Komise zamítla Tereze změnu pohlaví kvůli jménu. Je to ponižující, říká transsexuálka

Barbora Němcová Barbora Němcová
8. 11. 2018 17:43
Tereza Španihelová se narodila jako muž, od dětství ale cítila, že je ženou. Poslední čtyři roky prochází přeměnou pohlaví a koncem října předstoupila před ministerskou komisi, která schvaluje finální operaci genitálií. Komise ale její žádost o změnu pohlaví zamítla. Důvod uvedla jediný: nezměnila si své mužské jméno Jakub na neutrální. Potřebné razítko přitom komise v minulosti dala i těm, kdo neutrální jméno neměli.
Tereza Španihelová bývala dříve Jakubem.
Tereza Španihelová bývala dříve Jakubem. | Foto: Archiv Terezy Španihelové

"Není naplněn požadavek Real-life experience testu, kdy pacientka nemá provedenu matriční změnu jména na neutrální," stojí v rozhodnutí komise, které má Aktuálně.cz k dispozici.

Zákon přitom podobnou podmínku o neutrálním jméně (například Alex Nováků) nestanovuje, vyžaduje pouze, aby "byla jednoznačně stanovena porucha sexuální identifikace a prokázána schopnost žít trvale jako osoba opačného pohlaví". Někteří transsexuálové tak komisí "prošli" s původním jménem.

Španihelová, která se živí natáčením a focením svateb a dalších akcí, je už tři roky vedena jako transsexuál, čtyři roky vystupuje pod dívčím jménem, má odstraněné vousy a podstoupila plastickou operaci prsou. Jméno si však na neutrální změnit odmítá. Chce se jmenovat Tereza, jak si říká už roky.

Real-life experience nebo real-life test

Real-life experience nebo real-life test je období, kdy transsexuál žije plně v preferované roli pohlaví. Cílem RLE je potvrdit, že daná transgender osoba může úspěšně fungovat jako člen daného pohlaví ve společnosti, stejně jako potvrdit, že chce žít jako opačné pohlaví po zbytek svého života.

"Pro mě je neutrální jméno ponižující, mně by spíše uškodilo na psychice. Mé mužské jméno Jakub pro mě nikdy překážkou nebylo," řekla Španihelová s tím, že problém s mužským jménem v dokladech nenastal ani při kontrole policisty nebo na poště. "Vždycky se mě zeptali, jak mě mají oslovovat, a já jim řekla, že slečna Tereza. A nebyl s tím problém," popisuje. Na dokladech si pouze nechala vyměnit fotografii za aktuální.

Španihelové změna jména na neutrální formu přijde zbytečná i z toho důvodu, že v dokladech zůstává po dobu přeměny z muže na ženu či obráceně původní pohlaví, což znamená, že v případě užití oslovení pan/paní je osoba stále titulována původním rodem.

Navíc, po operaci by si stejně změnila jméno z neutrálního na ženské. "Problém je i v několikanásobném měnění dokladů. Je to obrovská komplikace, zvlášť pokud máte firmu, několik účtů a podobně," zdůrazňuje Španihelová. Rodné číslo a označení pohlaví v dokladech se změní až po operaci.

Španihelové, která už s operací v zimě počítala, zamítavé rozhodnutí komise komplikuje i její pracovní život, protože má na příští rok již nasmlouvané zakázky na natáčení a focení. Nyní se obává, že kvůli posunu operace akce nestihne. 

To, co se stalo, je čistá křivda

Nyní se chce Španihelová proti rozhodnutí komise ministerstva zdravotnictví odvolat, případně se obrátí na samotného ministra nebo ombudsmanku. Záležitost je připravena řešit i soudně. "To, co se stalo, je čistá křivda. Já jsem dokázala, že jsem ten real-life test podstoupila," dodává.

Podle ministerstva zdravotnictví je ale změna jména součástí "real-life experience". "Jednou z podmínek pro souhlasné stanovisko Odborné komise pro provádění změny pohlaví transsexuálních pacientů je i real-life experience test, kdy pacient trvale žije ve všech oblastech života v požadované roli. Součástí real-life experience je proto i úřední změna jména na jméno neutrální," upřesnila mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Že podmínka neutrálního jména neplatí plošně, však ukazuje třeba případ transgender modelky Peti Nitky, která získala od komise kladné stanovisko, i když před ni předstoupila se svým původním jménem Petr Nitka. "Nedokázala jsem se ztotožnit se jmény jako Alex nebo Nicky. Proto jsem si jméno nezměnila," vysvětlila modelka, která finální operaci podstoupila tento týden. "Komise se mě na důvody, proč jsem si jméno na neutrální nezměnila, ptala. Já jsem to vysvětlila a povolení k operaci jsem dostala," doplnila Nitka.

K tomu však má ministerstvo zdravotnictví jednoduché vysvětlení: "Komise hodnotí jednotlivé žádosti individuálně podle předem stanovených kritérií," uvedla mluvčí Štěpanyová.

Sexuoložka a psychoterapeutka Hana Fifková ale změnu jména na neutrální podporuje. "Já osobně jsem přesvědčená, a je to založeno především na dlouholeté klinické praxi, že změna jména na neutrální v průběhu procesu změny pohlaví je krok správným směrem a slouží především prospěchu mých klientů," napsala a doplnila, že neutrální jméno je takovým oslím můstkem, pomocí kterého někteří transsexuální lidé oznámí okolí, co se děje.

Podle organizace Transparent, která usiluje o prosazování práv a pozitivních společenských změn ve prospěch transgender a genderqueer osob, je neutrální jméno zbytečným krokem. "Nevidíme důvod, proč by nemělo být možné v procesu tranzice (procesu změny pohlaví, pozn. red.) změnit si jméno hned na finální tvar - neutrální tvar z původního jména často ani dobře vytvořit nejde, je omezený výběr křestních jmen a tvar příjmení končící na -ů nebo -ých je stigmatizující," vysvětlil Viktor Heumann z iniciativy Transparent.

Čeština je genderová

Podobný názor má i expert na gender Zdeněk Sloboda ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR. "Z mého pohledu je podmínka neutrálního jména, kterou čeští lékaři dlouhodobě vyžadují, absurdní. Čeština je genderová, a když mluvíte o jakékoliv osobě, tak neustále vyjadřujete, že jste muž, nebo žena," myslí si Sloboda. "V rámci life testu skoro až závazně (lékaři) těm lidem doporučují, aby měli nějaké neutrální jméno, ale stejně aby o sobě mluvili v nějakém rodě. To nedává moc smysl," doplňuje.

Jako řešení vidí, že by si lidé mohli na matrice změnit pohlaví bez ohledu na jejich fyzický stav. "Desítkám lidí by to mohlo zjednodušit situaci, která je už tak dost těžká," myslí si.

VIDEO: Změna pohlaví? Vyšetření jsou ponižující, jsou to příšerné příběhy, říká trans žena

Nikdy jsem si nedovolila brát vážně, že jsem holka, ale když jsem si to přiznala, měla jsem z toho správný pocit, říká Julie Koubová. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy