Komunálne voľby 2018: Výsledky hlasovania po novom
10.11.2018 22:20
akt. 08.10.2019 06:10

Komunálne voľby 2018: Výsledky hlasovania po novom

Ilustračné foto Zdroj: Branislav Wáclav / Aktuaity.sk
Uložiť článok
Výsledky volieb primátora Bratislavy a Košíc sa prvý raz v histórií zobrazujú priebežne.

Štatistický úrad Slovenskej republiky sa rozhodol, že na dáta s výsledkami hlasovania vo voľbách do orgánov samosprávy obcí využije 60 odborných sumarizačných útvarov na území celého Slovenska. Na sumarizácii výsledkov túto noc pracuje 1 062 pracovníkov štatistického úradu. Tí využívajú 560 počítačov a 240 tlačiarní.

Prvý raz v histórii

Súčasne historicky prvý krát bude úrad výsledky volieb primátora mesta Bratislava a primátora mesta Košice zobrazovať priebežne, tak ako budú spočítavané a podpísané výsledky z jednotlivých okrskov. Verejnosť aj médiá tak budú môcť vidieť priebežné poradie kandidátov na primátorov v Bratislave i Košiciach, ich priebežný počet hlasov.

„V praxi to znamená, že počas volebnej noci budú v pravidelných intervaloch zverejňované informácie o voľbe primátorov dvoch najväčších miest, podľa toho ako budú pribúdať v systéme potvrdené okrskové zápisnice z ďalších a ďalších okrskov,“ spresnil predseda ŠÚSR Alexander Ballek.

Výsledky v Bratislave sa budú postupne spočítavať celkovo v 401 okrskoch a v Košiciach v 199 okrskoch. Rovnako budú prezentované výsledky vhodnejšie zobrazené pre mobilné zariadenia vďaka responzívnemu dizajnu stránky volbysr.sk.

Kde nájsť priebežné výsledky

Priebežné výsledky v užívateľsky priaznivej podobe prinášajú aj Aktuality.sk. Neprehliadnite ani to, ako pribúdajú dáta s výsledkami v Bratislave a v Košiciach

Na spracovanie výsledkov štatistici používajú Integrovaný volebný informačný systém (skrátene IVIS). Je to univerzálny systém pre všetky typy volieb a referend. Poskytuje komplexné elektronické služby na prípravu, zber a spracovanie, ako aj prezentáciu priebežných a definitívnych výsledkov.

O spracovanie volebných výsledkov prostredníctvom IVIS-u podľa štatistického úradu prejavilo záujem 1389 obcí, miest alebo mestských častí, čo je 47% z celkového počtu 2926 samospráv. Z tohto počtu 579 obcí IVIS využíva komplexne, teda už na spočítanie výsledku na okrskovej obecnej/mestskej úrovni.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.