Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Moderní vznětové motory jsou čistší než kdy před tím! Potvrzují to nová měření.

Tomáš Dusil
Diskuze (138)
Z prohlášení evropských politiků se zdá, že dieselům zvoní hrana. Ale je tomu skutečně tak? Odborníci stále častěji poukazují na to, že bez dieselů to v budoucnu nepůjde.

Jak se ukazuje, bez moderních vznětových motorů nedokážou automobilky splnit stále přísnější emisní normy. Jak nedávno napsal britský tisk, s odvoláním na vedoucí představitele automobilek, diesel v budoucnu sehraje klíčovou roli dokonce i v centrech měst. Přitom právě tady proti němu v současné době nejvíce zbrojí…

Vývoj stále probíhá, i když…

Že vznětový motor pod kapotou osobního auta v propadlišti dějin hned tak neskončí, dokazují nejen stále častější prohlášení šéfů automobilek, ale také neustávající vývoj. Třeba Renault už představil novou generaci motoru 2.0 dCi coby řadu M9R a dále zcela nový čtyřválec 1.7 dCi, který je výraznou evolucí stávajících motorů 1.6 dCi (R9M). PSA opět inovovalo svoji letitou řadu DW10 coby 2.0 HDi a navíc zmenšilo motor 1.6 HDi na 1.5 HDi. Do toho přicházejí japonské automobilky Mazda a Honda s novými diesely, byť jen pro některé modely (v případě Hondy), a takto bychom mohli pokračovat.

Jiné ovšem, například Fiat-Chrysler prohlašují, že do roku 2022 již nebude v jejich nabídce figurovat žádný vznětový motor. Také Volvo, Suzuki, Subaru či Porsche mají k dieselům do budoucna poněkud rozpačitý přístup.

Čistší než kdykoliv dříve

„Nové vznětové motory jsou zásluhou moderních technologií mnohem čistší než jejich předchůdci,“ vyjádřil se k situaci ohledně dieselů pro britský trh Erik Jonnaert, tajemník Evropské asociace výrobců automobilů ACEA.

Tato organizace podrobila emisním testům v rámci metodiky WLTP asi 270 aut s novými vznětovými motory. V rámci testu potvrdila, že hodnoty emisí, zejména oxidů dusíku a pevných částic, které způsobují rakovinu, jsou v zásadě obdobné při testu v laboratoři i při skutečné jízdě po silnici. Platí to při dodržování zákonných limitů, zejména rychlostních a zároveň při běžném užívání vozidla. Jde o takzvaný reálný jízdní test RDE. Právě ten ukazuje, jak na tom vznětové motory ve skutečnosti jsou a tudíž nejvíce vypovídá o tvorbě množství pevných částic (sazí) a dále oxidů dusíku (NOx)

O 85 procent čistší

Dle vyjádření Evropského sdružení výrobců automobilů ACEA jsou současné vznětové motory, vyvinuté pod diktátem emisní normy Euro 6, přibližně o 85 procent čistší než jejich předchůdci, splňující normu Euro 5. Ta byla v platnosti v letech 2010 až 2014.

Od září tohoto roku navíc musejí všechna nově registrovaná auta splňovat přísnější normu Euro 6.2 (občas nazývaná Euro 6d – temp).

Pro srovnání - třeba limitní hodnoty oxidů dusíku klesly při přechodu z emisní normy Euro 5 na Euro 6 u dieselů z 0,180 g na kilometr na pouhých 0,080 g/km. To je o celý řád méně. Mezní podíl pevných částic se ale nezměnil.

Diesel „chrání“ planetu

I v případě, že by moderní vznětové motory nevykázaly tak nízké emise oxidů dusíku a pevných částic, mají pro ochranu životního prostředí ještě minimálně jednu výhodou. Tou je v porovnání s benzinovými motory nižší produkce oxidu uhličitého (CO2).

Oxid uhličitý sice není přímo jedovatý. Ostatně je to plyn, který vydechujeme a jenž zároveň slouží jako potrava pro rostliny při fotosyntéze a tedy tvorbě kyslíku. Jeho nadměrné množství má však za následek oteplování zemského povrchu vinou takzvaného skleníkového efektu.

