Komunálne voľby 2018: Poznáme nových starostov a primátorov
10.11.2018 20:00
akt. 05.02.2019 01:21

Komunálne voľby 2018: Poznáme nových starostov a primátorov

Spoznali sme mená nových primátorov a starostov slovenských miest a obcí. Dianie počas volebnej noci sme sledovali ONLINE.

To najdôležitejšie:

Ako volilo Slovensko? Polícia vyšetrovala aj volebnú korupciu

– Komunálne voľby 2018: výsledky v Bratislave

– Komunálne voľby 2018: výsledky v Košiciach

– Komunálne voľby 2018: výsledky v Banskej Bystrici

– Komunálne voľby 2018: výsledky v Žiline

– Komunálne voľby 2018: výsledky v Trnave

– Komunálne voľby 2018: výsledky v Prešove

– Komunálne voľby 2018: výsledky v Nitre

– Komunálne voľby 2018: výsledky v Trenčíne

Výsledky v ďalších mestách a obciach

NEDEĽA 11. NOVEMBER

2:51 – Komunálne voľby 2018 sme sledovali ONLINE, ďakujeme za pozornosť. Všetky dôležité informácie o dianí po voľbách sa dozviete v našom rannom spravodajstve.

2:50 – OFICIÁLNE VÝSLEDKY z komunálnych volieb budú dostupné na webovej stránke Štatistického úradu v priebehu zajtrajšieho dňa. Stane sa tak po zrátaní hlasov zo všetkých volebných okrskov.

2:47 – LEVICE – Novým primátorom Levíc sa stal 56-ročný Ján Krtík, ktorý kandidoval ako nezávislý. Terajší zástupca primátora získal 2920 hlasov z celkového počtu 9447 platných voličských lístkov, informovali členovia mestskej volebnej komisie v Leviciach. 

2:39 – BRATISLAVA – Matúš Vallo sa na tlačovom brífingu vyhlásil za víťaza volieb v Bratislave. „Spolu zmeníme Bratislavu na lepšie miesto pre život,“ povedal Vallo.

2:38 – POPRAD –  Staronovým primátorom Popradu sa stal Anton Danko. Podľa neoficiálnych výsledkov porazil svojich protivníkov a po štvorročnej pauze tak bude opäť zastávať najvyššiu funkciu v meste.

"Som milo prekvapený a šťastný, je to veľký záväzok pre mňa, že mi Popradčania opäť dali dôveru po štyroch rokoch," uviedol Danko, ktorý mesto viedol tri volebné obdobia po sebe. 

2:36 – VYSOKÉ TATRY – Piatykrát obhájil post primátora Vysokých Tatier aj Ján Mokoš (nezávislý). Informovala o tom hovorkyňa jeho kampane Radka Novotná s tým, že súčasný primátor počtom hlasov 553 predbehol svojho najväčšieho rivala Alexandra Gálfyho o 108 hlasov. 

2:35 – KEŽMAROK – Primátorom Kežmarku ostáva aj v ďalšom volebnom období Ján Ferenčák, ktorý kandidoval s podporou koalície strán Smer-SD, SNS a Most-Híd. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré predbežne zverejnil Štatistický úrad SR. V Kežmarku prišlo k urnám takmer 38 percent z viac ako 13.200 oprávnených voličov. Súčasný primátor presvedčil vo voľbách cez 82 percent z nich. 

2:33 – LUČENEC – Na čele Lučenca bude aj v nasledujúcom volebnom období súčasná primátorka Alexandra Pivková (nezávislá).

2:30 – BRATISLAVA – Václav Mika priznal volebnú porážku, za víťaza volieb v hlavnom meste označil Matúša Valla.

2:29 – SKALICA –  Na primátorský post v Skalici nastúpi prvýkrát žena, je ňou Anna Mierna. Potvrdil to predseda volebnej komisie v Skalici Michal Srholec. Mierna získala podľa neoficiálnych výsledkov 1590 hlasov a nezávislú kandidátku Oľgu Luptákovu predstihla o 176 hlasov.

2:27 – KYSUCKÉ NOVÉ MESTO – Novým primátorom Kysuckého Nového Mesta sa stane 45-ročný Marián Mihalda (nezávislý), ktorý zvíťazil spomedzi desiatich kandidátov.

2:21 – BRATISLAVA Súčasný primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, ktorý chcel tento post obhájiť aj v sobotných (10.11.) komunálnych voľbách, priznal prehru a zagratuloval svojmu protikandidátovi Matúšovi Vallovi k víťazstvu vo voľbách. Nesrovnal to vyhlásil na brífingu vo svojom volebnom štábe.

2:18 – HLOHOVEC –  Neúspech vo voľbách a odchod z radnice priznal na sociálnej sieti primátor Hlohovca Miroslav Kollár (nezávislý). Napísal, že so spolupracovníkmi odrobili "skvelé štyri roky, žiaľ nestačilo to”. Poďakoval všetkým Hlohovčankám a Hlohovčanom za podporu a zaželal mestu skvelú budúcnosť. 

2:14 – TVRDOŠÍN –  Primátorom mesta Tvrdošín zostáva aj nasledujúce volebné obdobie Ivan Šaško (nezávislý). Úradujúci primátor porazil v sobotňajších (10.11.) komunálnych voľbách štyroch protikandidátov.

2:12 – VOLEBNÁ ÚČASŤ –  Po spracovaní dvoch tretín zápisníc miestnych volebných komisií je volebná účasť v komunálnych voľbách 52,66 percent. Vyplýva to z údajov, ktoré na svojej webovej stránke zverejnil Štatistický úrad SR.

2:04 – NOVÉ MESTO NAD VÁHOM –  V kresle primátora Nového Mesta nad Váhom bude aj v nasledujúcom štvorročnom volebnom období Jozef Trstenský (Smer-SD). Informuje o tom mesto na svojej webovej stránke. Úradujúcemu primátorovi mesta dalo hlas 3738 voličov, druhý v poradí, viceprimátor Vladimír Fraňo získal 2003 hlasov. 

1:56 – MYJAVA –  Primátorom Myjavy zostane aj v najbližšom štvorročnom volebnom období úradujúci primátor Pavel Halabrín (Starostovia a nezávislí kandidáti). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb.

1:55 – KOŠICE BARCA: Voľby starostu vyhral nezávislý kandidát František Krištof so ziskom 645 hlasov (40,95%).

1:53 – KAVEČANY –  Kavečany v Kośiciach povedie Martin Balčík (KDH,OĽaNO, SaS). dostal 412 hlasov.

1:51 –  Starostkou košickej mestskej časti Ďungľa bude Adriana Šebeščáková Balogová. Dostala 250 hlasov (81,43%).

1:49 – TRENČÍN –  Úradujúci primátor Trenčína Richard Rybníček povedie mesto aj v najbližších štyroch rokoch. Svoju výhru potvrdil po zrátaní 74 percent okrskových zápisníc, z ktorých získal 72 percent hlasov Trenčanov.

1:48 – ŽILINA –  Primátorom Žiliny by sa podľa priebežných neoficiálnych výsledkov mal stať Peter Fiabáne, nezávislý kandidát s podporou OĽaNO, SaS, Sme rodina, Nova, Progresívne Slovensko, OKS, Šanca.

Informoval o tom na základe neoficiálnych výsledkov z 90 percent okrskových komisií, podľa ktorých zvíťazil s výrazným náskokom.

1:40 – ZUBNÉ –  Zubné (okres Humenné) bude mať starostku Michaelu Vasilenkovú. Nezávislá kandidátka dostala 39,57% hlasov.

1:34 – POVAŽSKÁ BYSTRICA –  Primátorom Považskej Bystrice zostane aj v najbližšom štvorročnom volebnom období úradujúci primátor Karol Janas (Smer-SD, SNS, Strana zelených). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb.

1:29 – MARTIN – Podľa neoficiálnych výsledkov vyhral v Martine nezávislý kanidát Ján Danko. Na primátorskej stoličke tak nahradí Andreja Hrnčiara, ktorý v týchto voľbách už nekandidoval.

1:21 – KOŠICE V Košiciach kráča do čela radnice Jaroslav Polaček, ktorý kandidoval za koalíciu SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS. Po spočitaní viac ako tretiny hlasov je na čele so ziskom 42,53%. Petruško pripustil porážku vo voľbách .

