Druhý muž ČSSD Jiří Zimola oznámil, že končí ve vedení strany. Z boje neutíkám, dodal

Domácí Kateřina Frouzová Domácí, Kateřina Frouzová
Aktualizováno 7. 11. 2018 15:44
První místopředseda ČSSD Jiří Zimola složil ve středu odpoledne funkci druhého muže sociální demokracie. Oznámil to na tiskové konferenci v Lidovém domě. "Nemohu jinak než odejít z funkce, z níž nemohu nic změnit. Pokud si to někdo bude vykládat jako zbabělost, tak ať," prohlásil.
Jiří Zimola. | Video: ČTK

"Slýchal jsem v poslední době ze Senátu, od některých hejtmanů, dokonce od jednoho ministra, že Zimola je příčinou nejednoty strany a způsobuje nedůvěryhodnost ČSSD u voličů a měl by zvážit rezignaci na funkci prvního místopředsedy. S odstupem několika dní, po pečlivém zvážení a konzultaci se svými sympatizanty jsem se rozhodl vyslyšet tyto výzvy a oznamuji rezignaci na funkci," řekl Zimola ve středu odpoledne novinářům v Lidovém domě.

"Byl jsem zosobněním naděje řadových členů ČSSD po výprasku ve volbách v roce 2017. Jakákoliv razantní změna v ČSSD je ale při současném rozdělení sil ve vedení strany nemožná mise," kritizoval Zimola vedení strany.

Ujistil však, že je dvacet let v sociální demokracii, její hodnoty jsou mu blízké a ze strany proto neodchází. "Neutíkám z boje, zůstávám členem ČSSD," uvedl. Dodal, že nyní nemá ambice kandidovat na březnovém sjezdu na předsedu strany. Je však zvědavý, jak vedení strany na sjezdu obhájí svoji současnou politiku.

Šéf ČSSD Jan Hamáček řekl, že ho Zimolovo rozhodnutí překvapilo. "Ale nezbývá mi než jej respektovat. Děkuji mu za půl roku společné práce ve vedení ČSSD. Věřím, že i jako řadový člen bude dál usilovat o jednotnou sociální demokracii, která znovu dokáže oslovit a získat ztracené voliče," uvedl pro Aktuálně.cz.

Zimola čelí ve straně dlouhodobé kritice z řad lidí, kteří jsou v předsednictvu, i členů ústředního výkonného výboru. Výbor naposledy jednal před několika málo týdny v Hradci Králové. Zástupci ČSSD tam Zimolovi vytýkali, že veřejně kritizuje stranu, a také to, že je jednou z klíčových postav vnitrostranické opoziční platformy Zachraňme ČSSD.

Už v Hradci Zimola chtěl, aby kolegové hlasovali o tom, zda mu důvěřují. To však výbor odmítl, protože bylo jasné, ze by Zimola důvěru nezískal. Na plénu totiž na jeho straně stálo sotva pár jedinců.

Podle oponentů Zimola zhoršuje pověst strany, když vyostřuje spory mezi členy. Části také vadí jeho blízké vazby na prezidenta Miloše Zemana, který sociální demokracii před loňskými parlamentními volbami kritizoval. ČSSD ve volbách propadla na historické polistopadové minimum.

Prvním místopředsedou byl od února

Zimola v únoru letošního roku neúspěšně kandidoval na post šéfa sociálních demokratů, porazil ho ale Jan Hamáček. Zimola se poté stal 1. místopředsedou strany a vystřídal tak Milana Chovance.

Od roku 2008 byl jihočeským hejtmanem, odstoupil loni v dubnu v důsledku aféry kolem stavby rekreačního domu; po volbách na podzim 2013 získal poslanecký mandát, v březnu 2014 ale ze sněmovny odešel; od roku 2010 byl členem stínové vlády ČSSD, nejprve měl na starosti místní rozvoj, později životní prostředí.

Zimola se také účastnil takzvaného lánského puče, kdy po volbách do sněmovny v říjnu 2013 patřil mezi účastníky tajné schůzky u prezidenta Miloše Zemana v Lánech. Část vedení ČSSD se pokusila odstavit předsedu strany Bohuslava Sobotku od vyjednávání o vládě, předsednictvo k tomu dokonce přijalo usnesení. Zimola později svou účast označil za chybu.

VIDEO: Snad nás ANO nebude podvádět s jinými, řekl Zimola

Od našeho volebního propadu říkám, že se můžeme rehabilitovat jen ve vládě, nemám důvod Babišovi nevěřit, o dohodě mezi ANO a KSČM nic nevím | Video: Martin Veselovský, DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy