Polovici krajských miest sa vymenia primátori
11.11.2018 06:11
akt. 12.08.2019 16:12

Polovici krajských miest sa vymenia primátori

Uložiť článok
Štatistický úrad zverejnil prvé výsledky sobotných komunálnych volieb. Povolebnú situáciu sme sledovali ONLINE.

Počty hlasov všetkých kandidátov na primátorov krajských miest vo voľbách do orgánov samospráv už sprístupnili.

Kompletné výsledky z okresných miest >>

– Komunálne voľby 2018: výsledky v Bratislave

– Komunálne voľby 2018: výsledky v Košiciach

– Komunálne voľby 2018: výsledky v Banskej Bystrici

– Komunálne voľby 2018: výsledky v Žiline

– Komunálne voľby 2018: výsledky v Trnave

– Komunálne voľby 2018: výsledky v Prešove

– Komunálne voľby 2018: výsledky v Nitre

– Komunálne voľby 2018: výsledky v Trenčíne

ONLINE prenos sa skončil. Ďakujeme vám za pozornosť.

16:17 -   Polícia rieši 127 trestných oznámení. Informovala o tom ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD). Väčšina z nich sa má týkať možného ohovárania.

16:14 -  Najúspešnejšími boli nezávislí kandidáti (NEKA) na starostov a primátorov, ktorých zvolili v 1232 obciach a mestách, čo predstavuje 42,42 percenta Volebná účasť bola 48,67 percenta. Oficiálne výsledky komunálnych volieb potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na tlačovej konferencii.

16:07 -  K výsledkom sobotných volieb zasadla Ústredná volebná komisia. Prvá kompletná zápisnica bola prijatá do IVIS o 22:27 za obec Belejovce v okrese Svidník. Posledná zápisnica bola za obec Šoporňa o 10:24 v nedeľu 11. novembra a posledný potvrdil výsledok volebný obvod Galanta o 10:36.

15:30 - „Výsledky volieb ukázali, že ľudia v mnohých častiach krajiny chcú zmenu. Ukázali, ako si ľudia predstavujú slušné a poctivé Slovensko. Túžba zmeniť Slovensko na kultúrnu krajinu je obrovská. Ľudia odmietli politiku štvavých kampaní, antikampaní, anonymov a osočovania," reagoval na výsledky volieb prezident Andrej Kiska.„Mimoriadne ma potešilo, že do politiky vstupujú noví ľudia, ktorí kladú dôraz na riešenia a spoluprácu. Nálada na zmenu štýlu politiky je prísľubom aj do ďalších volieb, ktoré Slovensko čakajú: prezidentské voľby, eurovoľby a parlamentné voľby," dodal.

14:51 -  Nitrianske mestské zastupiteľstvo ovládnu nezávislí poslanci . V 31-člennom mestskom parlamente na základe rozhodnutia voličov získali 11 poslaneckých kresiel nezávislí poslanci a 11 poslaneckých kresiel nezávislí kandidáti Tímu Hattas. 

14:10 -  V bratislavskom 45-člennom mestskom zastupiteľstve bude sedieť 25 nových a 20 staronových mestských poslancov. Väčšina z nich bude zastupovať politické strany alebo hnutia - za koalíciu OĽaNO, SaS, Sme rodina, KDH, OKS, Nova, Zmena zdola bude mať mandát 15 poslancov a za Progresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia (OD)) 13 členov zastupiteľstva.

13:55 -  Strana Smer-SD nikdy nebola dominantná v krajských mestách, na druhej strane výsledok v Nitre, kde prišiel o post dlhoročný primátor Jozef Dvonč (Smer-SD, SNS), prekvapil. V RTVS to povedal podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár.

„Igor Choma v Žiline už nekandidoval, Richard Raši v Košiciach odišiel do exekutívy. Ostala nám len Nitra, kde nás výsledok prekvapil. Ale Jozef Dvonč neprehral s opozíciou, ale s nezávislým kandidátom," upozornil.

13:44 -  Staronoví primátori krajských miest, ktorými sú napríklad primátori Trenčína Richard Rybníček, Banskej Bystrice Ján Nosko a Trnavy Peter Bročka, chcú naďalej pokračovať v zmenách, s ktorými začali už pred štyrmi rokmi. Takmer všetci víťazi volieb sa v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 zhodli na tom, že jednou z ich priorít bude aj oblasť dopravy.

13:28 - Výsledky komunálnych volieb stále nie sú kompletne prístupné . Zatiaľ čo mená zvolených starostov a primátorov boli známe už v noci, zápisnice volebných komisií o výsledku volieb, ktoré obsahujú mená zvolených poslancov , je problém nájsť aj na stránkach väčších miest.

13:17 - V Koválovci, najmenšej obci v okrese Skalica, spojili komunálne voľby s miestnym referendom. Hlasovalo v ňom 75 voličov, z čoho 73 hlasov bolo platných. Účasť v referende tak dosiahla 66,4 percenta.

V referende sa občania vyjadrili za zachovanie doterajších kompetencií obce v takom rozsahu, ako je to v súčasnosti. V poslednej otázke podporili aj to, že ak by nemal kto prevádzkovať miestny hostinec, má sa o to postarať obec.

13:11 - Hnutie OĽaNO sa teší z úspechu nezávislých kandidátov. Obyčajní vyzdihujú, že padla silná bašta Smeru-SD Humenné, kde Janu Vaľovú vystrieda Miloš Meričko (OĽaNO, KHD, SaS, Strana občianskej ľavice, Strana práce, Progresívne Slovensko, Spolu - občianska demokracia).

12:51 - Pozrite si, kto uspel Prešove: zoznam zvolených poslancov a primátorky .

12:45 - Sninu po prvýkrát v ére samostatnosti Slovenska povedie žena – Daniela Galandová. Pochádza z Oravy a v Snine už žije 16 rokov.

„Neočakávala som to. Myslela som si, že tradiční voliči možno dajú priestor predsa len Sninčanovi a mužovi, lebo stále mi to tak bolo vytýkané pri mojich verejných stretnutiach s občanmi, ale nakoniec asi ľudí presvedčili aj výsledky práce a verím tomu, že aj reálny program a jednoducho sa nezľakli toho, že aj žena môže viesť mesto. Som veľmi vďačná za túto dôveru," uviedla pre TASR.

12:37 -  V Holíči vyhral boj o primátorskú stoličku  Zdenko Čambal. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) v minulosti udelil mestu Holíč pod Čambalovým vedením pokuty za obstarávanie, v ktorom vyplácal firmu svojho brata Karola Čambala .

12:25 -  Odchádzajúca primátorka Humenného a poslankyňa Smeru-SD Jana Vaľová poďakovala voličom. „Mesto zanechávam vo výrazne lepšom stave, v akom som ho pred ôsmimi rokmi preberala. Mesto zanechávam s plnou kasou a s piatimi schválenými projektmi z európskych fondov,“ napísala na sociálnej sieti.

„Rešpektujem rozhodnutie ľudí, aj keď ma veľmi mrzí, že k nemu došlo po antikampani voči mne, akú ešte Slovensko nezažilo,“ dodala.

12:22 -  Cieľom strany Most-Híd bolo získať o 10 percent starostov viac, ako strana mala doteraz, a získala o 30 percent viac. V diskusnej relácii TA3 V politike to povedal šéf strany Béla Bugár. „Ako Most-Híd máme 127 starostov. Som veľmi rád. Získali sme pozície aj tam, kde SMK veľmi silne bojovala. Trend je pomaličky rastúci, to ma teší," deklaroval Bugár.

12:16 -  Zvolením Matúša Valla za primátora Bratislavy bol urobený zárez, na ktorom sa dá stavať. Vyhlásil so líder mimoparlamentnej strany Spolu-občianska demokracia Miroslav Beblavý, ktorá s Progresívnym Slovenskom Valla podporovala.

