Na sídlisku likvidujú zhorenisko bývalej školy. Ľudia sa boja nebezpečného azbestu
8.11.2018 00:00
akt. 29.10.2019 06:11

Na sídlisku likvidujú zhorenisko bývalej školy. Ľudia sa boja nebezpečného azbestu

3fotky v galérii
Zdroj: Aktuality.sk
Uložiť článok
Ľudia sa boja, že azbest môžu vdýchnuť deti zo škôl, ktoré sú okolo staveniska hneď tri.

Polroka čakali obyvatelia sídliska SNP v Považskej Bystrici, kým im z ulice odpracú ruiny po ničivom požiari bývalej školy.  Budova, ktorá už bola nejaký čas prázdna, ľahla v apríli popolom.  Požiar pravdepodobne založil podpaľač.

Miestnym ľuďom sa však vôbec nepáči, akým spôsobom ruiny likvidujú.  Stará budova mala totiž izoláciu z nebezpečného azbestu.

Na prípad nás upozornil obyvateľ sídliska, ktorý ako tvrdí, sa na to nemôže pozerať. Neďaleko zhoreniska sa totiž nachádza základná škola a dve materské škôlky.

„Firma, ktorá to likviduje, vôbec nezabezpečila okolie. Podľa mňa nedodržujú predpisy, ktoré sú stanovené na likvidáciu nebezpečných odpadov,“ myslí si svoje obyvateľ sídliska a vraj nie je jediný. Zvažuje, že sa obráti na políciu s podnetom, že na stavbe dochádza k ohrozeniu zdravia.

Kompetentní už na začiatku prác- pred tromi týždňami, priznali, že k miernemu uvoľňovaniu azbestu určite príde, ale prašnosť nebude taká, aby sa ľudia museli obávať. Ľudí to vraj nemôže nijako ohroziť a práce robí odborne spôsobilá spoločnosť.

Výhrady

Problém s azbestom nastáva, keď sa s ním začne manipulovať, napríklad sa začne brúsiť, búrať, alebo lámať. Azbestové vlákna dostávajú vdychovaním do tela a po rokoch môžu spôsobiť rakovinu pľúc, či pohrudnice.

Keďže majiteľom budovy je štát, likvidáciu zhoreniska zabezpečuje ministerstvo vnútra cez Okresný úrad v Považskej Bystrici. Na práce si cez verejné obstarávanie vybrali firmu Prosol z Bratislavy, štát jej zaplatí 76-tisíc eur.

Ministerstvo ubezpečuje, že pri likvidácii zhoreniska sa postupuje podľa zákona.

„Pri prácach sa bude používať vysokotlakové bevzduchové striekacie zariadenie.  Nebezpečný odpad bude prepravený na skládku nebezpečných odpadov do Budmeríc na základe zmluvy o zneškodňovaní odpadu,“ tvrdí rezort.

Kompetentní na jednej strane ubezpečujú, že ľudia sa nemajú čoho obávať. Firmu, ktorú si vybrali, sme však nenašli v zozname spoločností, ktoré môžu s azbestom nakladať.

Tento zoznam vedie Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorý firmám a podnikateľom vydáva aj oprávnenia na odstraňovanie azbestu.

Dodatočne sme sa od ministerstva dozvedeli, že likvidáciu zhoreniska robí subdodávateľsky iná firma - EISEN s r.o. Táto firma oprávnenie od ÚVZ má.

Kontrola na zhorenisku

Po našich otázkach sa na miesto išiel pozrieť regionálny úrad verejného zdravotníctva. Tvrdí, že azbest bol odstránený počas druhého týždňa prác.

„Podľa plánu práce bola po ukončení prác vykonaná dekontaminácia kontrolovaného pásma absorbčným prípravkom na zachytenie voľne poletujúcich azbestových vlákien. Až po odstránení materiálu obsahujúceho azbest došlo k demolácii betónových základov stavby, ktoré sa spolu s ostatným stavebným materiálom odstraňujú ako ostatný odpad aj za pomoci bagra,“ uviedla regionálna hygienička Renata Beníková.

Obyvateľ sídliska však už počas prvého týždňa prác natočil, ako sa bager zahryzáva do zhoreniska - podľa jeho slov naberal azbest spolu s ostatným odpadom.  

„Ak je to azbest tak bol porušení postup práce, určite to nemali takto búrať, nemalo to byť zmiešané s tehlami. Kusy azbestu treba jednoznačne vyzbierať ručne, oddeliť nebezpečný odpad od normálneho,“ hovorí odborník na odstraňovanie azbestu, ktorý chce ostať radšej v anonymite.

Ak to podľa neho však bolo tak, že sa azbest nedal povyberať, potom odpad mali nakladať do veľkokapacitných uzavretých kontajnerov, zastriekavať ho počas nakládky a odviesť do zneškodňovacieho zariadenia ako sutinu kontaminovanú azbestom.

Samotná firma EISEN tvrdí, že azbest zo zhoreniska bol čiastočne stabilizovaný a uložený na skládku nebezpečných odpadov v súlade so zákonom.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Aktuality.sk Plus
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.