázali, že žádná překážka by neměla bránit usilování o naše sny. Jsme státem, který oceňuje přínos každého bez ohledu na jeho sexuální orientaci," nechal se slyšet nový guvernér.

Američané poprvé v dějinách zvolili na pozici guvernéra gaye

Američané poprvé v dějinách zvolili na pozici guvernéra gay kandidáta
0:25
Američané poprvé v dějinách zvolili na pozici guvernéra gaye
8:59

A proč se v USA volby tradičně konají, jak říká zákon z roku 1845, "první úterý po prvním pondělí v listopadu"?

V době, kdy bylo nařízení přijato, byla většina Američanů v zemědělství a byli to hluboce věřící křesťané. Což vylučovalo neděli, kdy se chodilo do kostela. Pondělí to být nemohlo, protože volební místnosti byly daleko a po neděli byl potřeba čas na cestu. Listopad byl zvolen, protože už bylo po sklizni, ale ještě poměrně teplé počasí. A úterý po prvním pondělku to bylo, aby se vyhnuli 1. listopadu, kdy obchodníci tradičně dělali účetnictví.

Američanka Kristen Leachová hlasuje v kongresových volbách USA se svou dcerou Norou v Atlantě.
Američanka Kristen Leachová hlasuje v kongresových volbách USA se svou dcerou Norou v Atlantě. | Foto: ČTK
8:51

Co kongresové volby rozhodnou:

  • Kongres bude do konce funkčního období Donalda Trumpa v roce 2020 rozdělený: Sněmovnu ovládli demokraté, Senát republikáni.
  • Demokraté můžou blokovat důležité návrhy zákonů administrativy Donalda Trumpa.
  • Z toho důvodu jsou tyto volby tradičně považované za referendum o prezidentově vládnutí.
  • Donald Trump volby označil za úspěch. Dopadly podle očekávání a předvolebních průzkumů. Republikáni se soustředili na udržení Senátu a obhájení co nejvíce guvernérů.
  • Ve volbách ale také zvítězil rekordní počet žen a do Kongresu se dostaly dvě první muslimky. Pro některé skupiny obyvatel hlasování znamenalo "volit proti Trumpovi".
8:44

Připomeňme si, o čem Američané ve volbách vlastně rozhodovali:

  • Volili všech 435 členů Sněmovny reprezentantů a rozhodli, že většinu získá Demokratická strana.
  • Vybírali také třetinu Senátu, tedy 35 křesel. Republikáni si udrželi těsnou většinu.
  • Volili rovněž guvernéry ve 36 státech.
8:26

"Před sedmdesáti lety původní obyvatelé tady v Novém Mexiku nemohli volit. Věřili byste tomu? Když jsem vyrůstala, nedokázala jsem si představit, že bych mohla být reprezentována někým, kdo vypadá jako já. Dnes jste do Kongresu poslali jednu z prvních žen patřících k původním obyvatelům," řekla ve svém projevu Deb Haalandová, jedna ze dvou domorodých žen, které se dostaly do Kongresu.

8:12

V některých státech Američané souběžně hlasovali také v referendech, například o legalizaci konopí k rekreačním účelům.

V Michiganu voliči povolili marihuanu bez lékařského receptu, v Severní Dakotě naopak ne. Kde bude veseleji? Počet Američanů, kteří žijí ve státech s legalizovaným konopím, stoupl na 80 milionů. Což je sice stále jen čtvrtina celé populace USA, ale zase je to, jako by kouřilo celé Německo.

7:57

Daniel Anýž vysvětluje výsledky voleb, ve kterých republikáni sice ztratili Sněmovnu, ale udrželi si Senát:

V posledním týdnu před volbami republikáni už tušili, že Sněmovna je ve velkém ohrožení, a Donald Trump se soustředil na senátorské souboje a na místa guvernérů. A jeho podpora patrně pomohla. Kandidáti, které podpořil na předvolebních shromážděních v jejich státech, mají zatím poměr vítězství a ztrát 7:2.

7:50

"Dva roky po senzačním a šokujícím vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách Američané rozhodli, že chtějí důrazně přibrzdit jeho politiku," píše náš zpravodaj Daniel Anýž přímo z USA.

7:44

Když už jsme u těch prvenství: Jižní Dakota bude mít historicky první guvernérku. Stane se jí republikánka Kristi Noemová.

7:29

Do amerického Kongresu se dostal rekordní počet žen. Doposud nikdy nesedělo ve Sněmovně reprezentantů více než 84 žen, už teď je ale jasné, že se jich tam tentokrát dostalo minimálně 85. Podle amerického deníku Washington Post jich po sečtení všech hlasů v Kongresu zasedne nejspíš 100.