„Vallo neponúkol hipsterčinu, ale to, čo má robiť politik v každej európskej krajine. A ľudia mu to zobrali. V čase, keď sme sa rozhodli ho podporiť, mal malú poznateľnosť. Nevideli sme však iného kandidáta, ktorý mal tak silný program a silný tím. Tak by sa to v politike malo robiť," povedal Beblavý.

12:13 -  Koaličná SNS dosiahla v komunálnych voľbách historický úspech. Ešte nikdy nemala 160 vlastných starostov a primátorov a ďalších 50 koaličných a 1700 poslancov. V diskusnej relácii to povedal šéf strany Andrej Danko.

12:05 -  Podľa Roberta Fica napriek mediálnemu lynču voči Smeru-SD táto strana dosiahla uspokojujúci výsledok. "Jasné, že sme chceli viac, ale stranícky sme voľby vyhrali, a to napriek tomu, čo sa s nami dialo. Je to teda veľmi príjemný výsledok," poznamenal s tým, že ho prekvapil napr. koniec dlhoročného primátora Nitry Jozefa Dvonča.

11:57 -  Ukazuje sa, že trend nezávislých kandidátov v komunálnych voľbách je veľmi jasný, ale ukazuje sa tiež, že vládna koalícia reprezentovaná Smerom-SD, SNS a Mostom-Híd je jediná, ktorá má štandardné politické štruktúry. V diskusnej relácii TA3 V politike to na margo výsledkov komunálnych volieb povedal šéf Smeru-SD Robert Fico.

11:56 -  Nie je nič výnimočné, že nezávislí kandidáti boli v komunálnych voľbách úspešní. Zhodli sa na tom politológ Pavol Baboš a politologička Darina Malová. 

Označila zmeny za také „nezmeny". Podľa nej na Slovensku vždy v lokálnej politike víťazili nezávislí kandidáti. „Toto sa nezmenilo. Všade tam, kde ide o také neanonymné prostredie, ale aj všade tam, kde je veľká averzia voči politickým stranám na štátnej úrovni, mali úspech predovšetkým nezávislí kandidáti," povedala.

11:47 -  V Košiciach je komunálna porážka Smeru najzreteľnejšia, píše v komentári Ľubomír Jaško .

11:33 - Takto vyzerá nové zloženie bratislavského mestského zastupiteľstva.

11:30 - Noví mestskí poslanci v Púchove.

11:26 - V 26-člennom zastupiteľstve v bratislavskej Karlovej Vsi budú mať prevahu nezávislí kandidáti.

11:25 - Nové 15-členné zastupiteľstvo v Sabinove .

11:22 - Dušan Tomaško bude primátorom v Gelnici.

11:19 - Výsledky komunálnych volieb v Rimavskej Sobote.

11:15 - Aj v Ilava bude mať nezávislého primátora.

11:11 - Známi sú aj zvolení kandidáti v Kežmarku.

11:09 - Poprad povedie bývalý primátor Anton Danko.

11:00 - Volebné výsledky z Rožňavy .

10:48  - Známe sú výsledky z bratislavského Starého Mesta a zo Senca .

10:34 - V Hurbanove vyhral nezávislý kandidát Peter Závodský.

10:33 - Starú Ľubovňu povedie primátor Ľuboš Tomko.

10:26 -  Bratislavčanom sa v sobotu podarila veľká vec. Dali dôveru ľuďom, ktorí predstavujú nový spôsob politiky, slušným a čestným odborníkom bez politických väzieb a vzťahov z minulosti. Vyhlásil to zvolený primátor Bratislavy Matúš Vallo.

10:15 - Výsledky komunálnych volieb v časti Košice - Západ .

10:13 -Svidník povedie Marcela Ivančová. 

10:12 - Prehľad zvolených kandidátov v Komárne .

10:07 - Prečítaje si, ako dopadli sobotné voľby v Michalovciach .

10:05 - 19 nových zastupiteľov v Spišskej Novej Vsi .

10:03 - Vranov nad Topľou povedie nezávislý kandidát Ján Ragan.