1:19 –  Starostom Braväcova v okrese Brezno bude Peter Baliak, kandidát SNS, ktorý dostal 172 hlasov.

1:18 – PREŠOV –  Podľa predbežných výsledkov v Prešove ostane na primátorskej stoličke Andrea Turčanová. Jej najväčší rival Pavel Hagyari už priznal porážku.

1:18 – GERLACHOV –  Gerlachov pod Gerlachovským štítom v Tatrách povedie Ján Hroboň (nezávislý), hlasy mu odovzdalo 226 voličov.

1:17 – BOROVČEK – Bobrovček v okrese Liptovský Mikuláš bude mať nezávislého starostu Ladislava Staroňa, dostal 57 hlasov.

1:16 – TEPLIČKY –  Kandidát Smeru a SNS Michal Kolena bude starostom Tepličiek v okrese Hlohovec, dostal 72,78% hlasov.

1:13 – BRATISLAVA V hlavnom meste je sčítaných 5 % hlasov, naďalej vedie Matúš Vallo. Na druhom mieste za ním nasleduje Václav Mika a na treťom mieste je Ivo Nesrovnal.

1:13 – NITRA – Novým primátorom Nitry sa stal podľa neoficiálnych výsledkov 31-ročný Marek Hattas. Vo funkcii vystrieda Jozefa Dvonča, ktorý priznal svoju porážku.

1:13 – TRENČÍN – Úradujúci primátor Trenčína Richard Rybníček (nezávislý) povedie mesto aj v najbližších štyroch rokoch. Svoju výhru v komunálnych voľbách potvrdil po zrátaní 74 percent hlasov, z ktorých získal 72 percent hlasov Trenčanov.

1:11 – BANSKÁ BYSTRICA –  Primátorom Banskej Bystrice zostáva Ján Nosko. Informoval o tom sám na základe predbežných výsledkov väčšiny spočítaných okrskov.

1:03 – KOŠICE –  Jaroslav Polaček (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS) vedie v Košiciach s priebežným ziskom 42,08%.

1:02 – BRATISLAVA –  Kandidát nových  strán Progresívne Slovensko a SPOLU Matúš Vallo naďalej vedie v Bratislave, jeho podpora je po spočitaní 3,74 percenta hlasov na úrovni 32,33%. Nezávislý Václav Mika má aktuálne 24,8%.

0:58 – STARÁ BYSTRICA –  Poslanec Smeru Ján Podmanický zostáva starostom Starej Bystrice (okres Čadca), volilo ho 822 ľudí.

0:56 – KOMENTÁR –  Východ to Ficovi a Vaľovej zrátal, píše v komentári šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy .

0:51 –V Krivosúde -Bodovke (okres Trenčin) získal mandát starostu nezávislý kandidát Richard Kubáň, hlas mu dalo 92,73% voličov.

0:47 – BRATISLAVA –  V Bratislave sa mierne znížil náskok Matúša Valla, aktuálne má 34,62%, jeho najväčší rival Václav Mika 26,15%. Spočítali zatiaľ 2,24% hlasov.

0:45 – NAHÁČ –  Obec Naháč v okrese Trnava bude mať nezávislého starosti Davida Ivanoviča, získal 87,5% hlasov.

0:43 – VOLEBNÁ ÚČASŤ –  Po spracovaní viac ako tretiny zápisníc miestnych volebných komisií je volebná účasť v komunálnych voľbách 52,05 percen t. Vyplýva to z údajov, ktoré na svojej webovej stránke zverejnil Štatistický úrad SR. 

0:37 – BRATISLAVA –  Bratislava má spočítané 1% hlasov. Vedie Matúš Vallo s 415 hlasmi, má 39,18%.

0:34 – KOŠICE –  Jaroslav Poláček zvyšuje svoj náskok v Košiciach. Tento kandidát na primátora metropoly východu má aktuálne 40,79%, ale spočitaných je len 12,56% hlasov. Aktuálne druhý Martin Petruško má teraz 23,67%. Košice môže získať opozícia.