Úspěchu žen si všímají i další deníky. Například New York Times upozorňuje, že nejde jen o ženy, do Kongresu se poprvé dostaly muslimky a zástupkyně původních obyvatel

7:12

Den po volbách do Kongresu prezidenti obvykle komentují jejich výsledky na tiskové konferenci, Donald Trump se k tomu evidentně nechystá. Ve středu nebude mít žádná veřejná prohlášení týkající se voleb.

7:07

Prezident Donald Trump už po telefonu gratuloval předsedkyni demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiové. Podívejte se, jak Demokratická strana slavila úspěch ve volbách.

Američtí demokraté slaví. Po osmi letech ovládnou Sněmovnu

Američtí demokraté slaví. Po osmi letech ovládnou Sněmovnu
1:18
Američtí demokraté slaví. Po osmi letech ovládnou Sněmovnu | Video: Reuters
7:00 Ikona - Logo Aktuálně.cz

V 7:00 SEČ se zavřela poslední volební místnost na Aljašce. Pojďme se podívat, jak vypadají dosavadní výsledky. Američané si volili novou Sněmovnu reprezentantů, třetinu stočlenného Senátu a také guvernéry ve 36 státech.

  • V Senátu si udrží většinu Republikánská strana.
  • Sněmovnu ale po osmi letech ovládne Demokratická strana, což Kongres rozdělí a prezidentu Donaldu Trumpovi to může zkomplikovat vládnutí do konce jeho funkčního období v roce 2020.
  • Donald Trump to ve své jediné reakci na Twitteru přesto označil za "fantastický úspěch".
  • Poprvé se do Kongresu dostaly dvě muslimky.
  • Poprvé se tam dostaly i dvě zástupkyně původních obyvatel Severní Ameriky.
6:46

V Senátu mají zatím 51 křesel republikáni a 42 demokraté. Zbývá obsadit posledních sedm křesel.

6:28

Demokraté zaznamenali v guvernérských volbách velký úspěch v Novém Mexiku, Kansasu, Illinois a Michiganu, kde dosud vládli republikáni. Udrželi Oregon, Colorado, Havaj či New York a zvítězili také v Kalifornii.

Americké kongresové volby 2018
Americké kongresové volby 2018 | Foto: Reuters
6:24

Američané volili také guvernéry ve 36 státech a třech teritoriích.

Republikáni v guvernérských volbách v USA prozatím ztratili čtyři státy, v mimořádně těsném souboji se jim ale podařilo udržet Floridu.

6:15

Demokraté prozatím získali senátorská křesla v Ohiu, Pensylvánii, New Yorku či New Jersey, kde křeslo obhájil Bob Memendez. Vítězem ve Vermontu se stal nezávislý Bernie Sanders, který ale v Senátu hlasuje s demokraty. V Maine k vítězství míří také nezávislý senátor Angus King.

Demokraté rovněž udrželi senátorská křesla ve státech Washington, Nové Mexiko či Havaj. Také v New Yorku obhájila mandát Kirsten Gillibrandová.

6:11

Republikáni podle propočtů amerických médií udrží kontrolu nad Senátem Spojených států, pomohla jim k tomu mimo jiné vítězství v klíčových státech, jako jsou Tennessee či Indiana.

Podle listu The New York Times byli republikáni úspěšní ve Wyomingu, Mississippi a především v Indianě, kde Mike Braun porazil dosavadního demokratického senátora Joea Donnellyho. Také v Severní Dakotě porazil republikánský kandidát Kevin Cramer demokratickou senátorku Heidi Heitkampovou.

6:02

Republikán Ted Cruz, protikandidát Donalda Trumpa v prezidentských primárkách, byl znovu zvolen senátorem za stát Texas.

5:50

Volby ve Spojených státech se chýlí ke konci, odhad výsledků, kdy republikáni udrží Senát, ale přijdou o kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů, je ale již znám.

Hlasovat mohou již jen voliči na Aljašce, kde se poslední volební místnosti uzavřou v 7:00 SEČ.

5:46

Demokraté prohráli těsný souboj o Floridu, píše agentura Reuters. Guvernérem bude Ron DeSantis, který porazil Andrew Gilluma. Ten kandidoval na prvního afroamerického guvernéra tohoto státu.

5:34

"Dnes v noci fantastický úspěch. Díky všem!" napsal prezident Donald Trump na svůj Twitter reakci na sčítání hlasů.

Republikáni podle propočtů amerických médií udrží Senát.

5:28

Ženy si v těchto volbách připsaly ještě jedno prvenství. Vůbec poprvé byly zvoleny zástupkyně původních obyvatel Severní AmerikyDeb Haalandovou zvolili v Novém Mexiku a Sharice Davidsovou v Kansasu.

I ony kandidovaly za Demokratickou stranu.

5:24

Vůbec poprvé se do amerického Kongresu dostaly muslimky, a hned dvě. Ve státě Michigan Rašída Tlaíbová a v Minnesotě pak Ilhan Omarová. Obě za demokratickou stranu.

Rašída Tlaíbová je jednou ze dvou vůbec prvních muslimek zvolených do Kongresu. Za Demokratickou stranu ve státě Michigan.
Rašída Tlaíbová je jednou ze dvou vůbec prvních muslimek zvolených do Kongresu. Za Demokratickou stranu ve státě Michigan. | Foto: Reuters
5:13

Sněmovnu reprezentantů ovládne Demokratická strana. A to poprvé po osmi letech, zdůrazňuje televizní stanice CNN.

Ta zároveň - stejně jako předvolební průzkumy - naznačuje, že Senát naopak zůstane v rukou republikánů. Pro prezidenta Trumpa to znamená rozdělený Kongres do konce jeho volebního období v roce 2020.

3:31

Agentura Bloomberg odhaduje, že Republikánská strana si udrží v Senátu těsnou většinu.

3:15

Demokratický kandidát podle odhadů amerických televizí uspěl ve volbách do Senátu v Západní Virginii, naopak v Indianě a Tennessee zřejmě vítězí republikáni.

3:00

Agentura Reuters: Začátek je pro demokraty slibný, ale ještě nemají vyhráno. K získání většiny v Senátu potřebují sebrat republikánům dvě křesla. Klíčové jsou souboje v těchto státech: Indiana, Západní Virgínie, Florida, Texas a Tennessee. Pokud by demokraté ovládli Sněmovnu reprezentantů i Senát, mohli by účinně blkovat velkou část agendy prezidenta Donalda Trumpa. Předvolební průzkumy naznačovaly, že zatímco ve Sněmovně Demokratická strana bude mít většinu, v Senátu se jí to nepodaří.

2:50

Zavírají se volební místnosti v dalších státech: Arizoně, Coloradu, Minnesotě, Nebrasce, Novém Mexiku, New Yorku a Wisconsinu.

2:38

Je ještě příliš brzy na odhad celkových výsledků, ale pro republikány a Donalda Trumpa se zatím volební večer nevyvíjí dobře. Ve volbách do Sněmovny reprezentantů republikáni ztrácejí křesla na Floridě a na neúspěch to zatím vypadá i v tradičně republikánském Kentucky.

2:35

Demokrat Bob Menendez zvítězil ve volbách do Senátu v New Jersey.

2:31

Nakolik jsou volby referendem o prvních dvou letech Donalda Trumpa ve funkci prezidenta? Podle průzkumu agentury AP označilo 39 procent voličů nesouhlas s Trumpem za důležitý faktor ve svém rozhodování. Naopak 25 procent řeklo, že je pro jejich hlasování důležitý souhlas s Trumpovou politikou. Ovšem 36 procent odpovědělo, že prezident při jejich volbě nehraje roli.

Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump | Foto: Reuters
2:24

Demokrat Sherrod Brown obhájil senátorské křeslo v Ohiu.

2:07

Velmi podstatná zpráva z Floridy: demokrat Bill Nelson vede v souboji o Senát nad republikánem Rickem Scottem. Ztráta tohoto křesla by pro republikánskou stranu byla citelná.

2:05

Průzkum: většina žen hlasuje pro demokraty, více mužů pro republikány.

1:59

Republikánka Barbara Comstocková neobhájila své křeslo ve Sněmovně reprezentantů ve Virginii. Důležitý úspěch demokratů, který zvyšuje jejich šance ovládnout Sněmovnu.

1:34

Nezávislý senátor Bernie Sanders z Vermontu hladce obhájil další šestiletý mandát v Senátu. Informovala o tom televize CNN na základě svých odhadů. Sanders, který je v domovském státě mimořádně oblíbený, se do Senátu poprvé dostal v roce 2006 a o šest let později mandát obhájil, což se mu letos podle CNN opět povedlo. Sanders se voleb do Senátu zúčastnil jako nezávislý, v Kongresu ale většinou hlasuje s demokratickými senátory. Před prezidentskými volbami v roce 2016 se neúspěšně ucházel o nominaci Demokratické strany, kterou nakonec získala Hillary Clintonová.

Foto: Reuters
1:31

Ve velmi důležitém klání o Senát ve Virginii zatím jasně vede demokrat Tim Caine nad republikánem Coreyem Stewartem a zřejmě vyhraje.

1:26

Podle televize CNN mnoho napoví o výsledcích voleb do Senátu souboj na Floridě. Pokud demokrat Bill Nelson prohraje s republikánem Rickem Scottem, šance Demokratické strany dosáhnout na většinu v Senátu budou malé.

1:22

Greg Pence, starší bratr viceprezidenta Mikea Pence, získal křeslo ve Sněmovně reprezentantů v Indianě. Oznámil to CNN s odvoláním na předběžné výsledky.

1:07

Uzavřely se volební místnosti v šesti východních státech. V souboji o Senát v Indianě zatím vede republikán Mike Braun.

1:04

V Pittsburghu hlasovali lidé v požární zbrojnici.

Pittsburgh
Pittsburgh | Foto: Reuters
00:56

Vedle nového složení celé 435členné Sněmovny reprezentantů a třetiny stočlenného Senátu vybírají Američané také guvernéry ve 36 státech nebo starostu Washingtonu.

00:53

V Indianě a Kentucky už se sčítají hlasy, v jednu hodinu našeho času se zavřou volební místnosti v dalších šesti státech. První odhady v Kentucky ukazují na vyrovnaný souboj mezi demokratkou Amy McGrathovou a republikánem Andym Barrem. Kentucky je ale stát, kde mají tradičně úspěch republikáni.

00:37

K ovládnutí Sněmovny reprezentantů potřebuje Demokratická strana získat o 23 křesel více, než má nyní. V Senátu republikáni bojují o udržení těsné většiny. Mají 51 senátorů, demokraté 49. Wall Street Journal ve své analýze předpovídá těsné souboje o senátorské křeslo na Floridě, v Indianě, Missouri, Montaně a New Jersey

00:02

Dvě třetiny amerických voličů jsou přesvědčeny, že dnešní volby jsou referendem o prezidentovi Donaldu Trumpovi. Vyplývá to z průzkumu agentury AP. Většina voličů, která tento názor zastává, uvedla, že svou volbou vyjádřili nesouhlas s Trumpem. Na 64 procent respondentů uvedlo, že k volbám přišli kvůli Trumpovi, naopak 36 procent řeklo, že rozhodnutí, jak hlasovali, nijak nesouviselo s prezidentem. Průzkumu se napříč Spojenými státy zúčastnilo přes 113 000 lidí, které výzkumníci oslovili při odchodu z volebních místností.

23:34

CNN předpovídá Trumpovi a republikánům špatný výsledek…

23:22

Z průzkumu agentury AP vyplývá, že pro voliče jsou důležitými tématy zdravotní péče a imigrace. Většina Američanů se domnívá, že země jde špatným směrem, ale zároveň dvě třetiny dotázaných označily ekonomickou situaci USA za dobrou.

Američanka Kristen Leachová hlasuje v kongresových volbách USA se svou dcerou Norou v Atlantě.
Američanka Kristen Leachová hlasuje v kongresových volbách USA se svou dcerou Norou v Atlantě. | Foto: ČTK
22:55

Jedním z nejvíce sledovaných soubojů voleb je klání o post guvernéra státu Georgia. Uchází se o něj demokratka Stacey Abramsová, která by v případě zvolení byla první černošskou ženou v guvernérském úřadu, a současný republikánský guvernér Brian Kemp.

22:54

V městečku South Franklin na západě Pensylvánie muž vyhrožoval, že zastřelí volební komisi. Ta mu předtím oznámila, že k volbám není zaregistrován. Policie ho zadržela a muž již byl obviněn z výtržnictví a z nebezpečného vyhrožování.

22:02

Deník Wall Street Journal: Volby jsem referendem o Trumpovi, protože je tak v kampani obě hlavní strany pojaly. Jak republikáni, tak demokraté.

21:52

Připomeňme, že volby připadají na poločas Trumpovy čtyřleté vlády a jsou považovány za test obliby tohoto republikánského prezidenta. Podle průzkumů mají demokraté šanci nově získat většinu ve Sněmovně reprezentantů, v Senátu se jim to ale pravděpodobně nepovede.



Americký prezident Donald Trump se vrátil do Washingtonu časně ráno z předvolebních shromáždění ve státech Ohio, Indiana a Missouri. On i jeho manželka Melania využili možnosti předčasného hlasování a volili v New Yorku již před několika týdny, informoval Bílý dům. Trumpova mluvčí Sarah Huckabeeová Sandersová uvedla, že prezident bude ve své rezidenci v Bílém domě sledovat výsledky voleb s manželkou a přáteli.

Americký prezident Donald Trump.
Americký prezident Donald Trump. | Foto: ČTK
21:41

Bývalý ředitel Ústřední zpravodajské služby (FB) James Comey volí demokraty, ačkoliv v minulosti říkal, že je navždy republikán. Loni však byl prezidentem odvolán z funkce. Média spekulovala o tom, že Comey se chtěl více zaměřit na vyšetřování ruských zásahů do prezidentských voleb v roce 2016 ve prospěch Trumpa.

