Analýza Zola Mikeša: Víťazstvo Demokratov schladí Trumpa
7.11.2018 16:00
akt. 29.10.2019 06:11

Analýza Zola Mikeša: Víťazstvo Demokratov schladí Trumpa

Zdroj: TASR/AP
Uložiť článok
Skutočnosť, že Demokrati po kongresových voľbách v USA získali v Snemovni reprezentantov väčšinu, sťaží Trumpovi uskutočňovanie jeho politických plánov. A to hneď v niekoľkých oblastiach. Nič na tom nemení ani fakt, že v Senáte Republikáni naopak posilnili.

Výsledky Kongresových volieb neprekvapili, americkí voliči skutočne vystavili „stopku“ Trumpovi v Snemovni Reprezentantov. Na druhej strane, Senát si Republikáni udržali aj vďaka tomu, že Demokrati museli obhajovať 26 z 35-ich kresiel, do ktorých sa volilo.

Senát v rukách Republikánov

Skutočnosť, že horná komora Kongresu zostala v rukách Republikánov, znamená pritom jednu veľmi podstatnú výhodu. Trumpovi pravdepodobne prejdú jeho nominácie konzervatívnych sudcov do Najvyššieho súdu USA.

To môže znamenať zvrat pri opätovnom nastolení legálnosti potratov, ktorá „leží v žalúdku“ práve tých najkonzervatívnejších Trumpových voličov. Čo to znamená, ak majú na Najvyššom súde USA prevahu republikánmi zvolení konzervatívni sudcovia, zistil na vlastnej koži Al Gore, pri „nerozhodnom“ výsledku s G. W. Bushom v roku 2000.

Pri voľbách v roku 2020 by sa táto situácia mohla zopakovať.

Repubikánmi ovládaný Senát nemusí súhlasiť ani s prípadným odvolávaním prezidenta, ak by sa dokázalo, že konal protiprávne napríklad pri spolupráci s Ruskom v predchádzajúcich prezidentských voľbách.

Hrozí Trumpovi zvrhnutie? Čo znamená jeho prehra v parlamentných voľbách pre Slovensko? Odpovedá zahraničnopolitický redaktor Aktualít Pavol Štrba. Pustite si náš podcast (od 9.40):

Čo znamená víťazstvo Demokratov v Snemovni

Dáva im možnosť zablokovať množstvo zákonov z dielne Donalda Trumpa. Keď prezident navrhne zákon, musí ho schváliť tak Senát ako aj Snemovňa reprezentantov.

Doteraz mali v rukách obe komory Kongresu Republikáni. S nimi sa Trump, ktorý kandidoval práve za Republikánov, dohodol určite ľahšie, než tomu bude v prípade Demokratov, jeho politických súperov.

Po víťazstve v Snemovni môžu podľa CNN Demokrati zablokovať Trumpove zákony hlavne v oblasti imigračnej reformy, obchodných dohôd či daní.

A to môže znamenať napríklad koniec stavby múra oddeľujúceho USA od Mexika. Alebo stop novým drastickým zákonom proti imigrantom, ktorými sa Trump „preslávil“ počas svojich prvých dvoch rokov v Bielom Dome. 

Nancy Pelosiová, líderka Demokratov v Snemovni, sľúbila, že ich víťazstvo bude pre USA znamenať „nové časy“.

Prezidentské výnosy 

Pravda, je možné, že Demokrati plody svojho víťazstva nebudú môcť plne vychutnať. To v prípade, ak sa Trump rozhodne vládnuť tzv. prezidentskými výnosmi, ktoré mu nemusí schvaľovať nikto.

Tento nedemokratický – ale v USA zákonný – spôsob vládnutia však môže nahnať ďaľších voličov do tábora Demokratov. A to by sa mohlo stať pre Trumpa osudným v prezidentských voľbách v roku 2020. 

Nie, tieto kongresové voľby Trump len veľmi ťažko „predá“ ako svoje víťazstvo. Napriek tomu, že sa o to neustále pokúša .

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.