09:57 - Prehľad zvolených kadidátov v Krupine .

09:47 -  Nové mestské zastupiteľstvo v Piešťanoch.

09:46 - Nové zloženie po voľbách vo Zvolene.

09:40 -  V Bytči bude 

09:37 - Pozrite si 25 nových mestských poslancov v Ružomberku .

09:33 - Prehľad výsledkov v Topoľčanoch .

09:28 - 17-členné zastupiteľstvo majú v Detve.

09:27 -V Liptovskom Mikuláši zvíťazil kandidát Smeru-SD. 

09:25 - Prehľad zvolených zástupcov v Lučenci .

09:21 - Pozrite si nových členov v zastupiteľstve Bánoviec na Bebravou .

09:20 - Zvolení poslanci a primátor v Modre .

09:18 - Spočítané majú aj v Leopoldove .

09:14 -  Početný klub v Dolnom Kubíne bude mať KDH. V 20-člennom zastupiteľstve bude sedieť 9 zástupcov.

09:08 - Martinčania budú mať nového primátora .

09:04 -  Richard Rybníček v Trenčíne pokračuje, v zastupiteľstve sa mu obmenili poslanci.

09:02 - Nezávislí dominujú aj v zastupiteľstve vo Vrútkach .

08:57 - Výsledky hlásia aj z východoslovenského Bardejova .

08:56 - Kompletný zoznam zvolených poslancov v Košiciach

08:54 - Primátorom Turčianskych Teplíc bude Igor Hus (NEKA). Pozrite si výsledky .

08:52 - Poslancom Skalice sa stal aj legendárny hokejový majster sveta Žigmund Pálffy.

08:50 - Väčšinu v 31-člennom zastupiteľstve v Banskej Bystrici majú nezávislí poslanci.

08:46 - Prinášame prehľad zvolených členov mestského zastupiteľstva v Nitre .

08:40 - Pozrite si výsledky volieb v Piešťanoch. 

08:35 -  Tvrdošín opäť povedie Ivan Šaško, v zastupiteľsve majú prevahu nezávislí .

08:32 - Pozrite si výsledky komunálnych volieb v Malackách .

08:27 -  Nezávislí kandidáti na poslancov dominovali aj v Galante .

08:22 -  V Trnave okrem nezávislého primátora Bročku dominovali aj nezávislí kandidáti .

08:18 - Pozrite si výsledky: Zvolení poslanci a primátor v Hlohovci

08:16 - Pozrite si výsledky Zvolení poslanci a primátor v Trstenej.

08:12 -  Štatistický úrad zverejnil prvé výsledky sobotných komunálnych volieb. Za oficiálne ich počas dňa potvrdí Ústredná volebná komisia. Pozrite si účasť .

08:09 -  Starostom bratislavského Ružinova sa stal Martin Chren (NEKA). Získal 34,21 % hlasov a v úrade vystrieda Štefana Pekára (KDH). Volebná účasť bola 40,22 %.

08:05 - Pozrite si výsledky: Zvolení poslanci a primátor v Kysuckom Novom Meste

08:01 -  V Malackách na Záhorí si zvolili za primátora nezávislého kandidáta Juraja Říhu, získal 5043 hlasov (86,96 %). Volićská účasť v Malackách: 37,96 %.

08:00 - Rimavskú Sobotu povedie doterajší primátor Jozef Šimko (nezávislý). Získal dovedna 5081 hlasov (58,02 percenta) z celkovo 8757 platných hlasov. 

07:58 -  Starostom Petržalky bude nezávislý kandidát Ján Hrčka, ktorý dostal 10 659 hlasov, čo je 32,68%. Volebná účasť v Petržalke bola 34,59 %.

07:51 -  Bytču naďalej povedie doterajší primátor, 51-ročný Miroslav Minárčik (Smer-SD). Zvíťazil spomedzi troch kandidátov.

