"Evropa skoro spáchala sebevraždu". Lidé si připomněli 100 let od konce války

Přenos skončil
Po celém světě se dnes oslavovalo 100. výročí ukončení první světové války. Do Paříže na vzpomínkovou ceremonii přijeli Donald Trump, Angela Merkelová, Vladimir Putin a dalších asi 70 politiků. Dění kolem oslav nejen ve Francii sledujeme v on-line reportáži.
V Bruselu během oslav vypustili holubici, symbol míru.
V Bruselu během oslav vypustili holubici, symbol míru. | Foto: Reuters
Přenos skončil
20:15

Vážení čtenáři, on-line přenos k oslavám 100. výročí první světové války končí. Děkujeme, že jste ho sledovali s námi. 

19:49

"Dáváme více a více peněz na zbraně, ale nemůžeme si dovolit třetí světovou válku. Musíme přemýšlet o tom, jak se jí můžeme vyhnout," řekl předseda vlády Andrej Babiš na Pařížském mírovém fóru. 

18:55

Polsko v neděli slavilo také výročí vzniku meziválečné druhé republiky. Pochodů na její připomínku se ve Varšavě podle policejních odhadů zúčastnilo asi 200 tisíc lidí, včetně prezidenta Andrzeje Dudy a premiéra Mateusze Morawieckiho. V ulicích byli i příznivci radikální pravice. "Polsko je skvělá země," blahopřál na Twitteru Donald Trump. 

18:15

Zapalování věčného ohně a Putinův palec nahoru pro Donalda Trumpa. Podívejte se na fotografie z ceremoniálu, kterým si světoví politici v Paříži připomněli konec války. 

18:09

Kromě kancléřky Angely Merkelové hovořil na pařížském mírovém fóru také generální tajemník OSN António Guterres. 

17:56

Na hřbitově na pařížském předměstí Suresnes, kde je pochováno více než 1500 amerických vojáků, uctil památku padlých americký prezident Donald Trump. "Je naší povinností chránit civilizaci, kterou oni bránili, a ochránit mír, kvůli kterému před sto lety ušlechtile položili svůj život," uvedl. 

Foto: Reuters
17:46

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes na mírovém fóru v Paříži vyzvala k úsilí o celosvětový mír a spolupráci. Mír není možné považovat za samozřejmost, je třeba na něm pracovat, dodala s tím, že "není možné jen stát opodál a dívat se", jak ve světě zuří množství konfliktů.

Foto: Reuters
17:00

Vladimiru Putinovi se v Paříži podařilo hovořit s americkým vůdcem Donaldem Trumpem, uvedla agentura RIA Novosti. Konverzaci Putin označil za dobrou. Oba prezidenti se opět setkají na konci listopadu na okraj summitu G20 v Argentině. 

Kreml původně hovořil o tom, že by se Putin s Trumpem měli sejít ve francouzské metropoli během oslav 100. výročí konce první světové války, americký prezident to ale nepotvrdil. Nakonec se oba vůdci dohodli, že nebudou svým setkáním narušovat program vzpomínkových akcí v Paříži, uvedla televizní stanice RT.

Foto: Reuters
16:57

Proti návštěvě amerického prezidenta Donalda Trumpa protestuje v Paříži asi 500 osob. Zhruba pět desítek demonstrantů na náměstí Republiky je maskováno, napsal list Le Figaro. Policejní zdroje uvádějí, že protestní shromáždění zatím probíhá v klidu a nebyl hlášen žádný incident. 

16:51

V tuzemsku připomnělo válečné výročí zvonění zvonů. Rozezněly se na připomínku obětí v půl druhé odpoledne. Naopak sirény, které minulý týden ve středu ohlásil premiér Andrej Babiš (ANO), zůstaly zticha. Hasiče o jejich spuštění Úřad vlády nepožádal, sdělila mluvčí Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová České televizi. 

16:31

Několik stovek lidí přišlo uctít památku válečných veteránů také na brněnské Moravské náměstí. "Letos jsme se vzhledem ke 100. výročí konce I. světové války rozhodli akci rozšířit o aktivity klubů vojenské historie. Tento den je pro nás především dnem příměří, proto jsou vedle sebe na Moravském náměstí vojáci v uniformách z první i druhé světové války, ale i Prušáci, tedy Němci a Rusové," uvedl ředitel Komunitního centra pro válečné veterány Karel Černoch.

16:24

Na kostelním hřbitově v Slibridge v anglickém hrabství Gloucestershire je pohřbeno mnoho vojáků, kteří zemřeli v první světové válce. Sto let po jejím konci hroby doplnily drátěné sochy padlých. Autorem projektu je sochař Jackie Lantelli. 

