Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Lesba, jež bojovala v oktagonu, bude první ze dvou indiánek v americkém Kongresu

Svět

  20:00
HOUSTON/PRAHA - Úterní volby do amerického Kongresu přinesly řadu poprvé. Mezi reprezentanty států ve sněmovně usednou poprvé dvě muslimky, černoška za stát Massachusetts, ale také poprvé v historii i dvě kongresmanky z původního indiánského obyvatelstva.

Sharice Davidsová je jednou ze dvou prvních žen, které kořeny u původních obyvatel ameriky a byly zvoleny do Kongresu. Davidsová je bývalá zápasnice MMA a je také první lesbou zvolenou za Kansas. foto: Reuters

Je gay a používá to v boji proti Trumpovi. Colorado bude mít prvního otevřeně homosexuálního guvernéra v USA

Deb Haalandová ze státu Nové Mexiko se stala vůbec první indiánskou ženou, která zasedla do čela politické strany na státní úrovni. V noci na středu se jí pak povedlo neočekávané. Zvítězila v souboji s republikánskou kandidátkou Janice Arnold-Jonesovou a stala se tak vůbec první ženou původního obyvatelstva Ameriky, která zasedne ve Sněmovně reprezentantů.

Sedmapadesátiletá předsedkyně Demokratické strany v Novém Mexiku přivedla demokraty k vládě v západoamerickém státě. Haalandová je letitou aktivistkou a vedla na americké poměry značně progresivní kampaň. Slibovala zdravotní pojištění pro všechny, minimální mzdu 15 dolarů a také se zasazovala o odvolání prezidenta Donalda Trumpa z funkce.

Haalandová se však o své prvenství bude nakonec muset dělit. Společně s ní se totiž do Kongresu dostala i demokratická kandidátka indiánského původu Sharice Davidsová. Ta se zároveň stala i první otevřeně homosexuální kongresmankou za stát Kansas.

Advokátka Davidsová, která ještě před pár lety zápasila jako bojovnice v oktagonu v rámci smíšených bojových sportů, porazila svého protivníka, republikána Kevina Yodera téměř dvouciferným rozdílem.

„Dnes dali kansaští voliči ‚padáka‘ spojenci Donalda Trumpa a nahradili ho průkopnickou LGBTQ lídryní, která říkala pravdu po celou dobu kampaně,“ uvedla pro televizi NBC bývalá starostka města Houston Annise Parkerová.

„Sharice si získala srdce voličů tím, že nám neustále předkládala pozitivní agendu a vysvětlovala, jak to, že je LGBTQ žena indiánského původu, ovlivnilo její pozice a hodnoty,“ dodala Parkerová.

Demokratická kongresmanka Deb Haalandová se stala jednou ze dvou žen zvolených...
Sharice Davids během předvolební debaty ve státě Kansas.

Podobně jako Haalandová se Davidsová stavěla k otázce zdravotního pojištění, nebo i zbrojních průkazů. Jako součást programu chce prosadit, že úřady budou na útoky střelnými zbraněmi reagovat jako na ohrožení veřejného zdraví. Negativně se stavěla i k novému daňovému zákoníku prezidenta Trumpa, ze kterého značně benefitovaly bohatší vrstvy, ačkoliv prezident slíbil, že jeho program pomůže střední třídě.

Další prvenství mají na svém kontě demokratky Rashida Tlaibová a Ilhan Omarová ze států Michigan a Minnesota, které se staly prvními muslimskými ženami ve Sněmovně reprezentantů. Dvaačtyřicetiletá Tlaibová pochází z Detroitu, do USA přišli její palestinští rodiče. Dějiny psala již v roce 2008, kdy se jako první muslimka dostala do sněmovny státu Michigan. Šestatřicetiletá Omarová pochází ze Somálska, odkud její rodina utekla před občanskou válkou, když jí bylo osm.

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...