07:48 -  Primátorom Komárna sa stal 42-ročný Béla Keszegh, ktorý kandidoval ako nezávislý. Hlas mu odovzdalo 4189 voličov. Súčasný viceprimátor nahradí vo funkcii Lászlóa Stubendeka, ktorý nekandidoval.

07:37 -  Jedinou úspešnou kandidátkou na starostku za kotlebovcov sa stala Stanislava Zervanová v Brunovciach (okres Nové Mesto nad Váhom).

07:32 -  Zvolený bratislavský primátor Matúš Vallo ohlásil, že predstúpi pred novinárom pred Starou tržnicou o 9:30.

07:23 -  V nedeľné ráno neboli známe výsledky voľby všetkých starostov bratislavských mestských častí. V Rači zvíťazil nezávislý kandidát Michal Drotován. V Rusovciach zvíťazila nezávislá kandidátka Lucia Tuleková - Henčelová. Vo Vrakuni Martin Kuruc (nezávislý) a v Záhorskej Bystrici Jozef Krúpa (nezávislý). Devínskej Novej Vsi bude šéfovať Dárius Krajčír (SaS, Sme rodina, NOVA).

Časti Podunajské Biskupice bude šéfovať Zoltán Pék (Most-Híd, SaS, Sme rodina, OKS a NOVA) a v BA Nové Mesto sa stal víťazom opäť Rudolf Kusý (nezávislý). V Jarovciach zvíťazil nezávislý kandidát Jozef Uhler. Starostkou v Devíne sa stala Ľubica Kolková (nezávislá).

06.00 - V Čunove zvíťazila Gabriela Ferenčáková (SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina, OKS, NOVA, Zmena zdlola, Demokratická únia Slovenska). Za Karlovu Ves bude aj v ďalšom volebnom období Dana Čahojová (nezávislá).

07:16 -  Volebné miestnosti v takmer troch tisíckach samospráv boli otvorené v sobotu od 7.00 h do 22.00 h. Voliť mohlo viac ako 4,4 milióna obyvateľov, a to plnoletí občania SR aj cudzinci. Pre viac ako 55.000 ľudí boli komunálne voľby vôbec prvé, v ktorých mohli voliť.

07:04 -  Smer-SD v stanovisku poďakoval voličom, že v sobotu prišli k volebným urnám. „Smer-SD ako vládna strana, na rozdiel od pravice, vytvorila vynikajúce podmienky na financovanie samosprávy. Z dane z príjmu fyzických osôb nejde štátu ani cent a SMER – SD sa teší, že slovenská samospráva nebola nikdy v takej kondícii ako teraz,“ napísal.

Strana tiež poďakovala všetkým kandidátom, ktorí kandidovali pod jej hlavičkou alebo s podporou. „A rovnako berie na vedomie, že pod tlakom spoločenskej atmosféry dávali kandidáti priestor nezávislej kandidatúre, hoci sa vo svojom živote prakticky hlásia ku konkrétnej politickej strane.“

06:57 -  Najviac starostov a primátorov, 41,77 percenta získali nezávislí kandidáti. Na druhom mieste nasledujú kandidáti Smeru-SD so ziskom 21,05 percenta. Tretia skončila SNS. Pozrite si podrobnosti >>

06:50 -  Po spracovaní takmer 95 percent zápisníc miestnych volebných komisií je účasť v komunálnych voľbách 49,86 percenta.

06:33 - „Smer prehráva. Smer-SD musí prehodnotiť politickú stratégiu, pretože arogancia a pocit nesmrteľnosti sa stali osudnými aj silnejším a stabilnejším politickým stranám. Nie populistom, ktorým z ľavicových ideálov ostali už len predvolebné slogany,“ píše v povolebnom komentári šéfredaktor Peter Bárdy .

06:22 -  Najväčší podiel starostov majú nezávislí kandidáti (42,47 %), čo predstavuje starostov v 1220 obciach a mestách.

06:18 - Aktuálne spracovaných je 100 % zápisníc v Žilinskom a Nitrianskom kraji. Čaká sa na posledné čísla vo zvyšných šiestich krajoch.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Komunálne voľby 2018
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.