Recept vedcov: Ako zdolať jesennú chorobu
10.11.2018 00:00
akt. 29.10.2019 06:11

Recept vedcov: Ako zdolať jesennú chorobu

Ilustračné foto Zdroj: Pixabay
Málo energie, ospalosť, či zníženie výkonnosti sú iba niektoré príznaky zmeny ročného obdobia. Aby sme znovu získali vitalitu a pohodu, pomôže aj vhodný výber pokrmov.

Množstvo potravín totiž stimuluje produkciu látok, ktoré pomáhajú zachovať si dobrú náladu, píše La Repubblica .

Je menej svetla, teplota klesá a nároky na naše výkony sú stále vyššie. Jeseň so sebou prináša niektoré problémy s prispôsobením sa, ktoré sa prejavujú u každého inak. Jesenný útlm postihuje každého piateho Taliana.

Nie je to ale nič také, čo by sa nedalo prekonať. Napríklad za pomoci kvalitného jedálnička. Pomôžu vitamíny skupiny B, C a E, ktoré pripravujú telo na prvý chlad a vyššiu vlhkosť. Prečo sú tieto vitamíny dôležité a v akých potravinách sa dajú nájsť?

Vitamíny skupiny B pomáhajú udržať dobrú náladu. Medzi jedlom a náladou je úzka súvislosť a určité potraviny ju pomôžu vyvážiť, vysvetľuje lekár Michelangelo Giampietro, expert na výživu a športové lekárstvo pri Škole športu CONI Roma.

Vhodné jedlá majú obsahovať vitamíny B, najmä B12. Dodávajú telu energiu a zlepšujú myseľ. Najviac ich obsahujú vajcia, syry, jogurty, mlieko a mozzarella.

Pomáhajú tiež jedlá bohaté na tryptofan – nositeľa serotonínu, hormónu regulujúceho náladu sústredenú na pamäť, uvádza Giampietro.

Liek na stres

Tryptofán pôsobí pozitívne na stres, lebo za prítomnosti vitamínov skupiny B, sacharidov a železa, zvyšuje produkciu serotonínu. Dobrým zdrojom energie, sacharidov a tryptofánu sú napríklad cestoviny.

„V jesennom jedálničku nemôžu chýbať potraviny bohaté na vitamín C, ktorý zvyšuje odolnosť voči infekciám, uľahčuje vstrebávanie železa, pôsobí ako antioxidant a prostriedok proti starnutiu,“ uviedol Loreto Nemi z rímskej Katolíckej univerzity. Najviac vitamínu C obsahuje kapusta a kel, brokolica, paprika, špenát a citrusové plody.

Vitamín E patrí k skupine tých látok, ktoré sú rozpustné v tukoch. Zvyčajne sa hromadia v pečeni a nie je tak nutné jesť ho pravidelne. Telo ho totiž vypúšťa po malých dávkach, keď sa jeho potreba stane žiaduca, hovorí Loreto Nemi. Odporúčaná denná dávka je 36 mikrogramov. Je dôležitým bunkovým antioxidantom, bojuje proti voľným radikálom a proti starnutiu.

Prirodzeným zdrojom vitamínu E sú najmä orechy, mandle a semienka. „Sú bohaté na vlákninu, esenciálne mastné kyseliny s dlhým reťazcom a práve na vitamín E. Obsahujú minerály ako horčík či draslík,“ vysvetlil Nemi.

Pomôžu aj orechy

Ideálne je zjesť denne päť až šesť orechov. Aj avokádo je bohaté na vitamín E a mononenasýtené tuky, aké má extra panenský olivový olej a ktoré sú pre organizmus dôležité. Ideálne raňajky sú celozrnný chlieb s polovicou avokáda a semienkami slnečnice a sezamu.

Pomôcť môžu aj minerálne soli. Železo napríklad dodáva energiu, zatiaľ čo draslík je užitočný pre mozog a rovnováhu krvného tlaku. Horčík pomáha čeliť obdobím napätia. Kde ich nájdeme? „Sušené ovocie je bohaté na horčík a je vhodné ako desiata k potlačeniu hladu. Sladké zemiaky majú dostatok draslíka, ale tiež stopy vápnika a sodíka, zinku a horčíka,“ dodáva Loreto Nemi.

Všetky tieto vymenované potraviny majú jedno spoločné – patria do stredomorskej diéty. V poslednej dobe sa vedcom potvrdila v mnohých výskumoch ako zrejme najzdravší spôsob výživy.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Stres
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.