15:25

V Praze vyznamenal ministr obrany Lubomír Metnar při příležitosti výročí celkem 22 lidí. Lidé si dnes v tuzemsku připomínají legionáře, kteří přispěli k vzniku Československa v roce 1918, odbojáře z druhé světové války i vojáky současné působící v zahraničních misích. Mezi oceněnými bylo patnáct veteránů druhé světové války a také kapitán Viktor Pattia, velitel roty, která střeží afghánskou leteckou základnu Bagram, kde letos v srpnu zahynuli čeští vojáci. 

Foto: ČTK
15:13

Jedna ze tří aktivistek hnutí Femen, které pronikly v neděli přes policejní uzávěru, a skočily před vůz amerického prezidenta Donalda Trumpa, měla na prsou nápisy fake (podvrh, falešný) a peace (mír) a křičela "fake peace makers" (falešní mírotvorci).  Incident se stal cestou na pietu k Vítěznému oblouku na náměstí Charlese de Gaullea. Trojice žen z Femenu s nápisem Welcome War Criminals (Vítejte váleční zločinci) zde protestovala již v sobotu. 

14:40

Brit Tom Marshall k letošnímu výročí vytvořil kolekci celkem sta unikátních kolorovaných snímků z "Velké války". Chce vzdát hold těm, kteří v boji padli. "Do sbírky jsem zahrnul muže i ženy různých národností, ras a vyznání vzhledem k tomu, že válka zasáhla celý svět," říká Marshall. 

13:42

Emmanuel Macron na konci ceremonie v Paříži společně se zahraničními lídry vzdal čest hrobu neznámého vojína.

Ostatky byly u Vítězného oblouku uloženy v roce 1921 a od roku 1923 zde hoří věčný plamen, který je každý den v 18:30 zažeháván. Macron za přítomnosti studentů a žáků symbolicky oheň znovu zažehl. Zhruba 90minutovou pietu završila minuta ticha zakončená troubením vojenské polnice.

Emmanuel Macron u hrobky neznámého vojína.
Emmanuel Macron u hrobky neznámého vojína. | Foto: Reuters
13:30

Ve Frýdlantu na Liberecku obnovili dva pomníky obětem první světové války.

Slavnostně je dnes odhalili hodinu před polednem, u příležitosti stého výročí ukončení války a dne Válečných veteránů. Pomníky stojí jen pár metrů od sebe, jeden je v parku před hřbitovem, druhý, takzvaný klečící voják, stál téměř zapomenut v nejzazší části samotného hřbitova.

13:13

Sté výročí ukončení první světové války a Den válečných veteránů si dnes lidé v Česku připomínají na mnoha místech. Na pražském Vítkově se uskutečnil pietní akt za účasti ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO), památku veteránů uctili například také v Brně. Na veterány a oběti války Češi vzpomínají také při bohoslužbách a veřejných shromážděních.

Foto: ČTK
13:08

K uctění obětí první světové války se dnes ve 13:30 v Česku rozezní pouze zvony. Sirény, o kterých po středečním jednání vlády mluvil premiér Andrej Babiš (ANO), spuštěny nebudou. 

Sirény s výjimkou pravidelných zkoušek, které připadají na poledne první středy v měsíci, znějí výjimečně. Z pietních důvodů je hasiči zatím naposledy po celé ČR spustili na 140 sekund v srpnu na památku tří českých vojáků padlých v Afghánistánu.

Sirény s výjimkou pravidelných zkoušek, které připadají na poledne první středy v měsíci, znějí výjimečně. Z pietních důvodů je hasiči zatím naposledy po celé ČR spustili na 140 sekund v srpnu na památku tří českých vojáků padlých v Afghánistánu.

12:59

V Paříži se našli i nadšenci, kteří na oslavu stého výročí konce první světové války přišli v dobových uniformách.

Foto: Reuters
12:47

Francie má vůči těmto jednotkám "dluh", zaznívalo podle agentury DPA v úřadu prezidenta Emmanuela Macrona v souvislosti s dnešními velkými vzpomínkovými ceremoniemi v Paříži ke stému výročí konce konfliktu.

Ve východofrancouzské Remeši připomíná "hrdiny černé armády" památník. Historie tohoto monumentu je komplikovaná. Původní památník z roku 1924 byl v roce 1940 po obsazení Francie demontován a odvezen do Německa, řekl DPA Macronův poradce.