21:26

Podle televize CNN jsou vážné problémy s hlasováním v Arlingtonu v Texasu. V jedné volební místnosti nefungují volební automaty a nejsou k dispozici papírové hlasovací lístky. Lidem tak nezbývá, než odejít s nepořízenou.V New Jersey si lidé stěžují na zpoždění při otevírání volebních místností.

USA volby
USA volby | Foto: Reuters
21:14 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Donald Trump má problémy přímo v Bílém Domě. Někdo vynáší interní informace. Více v analýze Daniela Anýže: Amerika pátrá, kdo je tajemná tvář odporu vůči Trumpovi

Foto: Reuters
20:43

You are fired! Máte padáka, je jedna z nejoblíbenějších vět Donalda Trumpa. A podle deníku Washington Post ji po dnešních volbách - a to bez ohledu na to, jak dopadnou - určitě uplatní. Jeho tým prý čeká velké personální zemětřesení. Zcela jistě má jit z kola ven ministr spravedlnosti Jeff Sessions a také ministryně pro vnitřní bezpečnost Kirstjen Nielsenová.

Jeff Sessions s Donaldem Trumpem na snímku z října 2016.
Jeff Sessions s Donaldem Trumpem na snímku z října 2016. | Foto: Reuters
20:10

Američané dnes nevolí jen zástupce do federálního Kongresu, ale také zákonodárce do parlamentů v jednotlivých státech USA. A demokraté mají co dohánět, protože za předchozího prezidenta Baracka Obamy na této úrovni hodně oslabili, což platí také o místech guvernérů. V roce 2010, v druhém roce Obamova prezidentství, republikáni kontrolovali parlamenty v 15 státech a měli 24 guvernérů. Před dnešními volbami jim patřilo 32 státních parlamentů a 33 guvernérů. Mít svého prezidenta prostě není všechno, jak teď ale možná poznají i republikáni.

20:00 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Jedním z horkých témat před volbami do kongresu bylo přistěhovalectví. Prezident Donald Trump často ve svých projevech často varoval před karavanou migrantů, která míří k americkým hranicím. Jak se změnil přístup Bílého domu k migrantům za Trumpovy vlády? 

19:39

Jak známo, o peníze jde až v první řadě. Letošní volby do Kongresu se staly nejdražšími v historii. Podle součtu, který ještě není úplný, se v reklamní kampani protočilo přes 5 miliard dolarů, více než tři čtvrtiny za televizní a rozhlasové spoty a zbytek na internetu. O celkově je to podle webu OpenSecrets o třetinu více než před volbami do Kongresu v roce 2014.

19:10

Program amerického prezidenta v den voleb do Kongresu má pouze jednu nekonkrétní položku. Během takzvaného "výkonného času" Trump často tweetuje. Případné schůzky navíc nemusí psát do oficiálních záznamů, upozorňují na Twitteru novináři Politico a New York Times.

18:45

V textu, který vyjde zítra v Hospodářských novinách, píšu o ostrém rozštěpení současné Ameriky. Zde je ukázka.

Pětatřicetiletá Anne brzo ráno odvolila v Sykesville v Marylandu. Spěchala zpět do práce, ale otázka, zda volby mohou něco změnit na ostrém rozdělení USA, ji zastavila v poklusu k autu.

"Obávám se, že ne. V létě jsme byli s manželem v Norsku a teprve tam jsme pochopili, v jakém jsme průšvihu. Vím, že v Evropě máte také své problémy, ale atmosféra tady u nás je horší," říká Anne.

Podle průzkumu pro stanici NPR se čtyři z pěti Američanů obávají, že současná nevraživá společenská atmosféra v budoucnu může vyústit v násilí.

18:29

Bývalý americký viceprezident Joe Biden řekl, že by byl překvapený, pokud by demokraté nezískali většinu ve Sněmovně reprezentantů. Jde podle něj o jedny z nejdůležitějších voleb v jeho životě, když nepočítá prezidentské.

"Tyhle volby jsou o charakteru této země," řekl Biden novinářům po odevzdání svého hlasu ve městě Wilmington ve státě Delaware. Odhaduje, že demokraté získají nejméně šest guvernérů.

18:11

Pokud bychom věřili historickým statistikám, čekala by dnes republikány těžká prohra. Popularita prezidenta Donalda Trumpa je zaklesnutá pod 50 procenty, aktuálně ho pozitivně hodnotí 44 procent voličů. A jak vyplývá z přehledu, který sestavil list Washington Post, s takto špatným hodnocením prezidentova strana ve sněmovně (House) vždy ztrácela křesla. A připomeňme, že demokratům by dnes stačilo jen 23 křesel, aby převzali sněmovnu.  

Foto: Washington Post
17:28

Americký prezident Donald Trump volební den stráví v Bílém domě mimo zraky veřejnosti ve společnosti svého politického týmu, rodiny a přátel. Trump se vrátil do Washingtonu časně ráno z předvolebních shromáždění ve státech Ohio, Indiana a Missouri.

