"Nikdy nepřemýšlíte. Jste strašný člověk." Takhle Donald Trump válčí s novináři

Zahraničí Zahraničí
8. 11. 2018 15:11
Americký prezident Donald Trump na středeční tiskové konferenci po kongresových volbách slovně napadl novináře Jima Acostu z televizní stanice CNN. "Jste drzý a strašný člověk, CNN by se za vás měla stydět!" prohlásil na adresu reportéra, který nechtěl odevzdat mikrofon. Není to zdaleka poprvé, co se Trump do novinářů opřel. Často je označuje za šiřitele fake news (lživých zpráv) a nepřátele lidu. Připomeňte si některé z jeho slovních útoků na média.
Novinář Jim Acosta ze CNN
Novinář Jim Acosta ze CNN | Foto: Reuters

"Položte ten mikrofon."

"To stačí, položte ten mikrofon," řekl nazlobený prezident Spojených států Donald Trump novináři z televize CNN Jimu Acostovi (na fotografii), který se na středeční tiskové konferenci dožadoval odpovědí na několik otázek. Trumpovi se podle jeho reakce, která následovala, dotazy příliš nezamlouvaly - Acostu zajímalo, proč v závěru kampaně před kongresovými volbami označoval karavanu migrantů mířící do USA za invazi a ptal se také na vyšetřování ohledně údajného vměšování Ruska do prezidentských voleb.

Prezident reportéra nazval "neslušným a hrozným člověkem", za kterého by se CNN měla stydět. Trumpova asistentka se v jeden moment dokonce pokusila Acostovi mikrofon vytrhnout z ruky. 

Acosty se na tiskové konferenci, která se konala den po důležitých volbách do Kongresu, zastal kolega Peter Alexander z televize NBC. Alexander ho hájil jako poctivého a pracovitého reportéra. Trump se ale pak obořil i na novináře NBC, když mu řekl: "Upřímně, vás taky zrovna nemusím."

Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersové označila Acostovo chování za "absolutně nepřijatelné". Acosta, který se v jednu chvíli přetahoval s Trumpovou asistentkou o mikrofon, podle ní "vložil ruku na mladou ženu, která se snažila dělat svou práci".

Celý konflikt skončil tím, že Bílý dům až do odvolání odňal zpravodajovi akreditaci. CNN se svého zaměstnance zastala a v prohlášení uvedla, že "tyto prezidentovi pokračující útoky na média zašly příliš daleko". Se CNN se Trumpem ze všech médií v USA dostává do konfliktu zřejmě vůbec nejčastěji. 

 

Právě se děje

Další zprávy