Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Nejsem tak hloupý“. Princ Charles promluvil o budoucím kralování

Autor: ČTK, AKu - 
8. listopadu 2018
13:02

Pokud se princ Charles, následník britského trůnu, stane králem, nebude zasahovat do záležitostí, které mu leží na srdci. Charles to řekl v rozhovoru s britskou rozhlasovou a televizní společností BBC, která připravila dokument k jeho sedmdesátým narozeninám. Připomněl, že role krále je naprosto odlišná od jeho současného postavení prince z Walesu.

 Princ Charles, který 70. narozeniny oslaví příští středu, se v uplynulých desetiletích veřejně vyjadřoval zejména k otázkám ochrany životního prostředí nebo k sociální problematice.

„Myšlenka, že se podobným způsobem budu chovat i po případném nástupu na trůn, je naprosto nesmyslná, protože obě situace jsou zcela odlišné,“ řekl BBC.  „Nejsem tak hloupý,“ dodal. Agentura DPA připomněla, že Charlesova matka, královna Alžběta II., se striktně vyhýbá politickým tématům.

Británie je konstituční monarchií, kde panovník nemá prakticky žádnou politickou moc a jeho povinností je být neutrální.

Aktivního přístupu nelituje

Charles uvedl, že jako král by dodržoval zvyklosti. Nicméně svůj aktivní přístup k záležitostem, které mu dělají těžkou hlavu, obhajuje a říká, že na některé své  „vměšování“ je pyšný. Se svojí nadací Prince´s Trust například pomáhá mladým lidem z problematických městských lokalit získat vzdělání a práci.

Charlesova manželka Camilla o princovi z Walesu v dokumentu prohlásila, že "by rád zachránil svět".

Video  Svatba Diany a prince Charlese  - YouTube
Video se připravuje ...

zada ( 8. listopadu 2018 17:51 )

Hloupý určitě není, spíše vychytralý a bezcharakterní byl vůči Dianě,tahle vlastnost se v životě nemění. Rozmazlený aristokrat.

spliny ( 8. listopadu 2018 16:43 )

No vida, i takový k.u.r.e.v.n.í.k co má na svědomí smrt Diany může být králem

snehulak ( 8. listopadu 2018 16:39 )

Kdyby to bylo na lidových volbách, Britové by sedmdesátiletého prince zcela jistě zvolili, protože by tam nebyl dalších 50let a dostalo by se i na jeho syny.

mandat ( 8. listopadu 2018 15:24 )

Alzbeta mohla davno odejit.Mozna, ze se Charles ani toho nedozije.Chudak,dostane se na trum mozna v 75 nebo v 80 letech.To bude bomba, fakt.

Zobrazit celou diskusi