V desetiletích po druhé světové válce byla nakonec znovu postavena věrná kopie originálu památníku - další pak stojí v maliském hlavním městě Bamaku. Prezident Macron minulý týden navštívil Remeš a vzdal koloniálním jednotkám poctu.

12:40

Francie si připomíná i koloniální jednotky, které se podílely na jejích bojích. Podle médií bylo mezi lety 1914 a 1918 nasazeno ve francouzské armádě zhruba 200 000 vojáků z Afriky. "Senegalští střelci" (tirailleurs sénégalais) jsou ve Francii dodnes pojmem.

12:38

Během oslav v Bruselu položil belgický král Philippe věnec na pomník neznámého vojína.

Belgický král Philippe položil věnec na pomník neznámého vojína.
Belgický král Philippe položil věnec na pomník neznámého vojína. | Foto: Reuters
12:33

A tady je dobová nahrávka z fronty z 11. listopadu 1918. Mír byl podepsán přesně v 11 hodin a 11 minut.

12:30

Velká vojenská přehlídka se v rámci výročí nekoná. Macron si totiž podle listu Le Figaro nepřál dát ceremonii "příliš vojenský" ráz, aby se tak nedotkl Berlína jako poražené strany.

"Nejde prostě o to připomenout příměří, nýbrž pokusit se společně dodržovat daný slib ´už nikdy víc něco takového´," prohlásil Macron při prezentaci iniciativy Pařížského mírového fóra.

12:24

U Vítězného oblouku si rukou potřásli americký prezident Donald Trump a jeho ruský kolega Vladimir Putin. Původně se předpokládalo, že se v Paříži sejdou ke krátké schůzce, což ale bylo odřeknuto.

Foto: Reuters
12:20

V Paříži pak osm francouzských středoškolských studentů přečetlo zápisky, které ke dni příměří napsali vojáci hlavních bojujících stran, mladá Francouzka a čínský dělník sloužící v Normandii.

Tady je úryvek:

"Ještě včera jsem si myslel, že válka byla jen noční můrou. Dnes jsem si uvědomil, že jsem se mýlil. Boj pokračuje, shoříme na prach," zapsal si 8. listopadu 1918 francouzský voják Alfred Roumiguières. "Jsem přesvědčen, že válka skončila. Zbraně utichly," poznamenal si 11. listopadu.

12:18

I v Londýně se držela minuta ticha za padlé vojáky.

12:14

V Paříži vzdal Emmanuel Macron hold praporům a ceremonie pokračovala přehlídkou jednotek a sérií vojenských poct včetně čtení jmen vojáků, kteří v uplynulém roce padli za Francii.

Minutu ticha pak ukončila francouzská hymna Marseillaisa v podání francouzského armádního hudebního tělesa.

Emmanuel Macron na ceremonii ke 100. výročí konce první světové války.
Emmanuel Macron na ceremonii ke 100. výročí konce první světové války. | Foto: Reuters
12:03

Slaví se také jinde ve světě. V Londýně probíhá přehlídka veteránů.

Přehlídka veteránů při oslavách 100. výročí konce první světové války v Londýně.
Přehlídka veteránů při oslavách 100. výročí konce první světové války v Londýně. | Foto: Reuters
11:55

Světoví vůdci zmeškali přesný okamžik příměří, které začalo platit 11. listopadu 1918 v 11:00. Dnes v 11:00 kolona autobusů s prezidenty a premiéry teprve mířila po bulváru Champs-Élysées k Vítěznému oblouku.

Autobusy jely po bulváru vyrovnané vedle sebe, posledních několik stovek metrů státníci šli pěšky. Macron kráčel uprostřed několikařadého zástupu, Babiš šel za ním.

11:51

V Paříži u Vítězného oblouku za účasti francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a zahraničních prezidentů a premiérů začala vzpomínková ceremonie u příležitosti stého výročí konce první světové války.

Na tento akt odpoledne naváže Pařížské mírové fórum, kde státníci spolu s dalšími delegáty budou jednat o mírových aktivitách ve světě.

Desítky světových lídrů dorazily na slavnostní akt k Vítěznému oblouku v Paříži.
Desítky světových lídrů dorazily na slavnostní akt k Vítěznému oblouku v Paříži. | Foto: Reuters
11:48

Agentura AFP napsala, že za zábrany u Vítězného oblouku se podařilo dostat dvěma aktivistkám z hnutí Femen. Trojice žen z Femen s nápisem na prsou Welcome War Criminals (Vítejte váleční zločinci) protestovala již v sobotu u Vítězného oblouku, policie je ale obratem zadržela.