On i jeho manželka Melania využili možnosti předčasného hlasování a svůj hlas odevzdali v New Yorku již před několika týdny, informoval Bílý dům.

Trumpova mluvčí Sarah Huckabeeová Sandersová podle agentury AP uvedla, že prezident dnes bude vyřizovat telefonáty, sledovat hlasování do Kongresu i výběr guvernérů a bude mít schůzku se svými poradci. Později bude ve své rezidenci v Bílém domě sledovat výsledky voleb s manželkou a přáteli.

Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump | Foto: Reuters
17:13 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Přečtěte si rozhovor se Suzanne Nosselovou, šéfkou neziskové organizace PEN America, která bojuje za obranu svobody slova.

17:00

Nabízíme shrnutí dosavadních událostí amerického volebního dne:

  • Před polednem pražského času se v USA otevřely volební místnosti.
  • Američané zvolí všech 435 členů Sněmovny reprezentantů a třetinu Senátu. Poprvé zhodnotí politiku prezidenta Donalda Trumpa.
  • Pokud by ve volbách zvítězili opoziční demokraté, znamenalo by to pro Trumpa velké komplikace. Mohli by mu blokovat návrhy zákonů.
  • Jaké výsledky předpokládají volební projekce? Ve Sněmovně reprezentantů by podle odhadů měli vyhrát opoziční demokraté. Většinu v Senátu by naopak mohli udržet Trumpovi republikáni.
  • Výsledky budou známé ve středu brzy ráno pražského času.
  • Volební místnosti po Spojených státech hlásí vysokou volební účast.
  • Ruští trollové před volbami do amerického Kongresu šířili extremistické informace a provokovali publikováním zpráv rozdělujících americkou společnost. Ve srovnání s prezidentskými volbami v roce 2016 přitom využívali chytřejší taktiku.
  • Z dnešních voleb mimo nového složení Kongresu vzejdou také guvernéři ve 36 státech a třech teritoriích, starosta Washingtonu nebo noví zástupci ve státních zákonodárných sborech.
Americké kongresové volby 2018
Americké kongresové volby 2018 | Foto: Reuters
16:36 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Nevyznáte se v systému amerických kongresových voleb? Jaký bude mít dnešní hlasování vliv na vládu prezidenta Donalda Trumpa? Přečtěte si náš stručný přehled. 

16:26

Spojené státy čekají vysokou volební účast. V některých volebních místnostech musí lidé čekat i více než hodinu.

16:14

Agentura AP přináší příběh jedné z voliček. "Probudila jsem se sice rozbolavělá, ale řekla jsem si, že se vypravím ven a odvolím," cituje agentura 74letou Claru Swallowsovou z Indiany, dřívější voličku republikánů, která však nyní volí demokraty. Říká, že jí vadí, jak Trump rozdmýchává etnické a rasové napětí. "Jsem tady, abych dala najevo, že nenávist nezvítězí," prohlásila.

Trump se do poslední chvíle kampaně snažil podporovat republikánské kandidáty a mobilizovat své příznivce kontroverzním tématem migrace. Ve státě Montana přišla republikány podpořit 55letá Jennifer Ragerová. Nechce, aby Trump měl komplikace kvůli případnému posílení demokratů v Kongresu USA. "Víte, mám takový dojem, že se opravdu snaží odvádět dobrou práci a chránit naši zemi," uvedla.

16:09

Náš zpravodaj Daniel Anýž přímo z USA:

"Už potřetí za sebou - po volbách do Kongresu v letech 2010 a 2014 - jsem navštívil stejné volební místo na střední škole v Sykesville v Marylandu. Parkoviště plné, fronta na chodbě před volební místností, na první pohled velký zájem - přinejmenším opticky větší než v předchozích případech. A potvrzují to i počty předem odevzdaných hlasů, což umožňuje celkem 33 států a Washington, D.C. Konkrétně v Marylandu jich bylo dvakrát více než v roce 2014. Celkově za USA to bylo ke včerejšku 36 milionů, v roce 2014 jen 27 milionů."

Daniel Anýž
Daniel Anýž | Foto: Matej Slávik
15:58

Prezident Donald Trump se netají tím, že dnešní kongresové volby jsou hlavně referendem o něm a jeho politice. Za dva roky ve funkci musel řešit spoustu problémů. Jedním z nich byla i kauza s pornoherečkou Stormy Daniels. 

V roce 2011 - tedy v době, kdy už byl Trump ženatý se současnou první dámou Melanií - měl mít s pornoherečkou poměr. Prezident to sice vehementně popíral, před časem ale jeho osobní právník Michael Cohen přiznal, že porušil zákon, když pomáhal s přípravou finančních dohod se Stormy Daniels. Ženě měl vyplatit 130 000 dolarů výměnou za mlčení o milostné aféře.