0:31 – KONSKÁ –  Konská v okrese Liptovský Mikuláš bude mať za starostu Miroslava Kamhala (nezávislý), ktorého volilo 105 obyvateľov obce (88,23%).

0:28 – KĽAK –  Obec Kľak, známu svojim pohnutým osudom počas SNP, povedie nezávislý starosta Ľuboš Haring.

0:26 – TAJNÁ –  Tajnička Tajnej je vyriešená. Starostkou obce v okrese Nitra bude nasledujúce roky Gabriela Šplehová (Smer-SD. Získala 58,42% hlasov, konkrétne jej hodilo hlas do urny 102 miestnych obyvateľov.

0:24 – MALÁ MAČA –  V Malej Mači pri Galante zvolili za starostu Františka Hontváriho z Koalície SMK a Most-Híd, dostal 72,22% hlasov.

0:21 – BADÍN –  Starostom obce Badín (okres Banská Bystrica) je zvolený nezávislý kandidát Pavol Hric. Dostal všetkých 402 hlasov voličov, ktorí prišli k urnám.

0:14 –  Smer už má zvolených 168 starostov, v koalícii so SNS ich je ďalších 34. Nezávislých je zatiaľ 162 starostov.

0:11 – DOLNÝ VADIČOV –  Miroslava Ondreášová (Smer-SD) bude starostkou Dolné Vadičova pri Kysuckom Novom Meste. Dostala 241 hlasov, čo je 85,15%.

0:09 – HUMENNÉ – Jana Vaľová priznala porážku , novým primátorom bude kandidát pravice Miloš Meričko.

„Ďakujem za každý hlas, ktorý som od Humenčanov dostala. Mesto zanechávam vo výrazne lepšom stave, v akom som ho pred ôsmimi rokmi preberala,“ napísala Vaľová na sociálnej sieti.

0:08 – RAKOVICE –  V Rakoviciach pri Piešťanoch zvolili za starostu nezávislého kandidáta Dušana Daloša, dostal 252 hlasov (76,58%).

SOBOTA 10. NOVEMBER

23:57: PORÚBKA – Obec pri Žiline povedie starosta Igor Frko (Smer-SD), dostal 73% hlasov, konkrétne 192.

23:51: KOŠICE – V Košiciach po spočítaní 1% hlasov voličov vedie Jaroslav Polaček, ktorý kanditoval s podporou strán SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS so 112 hlasmi (36,36%).

23:48: MENGUSOVCE – V obci pri Poprade povedie kandidát parlamentnej opozície Ján Šoltís. Volilo ho 120 obyvateľov obce, získal 100% hlasov. Mal podporu SaS a OĽaNO.

23:45: ÚČASŤ – Zatiaľ sú známe výsledky v 6,3 % obcí Slovenska. Priemerná účasť je v nich 47,37 %. Sú však aj obce s volebnou účasťou tesne nad 20 %.

23:41: NOVÝ SVET – V Novom Svete (okres Senec) si za starostku zvolili nezávislú kandidátku Zuzanu Pavleovú. Dostala 43 hlasov, čo predstavuje 70,49% hlasov od zúčastnených voličov.

23:37: JEZERSKO – Milan Krempaský (Smer-SD) bude starostom Jezerska v okrese Kežmarok. Stačilo mu na to 16 hlasov voličov.

23:29: HURBANOVA VES –   Poslanec NR SR za vládny Smer-SD Ľubomír Petrák obhájil post starostu Hurbanovej Vsi pri Senci. Dostal tam 144 hlasov, čiže 100% hlasov od zúčastnených voličov.

23:27: POLITICKÁ PRÍSLUŠNOSŤ – Smer-SD už má istých 38 starostov, 6 má SNS, ďalších 6 je z koalície Smer-SNS. Nezávislých je zvolených zatiaľ 28 starostov. Piatich starostov má KDH.

23:25: SVÄTUŠ – Vo Svätuši pri Sobranciach zvolili za starostu Miachala Širochmana (Smer-SD). Získal 54 hlasov, čo je 100% hlasov voličov, ktorí prišli k urnám.

