5. místo: BMW - 6.269.280 vyhledávání

5. místo: BMW - 6.269.280 vyhledávání

23
Fotogalerie

BMW ukázalo vrchol divize M před premiérou. M8 dostane pohon z M5

Nová řada 8 už vyhlíží svůj vrcholný model. Podívala se na něj divize M a inspirovala se u M5.

BMW řady 8 se bude postupně rozšiřovat jak po motorové, tak karosářské stránce. Dieselový šestiválec doplnil osmiválec M850i. Kupé doplnil kabriolet a chystá se i čtyřdveřové kupé. Nyní je však na řadě, aby se do toho naplno obulo oddělení Motorsport. Protože to je to, na co všichni fanoušci čekají.

BMW před premiérou novinky nabízí první seznámení s novou M8. Zatím nabízí fotky maskovaného prototypu a první informace o technice. O tom, kolik si toho dokážete představit přes fólie prototypu, netřeba diskutovat. Ovšem zřejmých je několik prvků. Například čtveřici koncovek výfuku, větší vstupy vzduchu a boční výdechy však snad každý očekával.

Ohledně motoru zůstává BMW lehce tajnůstkářské. Bavoři však potvrdili, že půjde o vysokootáčkový osmiválec. S největší pravděpodobností tedy o motor z M5. Aby však podpořili spekulace, má mít v řadě 8 více než 600 koní. Standardní M5 jich má z objemu 4,4 litru právě 600, Competition pak 625.

Spojitost s M5 pokračuje i dál v pohonném řetězci. Nechybět bude osmistupňová automatická převodovka a pohon všech kol M xDrive. To znamená, že pokud vypnete elektronické pomocníky, půjde zvolit i čistě zadokolkový režim. Jak je u divize M zvykem, zcela přepracován bude podvozek včetně ramen, snížena váha několika komponent a vyztužena i karoserie.

Nechybí variabilní posilovač řízení opět z M5. Vrtané kotouče s vnitřním chlazením na přední nápravě mají průměr 395 mm a disponují šestipístkovými pevnými brzdovými třmeny. Zadní brzdy jsou vybaveny jednopístkovými plovoucími třmeny a 380milimetrovými kotouči. K dispozici budou i volitelné karbon-keramické brzdy s průměrem 400 mm vpředu a 380 mm vzadu. Standardem budou devatenáctky, za příplatek pak dvacetipalcové disky.

Oficiální premiéra novinky zatím nebyla oficiálně oznámena. Pravděpodobně však nepřijde dříve než do konce letošního roku. Stejně tak není zřejmé, jestli ostrá M verze bude k dispozici i v ostatních karosářských verzích osmičkové řady.

BMW

BMW (zkratka z Bayerische Motoren Werke AG) je německá automobilka, které vznikla v roce 1916. Sídlí v Mnichově. BMW vlastní také značku Mini a patří pod ní i Rolls-Royce Motor Cars.

BMW Řada 1 • BMW Řada 2 • BMW Řada 3 • BMW Řada 4 • BMW Řada 5 • BMW Řada 6/6 GTBMW Řada 7BMW X1 • BMW X2BMW X3BMW X4BMW X5BMW X6BMW X7BMW Z4

Doporučujeme

Články odjinud