15:50

Americký server FiveThirtyEight odhaduje, že demokraté mají více než 85procentní šanci na vítězství ve Sněmovně reprezentantů. Republikáni by měli naopak udržet většinu v Senátu. Server jim dává 81procentní šanci.

15:40 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Ještě ani neskončily volby do Kongresu a Trump už zbrojí na další. Na volby za dva roky, ve kterých chce obhájit post prezidenta USA.

15:36

Jaké je dnešní nejhledanější heslo na Googlu ve Spojených státech? "Dónde votar", tedy ve španělštině "Kde volit".

15:16

"Ve dvou uplynulých předvolebních týdnech v USA se mi zdálo, že tentokrát jsou to ženy, kdo více žije politikou. A potvrzuje to i rekordní počet žen, které dnes kandidují do Kongresu," hlásí náš zpravodaj z USA Daniel Anýž. "Do Sněmovny reprezentantů je to 237 kandidátek, z toho 185 za demokraty. Do Senátu 23, z toho 15 demokratek. Trump je evidentně silné politické afrodiziakum."

15:05 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Kim Čong-un, královna Alžběta i Kanye West. Podívejte se na video z klíčových okamžiků Trumpovy vlády.

Kim, královna Alžběta i Kanye West. Sledujte klíčové momenty dvou let vlády Donalda Trumpa

Americký prezident Donald Trump na mítinku s voliči ve městě Chattanooga.
2:14
Kim, královna Alžběta i Kanye West. Sledujte klíčové momenty dvou let vlády Donalda Trumpa | Video: Reuters, František Grossmann
14:41

Někteří američtí politici už taky byli volit. Například senátor Bob Menendez, který obhajuje svou funkci v New Jersey. Podle stanice CNN mu šlape na paty republikán Bob Hugin, přesto se očekává vítězství Menendeze. Republikáni vyhráli senátní volby v New Jersey naposledy v roce 1972.

14:21

Na východním pobřeží USA prší. Špatná zpráva pro demokraty, v ošklivé dny mívali jejich voliči v minulosti nižší volební účast. Ale to je zkušenost z dob, kdy mezi bohatšími republikány bylo více aut. Dnes už to může být jedno.

Sykesville, Maryland, Spojené státy. Volby do Kongresu 2018.
Sykesville, Maryland, Spojené státy. Volby do Kongresu 2018. | Foto: Daniel Anýž
14:00

Některé firmy ve Spojených státech nabízejí slevu na odvoz k volebním urnám. Například koloběžkový start-up Lime daruje lidem 30 minut jízdy zdarma, když zadají správný kód, informuje televizní stanice NBC.

13:24

Podívejte se na současné složení Sněmovny reprezentantů a Senátu. Američané dnes zvolí celou Sněmovnu a třetinu Senátu.

13:10

Američané sdílí fotografie z volebních místností. V mnoha z nich se po ránu tvoří fronty. Snímek z hlasování ve Virginii:

13:00

Americká televize CNN zveřejnila nový odhad výsledků voleb. Vyplývá z něj následující:

  • Republikáni ztratí většinu ve Sněmovně reprezentantů: 227 křesel získají demokraté, 208 pak republikáni (k většině je potřeba 218 křesel).
  • Pokud by se předpověď CNN potvrdila, znamenalo by to velké problémy pro administrativu Donalda Trumpa. Demokraté se totiž netají tím, že by v případě vítězství ve volbách blokovali Trumpovy návrhy zákonů.
  • Senát, druhou komoru amerického Kongresu, by měli podle propočtu CNN uhájit republikáni, kteří v něm nyní drží těsnou většinu 51 křesel ze 100.
  • Připomínáme, že Američané v dnešních volbách zvolí všech 435 členů Sněmovny reprezentantů a obmění třetinu Senátu.
Foto: Reuters
12:48

O co vlastně ve volbách jde a o čem všem lidé hlasují? Podívejte se na přehled pro "Neameričany".

12:36

Zatímco Američané volí do Kongresu, k jejich jižní hranici s Mexikem míří početná karavana ze Střední Ameriky. První vlna migrantů už v pondělí dorazila do Mexico City.

Právě migrace se stala hlavním tématem kampaně republikánů před kongresovými volbami. Konkrétně prezidenta Donalda Trumpa, který si počínal podobně i před prezidentskými volbami v roce 2016. Opoziční demokraté mu vyčítají, že podle nich používá téma migrace jako lákadlo na republikánské voliče.

12:15

Vedlejší efekt kongresových voleb - referenda o marihuaně, nevěstincích i daních. Přečtěte si v reportáži Daniela Anýže.

12:10

Nejsilnější vlna výsledků se očekává ve středu po jedné hodině ranní středoevropského času, nicméně první odhady podle průzkumů u volebních místností lze podle amerických médií očekávat už kolem půlnoci. 

11:58

První volební místnosti se v USA otevřely ve Vermontu v 11 hodin našeho času. Lidnaté státy na východním pobřeží volí od 6 nebo 7 hodin ráno místního času (12 nebo 13 hodin našeho času).

Volební místnosti v Texasu se otevřou ve 14 hodin našeho času. Lidé z Kalifornie volí od 16 hodin našeho času.

11:50

Propočet prestižního britského týdeníku The Economist. V jakých okrscích mají větší šance republikáni a kde pravděpodobně vyhrají demokraté?

11:44

V systémech hlasování a voličské registrace se objevily problémy, které však podle agentury AP pramení spíš z vadných organizačních a byrokratických procedur a závad hlasovací techniky, než že by šlo o pokusy cizích států o kybernetické útoky.

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti označilo dnešní volby za nejbezpečnější v dějinách USA. Devadesát procent volební infrastruktury je zajištěno speciálními senzory, které upozorňují na jakýkoli podezřelý internetový provoz.

11:36

Ruští trollové před dnešními volbami do amerického Kongresu šířili extremistické informace a provokovali publikováním zpráv rozdělujících americkou společnost.

Ve srovnání s prezidentskými volbami v roce 2016 přitom využívali chytřejší taktiku, aby se vyhnuli mazání účtů na sociálních sítích a zásahům amerických úřadů. Agentuře AP to řekli experti z amerických bezpečnostních složek.

Podle dnešní zprávy ministerstva vnitřní bezpečnosti nebyly zaznamenány přímé útoky na volební infrastrukturu v USA. Destrukční informační ofenziva Moskvy ale podle expertů pokračuje a je stále promyšlenější.

"Rozhodně nesložili ruce do klína," komentoval hybridní útoky Moskvy Graham Brookie, ředitel Laboratoře pro digitální forenzní výzkum. Rusové se podle něj časem přizpůsobili silnějšímu tlaku amerických úřadů na podchycení nepřátelských vlivových operací.

Foto: Shutterstock
11:30 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Těsně před volbami se na pultech amerických knihkupectví začala prodávat nová kniha americké novinářské legendy Boba Woodwarda, která prezidenta Trumpa popisuje jako tvrdohlavého hlupáka. Připomeňte si nejvýbušnější pasáže z knihy.

11:22

Přehledná mapa, v kolik hodin místního času se v jednotlivých státech uzavírají volební místnosti. Agentura Bloomberg zároveň odhaduje, že do 23 hodin newyorského času (5 hodin ráno pražského času) bude známé, která strana ovládne Kongres.

11:17

Kdo má větší šanci na vítězství ve volbách?

Předvolební průzkumy upozorňují, že volby mohou být velmi těsné, píše americký list The Washington Post. Opoziční demokraté mají větší šanci na získání většiny ve Sněmovně reprezentantů, republikáni pak mohou udržet většinu v Senátu.

Podle nedělního průzkumu veřejného mínění, který si nechaly zpracovat deník Washington Post a televizní stanice ABC, podporuje 50 procent registrovaných voličů demokratické kandidáty do Sněmovny reprezentantů, 43 procent voličů pak kandidáty republikánů.

Připomeňme ale, že průzkumy nedokázaly předpovědět vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách v roce 2016.

11:14

Přečtěte si předvolební reportáž z Pensylvánie, státu, který může být pro výsledek voleb klíčový.

11:09

Kongres - Sněmovnu reprezentantů i Senát - nyní ovládají republikáni prezidenta Donalda Trumpa. Pokud by převahu ztratili, znamenalo by to pro Trumpovu administrativu velké problémy. Opoziční demokraté by mohli blokovat prezidentovy návrhy zákonů.

Foto: ČTK
11:04

Kam Američané dnes volí?

Američané budou ve volbách vybírat nově složení 435členné Sněmovny reprezentantů. Zvolí i třetinu stočlenného Senátu. Z voleb vzejdou také guvernéři ve 36 státech a třech teritoriích, starosta Washingtonu nebo noví zástupci ve státních zákonodárných sborech.

Voliče také čeká série referend, například o legalizaci marihuany, nevěstincích nebo daňových otázkách.

11:00 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Dobrý den, vážení čtenáři, zdravíme vás z pražské redakce Aktuálně.cz a vítáme vás u on-line přenosu k americkým kongresovým volbám.

Zahraničí Reuters ČTK Zahraničí, Reuters, ČTK
Aktualizováno 7. 11. 2018 22:11
 

Právě se děje

Další zprávy