23:23: PRITUĽANY – Starostom obce Prituľany v okrese Humenné bude Jozef Sivák zo Smeru-SD. Dostal 23 hlasov voličov, čo v tomto prípade predstavuje 100% hlasov od zúčastnených voličov.

23:21: MOTYČKY – Obec Motyčky neďaleko Banskej Bystrice bude mať za starostu kandidáta Smeru-SD Maroša Lacka. Dostal hlasy všetkých 58 voličov, ktorí prišli k urnám.

23:19: POTOK – Obec Potok v okrese Ružomberok v Žilinskom kraji povedie kandidátka Smer-SD a SNS Katarína Machová. Získala 67,64-precentnú podporu zúčastnených voličov.

23:17: TEKOVSKÝ HRÁDOK – Starostom Tekovského Hrádku v okrese Levice v Nitrianskom kraji bude nezávislý kandidát Vojtech Ožvald.

23:15: MACOV – V Trnavskom kraji sa stala starostkou Macova v okrese Dunajská Streda nezávislá kandidátka Ľudmila Lániková.

23:13: PÍLA – V Bratislavskom kraji si v obci Píla obyvatelia zvolili za nového starostu Radovana Mičuneka za strany Sme Rodina a OĽaNO.

23:12 – Podľa priebežných výsledkov má už Smer deväť starostov. Bolo zvolených aj sedem nezávislých kandidátov.

23:04: PRVÉ VÝSLEDKY – Hlasy voličov v prvých dedinách sú už spočítané. Patrí medzi ne aj vaša obec? Presvedčíte sa tu.

23:03: KOŠICE – Kandidát na primátora Martin Petruško (Smer-SD) nesledoval, či boli incidenty počas volieb v meste. Počul o niektorých, ale nepovažuje to za nič významné.

23:00: BANSKÁ BYSTRICA –  Nosko verí, že obyvateľom Banskej Bystrice záleží na tom, ako sa bude rozvíjať mesto. Preto verí vo vyššiu účasť.

22:58: BANSKÁ BYSTRICA –  Ján Nosko, ktorý obhajuje mandát primátora v meste pod Urpínom dnešok prežil v napätí, akoby mal dostať vysvedčenie po štyroch rokoch v škole. Tak sa vyjadril v rozhovore pre TA3.

22:48: NITRA – „V Nitre boli pred voľbami invektívy a napádanie,“ posťažoval sa kandidát na primátora Jozef Dvonč. Pre neho je nepochopiteľné, že v meste bola veľká túžba po zmene. Označil to za fenomén doby.

22:47 – Mrva má z kampane dobrý pocit. Zvyšok necháva na voličov. O 30 dní bude prvé zastupiteľstvo. Ak by sa stal primátorom, pozrel by finančný stav a hasili by „požiare“.

22:45 – Podľa Jána Mrvu bol volebný deň náročný, ale nie tak ako kampaň. Vysvetľoval si s ľuďmi z SaS, že ho podporujú predsedovia opozičných strán.

22:42 – Vallo tvrdí, že za úspech považuje už to, že tím so 600-stranovým plánom pre Bratislavu je favoritom volieb. Dúfa, že to vyhrá.

22:41 – Povolebnú noc Matúš Vallo nazval nocou poďakovania. „Mám strašne rád voľby. Voľby sú pre mňa sviatok,“ doplnil.

Rečnil tiež o tom, že urobil maximum pre to, aby som so svojim tímom mohol zmeniť mesto. „Uvidíme, či sa to podarí,“ vyhlásil. Zároveň odsúdil antikampaň a označil ju za odpornú.

22:37 – „ Jediný relevantný prieskum sú voľby,“ reagoval Ivo Nesrovnal na poznámku, že podľa ostatných prieskumov bol tretí. Vraj nerozmýšľa nad tým, čo by robil, ak by neobhájil svoj mandát.

22:35 –  „Je to za nami, je dobojované. Dáva mi zmysel bojovať o dôveru ľudí, dali sme do toho maximum,“ uviedol Václav Mika

Tvrdil, že s Matúšom Vallom a Jánom Mrvom si našli v predvolebných debatách spoločnú reč, so súčasným primátorom Ivom Nesrovnalom to bolo podľa jeho slov ťažšie.

22:32 –  Kandidát na bratislavského primátora Václav Mika sa poďakoval voličom. „Tých, ktorí nevolili, treba do budúcna povzbudiť, že to dáva zmysel,“ vyhlásil po zatvorení volebných miestností.

22:21 – Výsledky volieb primátora Bratislavy a Košíc sa prvý raz v histórií zobrazujú priebežne. Prečítajte si viac podrobností o výsledkoch hlasovania po novom .

22:15 – Politológ Jozef Lenč hodnotí, o čom boli tieto voľby. Podľa neho politické strany prehrajú, lebo už vopred rezignovali na regionálnu politiku. Pustite si náš špeciálny podcast.

22:08 – Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán sa zaoberala podozreniami z kupovania hlasov, porušovania moratória či nespokojnosti s činnosťou okrskových volebných komisií.

Počas dňa sa v niektorých obciach vyskytli incidenty. Napríklad v obci Lozorno mali k voľbám privážať Rómov v dodávke, na Luníku IX došlo ku krátkemu narušeniu volieb.

22:00 – Komunálne voľby 2018 sa práve skončili. Volebné miestenosti po celom Slovensku sa zatvárajú a začína sa spočítavanie hlasov.

21:45 – Vyššie sme práve doplnili linky na články, v ktorých budú zverejnené výsledky voľby primátora v jednotlivých krajských mestách Slovenska. Keď už budú dostupné prvé priebežné výsledky, upozorníme na to priamo v ONLINE.

21:35 – Do volebných štáboch niektorých kandidátov na primátorov sa už zbiehajú priaznivci. Noc strávia čakaním na výsledky. Práve tie rozhodnú, aká atmosféra tam po ich zverejnení zavládne.

Už teraz je jasné, že vo viacerých mestách môže prísť k výrazným zmenám vo vedeniach miest a obcí. Nie sú vylúčené ani volebné prekvapenia.

21:19 – Priebežné výsledky komunálnych volieb v Bratislave a v Košiciach nájdete aj na Aktuality.sk krátko po zatvorení volebných miestností – keď budú spočítané hlasy z prvých okrskov.

21:00 – Zostáva posledná hodina do zatvorenia volebných miestností.

20:43 – Aj keď sa už tohtoročné komunálne voľby blížia ku koncu, na sociálnych sieťach jednotliví kandidáti naďalej vyzývajú ľudí k účasti na hlasovaní. Pri ostatných voľbách do orgánov samospráv totiž neraz rozhodovalo medzi prvým a druhým miestom pri voľbe starostov pár hlasov.

V Chtelnici či Hornej Mičinej to bolo len 5 hlasov, v košickej mestskej časti Ťahanovce 7 hlasov a v Kostolnej-Záriečí bol rozdiel len 9 hlasov.

20:25 – Po tom, ako sa o 22:00 h zatvoria volebné miestnosti po celom Slovensku, členovia volebných komisií začnú sčítavať hlasy odovzdané jednotlivým kandidátom. 

Právo byť pri sčítavaní hlasov vo volebnej miestnosti nemajú len ľudia, ktorých určia politické strana a hnutia, ale aj zástupcovia nezávislých kandidátov. Sčítavanie hlasov môžu kontrolovať všetci občania.

20:11 – Tento rok pôjde o prvé voľby do orgánov samospráv, ktorých výsledky budú zverejňované priebežne – po spočítaní prvých okrskov. Štatistický úrad SR zatiaľ takto zverejňoval len výsledky pri iných druhoch volieb.

20:00 – Obyvatelia slovenských miest a obcí majú posledné dve hodiny na výber nových starostov, primátorov a komunálnych poslancov. Priebeh ich hlasovania sme monitorovali v osobitnom článku ONLINE.

Komunálne voľby v jednotlivých krajoch Slovenska

Komunálne voľby v Bratislavskom kraji

Komunálne voľby v Trnavskom kraji

Komunálne voľby v Nitrianskom kraji

Komunálne voľby v Trenčianskom kraji

Komunálne voľby v Žilinskom kraji

Komunálne voľby v Banskobystrickom kraji

Komunálne voľby v Košickom kraji

Komunálne voľby v Prešovskom kraji

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.