11:21

Podívejte se na přímý přenos z ceremonie v centru Paříže:

11:12

Aktivistka svlečená do půl těla podle agentury Reuters skočila v centru Paříže do cesty autu, ve kterém jel americký prezident Donald Trump. 

Podle médií jde zřejmě o aktivistku ze skupiny Femen. Podařilo se jí několik metrů běžet vedle kolony aut, než jí zadržela policie. Incident vyvolává otázky o bezpečnostních opatření na akci, na kterou se sjelo sedm desítek světových vůdců.

Polonahá aktivistka vběhla před vůz amerického prezidenta Donalda Trumpa.
Polonahá aktivistka vběhla před vůz amerického prezidenta Donalda Trumpa. | Foto: Reuters
10:30

Francouzský prezident Emmanuel Macron se svou manželkou Brigitte vítá v Elysejském paláci hosty. Na snímku je se švýcarským prezidentským párem.

Francouzský prezident vítá hosty vojenské přehlídky v Paříži. Na snímku je se švýcarskou hlavou státu.
Francouzský prezident vítá hosty vojenské přehlídky v Paříži. Na snímku je se švýcarskou hlavou státu. | Foto: Reuters
10:09

Vrcholem dnešních připomínek je pieta u Vítězného oblouku na náměstí Charlese de Gaullea v 11:00 SEČ, kdy v roce 1918 začalo platit příměří.

Náměstí je přitom s navazujícím bulvárem Champs-Élysées klíčovou dopravní tepnou, takže uzávěra ještě více zkomplikuje již tak náročnou dopravní situaci.

9:20

Omezen je od rána také provoz metra, uzavřeno je z bezpečnostních důvodů vícero stanic včetně Charlese de Gaullea, kde se kříží několik linek podzemní dráhy. Uzávěry byly původně hlášeny od 8:00 SEČ, platit ale začaly zhruba o hodinu dříve.

9:08

Ve francouzské metropoli kvůli přítomnosti desítek zahraničních státníků panují mimořádně přísné bezpečnostní podmínky. V ulicích hlídkuje na 10 000 policistů, nasazena byla i armáda.

V Paříži kvůli oslavám 100. výročí konce 1. sv. války panují mimořádně přísné bezpečnostní podmínky.
V Paříži kvůli oslavám 100. výročí konce 1. sv. války panují mimořádně přísné bezpečnostní podmínky. | Foto: Reuters
8:55

V Paříži se uskuteční vojenská přehlídka a vzpomínková ceremonie.

Na pozvání francouzského prezidenta Emmanuela Macrona do metropole dorazilo na sedm desítek hlav států a vlád včetně prezidentů USA Donalda Trumpa a Ruska Vladimira Putina či německé kancléřky Angely Merkelové. Oslav se účastní i český premiér Andrej Babiš.

8:45

Takhle vypadají oslavy v Hongkongu a v Austrálii a na Novém Zélandu.

8:30

Výročí konce první světové války už oslavili v Austrálii. Takhle vypadal pietní akt v hlavním městě Canberra.

Pietní akt v australské Canbeře během oslav 100. výročí konce první světové války.
Pietní akt v australské Canbeře během oslav 100. výročí konce první světové války. | Foto: Reuters
8:23

Pietního aktu na Vítkově se zúčastní také náčelník generálního štábu Aleš Opata, představitelé státní správy a samosprávy a Československé obce legionářské i dalších veteránských organizací. Metnar udělí dvěma osobnostem Záslužný kříž ministra obrany ČR II. stupně, dalších 15 lidí dostane ministerský záslužný kříž III. stupně. Jeden válečný veterán bude povýšen.

V Praze se vzpomínková akce odehraje také třeba na Olšanských hřbitovech.

8:20

V Česku si lidé připomenou sté výročí ukončení první světové války a Den válečných veteránů na pražském Vítkově, kde se uskuteční pietní akt a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) vyznamená 17 veteránů, vojáků ve výslužbě či odbojářů.

8:15

11. listopadu 1918 byla s Německem uzavřena dohoda o příměří na západní frontě. Tím skončila válka, která získala přídomek první až po vypuknutí druhé světové války. Její konec si dnes připomínají lidé na celém světě.

8:13

Dobrý den, vážení čtenáři, zdravíme vás z pražské redakce Aktuálně.cz a vítáme vás u on-line přenosu k oslavám 100. výročí konce první světové války.

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
Aktualizováno 11. 11. 2018 13:42
 

Právě se děje

Další zprávy