Jak to s dieselem nakonec dopadne, ukáže nejbližší budoucnost. Jedno však je jisté už dnes. A sice, že díky nové metodice měření emisí WLTP má diesel v osobních autech opět šanci. Bohužel jeho budoucnosti moc nenahrávají ani samotní politici v čele EU. Například polská liberální politička a zároveň komisařka EU pro průmysl Elžbieta Bieńkowská se nechala slyšet, že „budoucnost automobilového průmyslu není v dieselech“. Teď je na odbornících, nejen z řad zaměstnanců automobilek, ale třeba i z řad profesorů technických vysokých škol, aby existenci dieselu v osobním autě obhájili.

Tomáš Dusil
Diskuze (138)
12. 4. 2019 13:28
Re: Celý řád
A kdyby nebyla ta po....a repka, nepalily by ani oci.
12. 4. 2019 13:28
limut
Sorry, ale ze 180mg na 80 neni o řad, ale polovina....
Avatar - Hammunasakra
12. 11. 2018 08:11
Re: Ta polská krůta
Ty si fakt neskutečnej :yes: >:D

Jak může řídící schůze = významně ovlivňovat život? >:D >:-[]

Teda když jí řídí Jermanová = občas to byla taková prča = že se směješ že nemůžeš pracovat = tak to myslíš? :-)

Nebo prostě jen závidíš = máte podobnej životopis a čučíš kam to dotáh? >:-[]

No tak si lidi zvolili socdemáky a ty si vybrali exstarostu Würselenu = my zase komunistu estébáka a jednoho z největších tunelářů 90. let = za předsedu vlády = kdo je blbější >:D

Zatimco oligarcha [odkaz] ve funkci předsedy vlády ČR, předtim místopředsedy vlády a ministra financí zásadně ovlivňuje toky peněz a zákony a pravidla hry = viz víc jak z2násobení jeho majetku během doby ve vládě = tak knihovník řídící schůzi = řídí schůzi ;-)
Avatar - Hammunasakra
12. 11. 2018 08:03
Re: Ta polská krůta
A kdo si kupoval nový auto s Euro IV nebo V = ten tak činil s vědomím že nesplňuje? >:D

Že odborná veřejnost tušila že to smrdí = to je jiná. Běžnej trouba = si šel prostě koupit nový auto [odkaz]

Je fuk co se mluvilo o BMW = de o to co se u nich naměřilo. Jak při těch měřeních v Americe kde to objevili tak další měření = který zmiňuje Vaculík hned po vypuknutí Dieselgate = 16d nebo teď aktuální rekordní měření X1 18d

Ten zásadní rozdíl s BMW = je i to že jejich cyklus neni megaprasárna jako VW. Nejhůř oxidy dusíku škoděj když auto stojí a popojíždí v koloně. Sviňky VW udělali software kterej zrovna tam = vypouští nejvíc! BMW software tam vypouští = nejmíň :yes:

Při jízdě po dálnici je to trochu jedno = tam se to stíhá rozptýlit. Plus tehdy i dneska = maj brilantní výsledky měření. U malej slabejch motůrků 16d a 18d ale zrovnatak u 50d

Podobně PSA = no a opačně Volvo, Renault a lídr VW :-)

Přínos Dieselgate vidim ve fantastickejch dnešních výsledcích. Že u VW v jedný generaci ušetřili a další už byla ok = to může bejt i tim že věděli. My byli informovaný před 3 rokama = ale vedení VW vědělo dávno před tim. No rozhodně následující generace motorů už byla ok. Ale viz přechod na WLTP maj problémy dodnes = proto je trochu omezenej V6 3.0TDI = proto s TDI definitivně seklo Porsche
Avatar - twistedTSD
12. 11. 2018 00:54
Re: Ta polská krůta
Však já psal především o starších normách, z pohledu zákazníka. Kdo si koupil Euro 3 diesel, ten tak činil s vědomím, že splňuje soudobé normy. Stáčíš diskusi jinam.

Nicméně BMW bylo jedno z prvních, u koho se mluvilo o rozpoznávání testovacího cyklu. PSA nevím.

Přínos dieselgate zas tak jasný není, protože sám přiznáváš, že VW začal minimálně u motorizací s SCR příkladně plnit normy už před jejím vypuknutím...narozdíl třeba od Volva.